Ενα καλοκαίρι γεμάτο προσδοκίες…
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Τα μπλε, τιρκουάζ και λευκά χρώματα «έπαιζαν» με το φως. Τράβηξα με προσοχή μια από τις χρυσοκόκκινες κλωστές από το ολομέταξο καφτάνι του Emilio Pucci που είχε «κολλήσει» στην άκρη της χειροποίητης ξύλινης καρέκλας. Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι μουρμούρισε κάτι μέσα από τα δόντια του. Εμοιαζε ιδιαίτερα εκνευρισμένος αυτό το ηλιόλουστο πρωινό του Μαΐου. Πλησίασα τον διεθνούς φήμης συλλέκτη, ο οποίος παρατηρούσε με προσοχή τον πίνακα της κουβανής καλλιτέχνιδας Christina Villa. Ο ιταλός interior designer που είχε προσλάβει για την αλλαγή της διακόσμησης στο αχανές mansion στη Σαντορίνη ο νεαρός εφοπλιστής Πανταλέων Κουλουμπρής δεν έκανε, σύμφωνα πάντα με τον επιφανή κολεξιονέρ, με σωστό τρόπο τη δουλειά του. Τα έργα τέχνης έτσι όπως τα είχε τοποθετήσει έμοιαζαν να μην… έχουν θέση στον υπέρλαμπρο χώρο με θέα το ηφαίστειο… Οι μικροί αρχαιολογικοί θησαυροί έδιναν την εντύπωση ότι δεν είναι αληθινοί, ενώ στην πραγματικότητα στοίχιζαν απίστευτα χρήματα. Αγγιξα με τις άκρες των δαχτύλων μου ένα μικρό αγγείο της πολύτιμης συλλογής, που ο αείμνηστος πατήρ Κουλουμπρής είχε αποκτήσει, νόμιμα πάντα, από τη Νότια Αμερική. Κολομβιανά αγγεία αλλά και ελληνικά τα οποία είχαν βρει στέγη στο ράντσο επιχειρηματία στην Αλαμπάμα. Ο Γκαλάτσι-Γκαλάτσι πιστεύει ότι οι συλλογές πινάκων και τα αρχαιολογικά αντικείμενα πρέπει να τοποθετούνται ξεχωριστά. Ο ιταλός διακοσμητής, φίλος του υπερδιάσημου αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, έχει διαφορετική άποψη. Ανήκει, όπως λέει ο μπάτλερ Σουλπίκιος, στη σχολή… τουρλού-τουρλού όσον αφορά το interior design. Ο πίνακας της Christina Villa είχε τοποθετηθεί στο ισπανικού τύπου πάτιο της βίλας. Στα τζάμια «καθρεφτίζονταν» η υπερσύγχρονη ψησταριά και η ντουζιέρα όπου το top model Τίτι Βανίλι απολάμβανε με μικροσκοπικό ροζ μπικίνι το δροσερό νερό. Oh! My God! Είμαι σίγουρη ότι ο καθηγητής Αρχαιολογίας, πατήρ κινηματογραφικός της Αντζελίνα Ζολί στη θρυλική «Λάρα Κροφτ» με «φόντο» τη Σαντορίνη, θα έβρισκε το θέαμα στην κατοικία Κουλουμπρή ιδιαίτερα κιτς…
{TIT}Ολα είναι réservé{TIT}
Μια βόλτα στη Βουλιαγμένη, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες (λίγο μετά τις οκτώ), είναι πραγματικά ευεργετική. Υπάρχει ένα γλυκό φως, το τοπίο μοιάζει κινηματογραφικό, έτσι όπως ο ήλιος βυθίζεται στα μαβιά νερά. Ο Ναυτικός Ομιλος, η μαρίνα με τα yachts επιφανών επιχειρηματιών, οι μικρές και μεγάλες ταβέρνες, η εμβληματική «Ιθάκη» με τα φρέσκα ψαρικά, κυρίως όμως το υπερπολυτελές «Four Seasons». Το ξενοδοχειακό συγκρότημα «κρύβει» στις σουίτες και στις καμπάνες του μεγιστάνες του πλούτου, γαλαζοαίματους τζετ σέτερς. Υπάρχει όμως αυτό που λέμε privacy. Απόλυτη εχεμύθεια γύρω από τις ημέρες και νύχτες των ισχυρών προσωπικοτήτων που διαμένουν εκεί. Στη διάρκεια της εβδομάδας (μέχρι Πέμπτη) είναι δυνατό να βρεις κάποιο τραπέζι ελεύθερο στο «Matsuhisa» ή στο «Beef Bar». Τα Σαββατοκύριακα δεν υπάρχει τίποτα. Ακόμα και αν βάλεις μέσο τον αραβικής καταγωγής πρίγκιπα, κάτοχο μεγάλου πακέτου μετοχών στην αστραφτερή αλυσίδα «Four Seasons». Την επόμενη ημέρα επισκέφθηκα μεσημέρι τη Βουλιαγμένη. Παρατήρησα ότι δύο-τρία καινούργια, υπερσύγχρονα yachts λικνίζονταν στα νερά. Ενα από αυτά ήταν eco-friendly. Τα εκπληκτικά αυτά σκάφη θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε στο επόμενο, εξαιρετικό πολυσέλιδο BHMAgazino που είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στο Περιβάλλον…
{TIT}Από το Lago di Como,
στην Τύμφη…{TIT}
Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι μετακινεί συνέχεια πίνακες, γλυπτά και μικρούς αρχαιολογικούς θησαυρούς, στο τεράστιο mansion της Σαντορίνης που μοιάζει να «κρέμεται» από το βουνό. Είμαι σίγουρη ότι οι πανάκριβοι νεαροί κουβανοί εικαστικοί θα ζωγράφιζαν το ηφαίστειο που σου προκαλεί δέος. Οσες φορές και αν το κοιτάξεις. Ο συλλέκτης ζητάει από τον barman τον οποίο έχει φέρει ειδικά από το «Mandarin Oriental» στο Lago di Como της Ιταλίας να του φτιάξει ένα από τα δημοφιλή του κοκτέιλ. Δοκιμάζω και εγώ αυτό με σταγόνες τζιν, σιρόπι λάβεντερ, κάρδαμο, maraschino λικέρ. Μμμ! Τέλειο. Ο κολεξιονέρ, λάτρης της θάλασσας και των κοσμοπολίτικων spots της Μεσογείου, παραδέχεται ότι κάποιες στιγμές πρέπει να «δραπετεύεις» στο βουνό. Είναι μια διαφορετική εμπειρία. Οταν μάλιστα ένα χωριό είναι χτισμένο στις πλαγιές της Τύμφης, όπως το Πάπιγκο, μιλάμε για πραγματική μαγεία. Ο συλλέκτης, λάτρης των έργων Γκογκέν, Κουνς, Κατελάν, μου αποκαλύπτει ότι στο γραφικό χωριουδάκι σε υψόμετρο 960 μέτρων θα πραγματοποιηθεί ο γάμος του Αντώνη Λαιμού, γιου της old money εφοπλιστικής οικογένειας, με τη χαριτωμένη κόρη του παλιού, καλού τραπεζίτη κ. Αράπογλου. Οι γάμοι θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 19 Ιουνίου, οι εκδηλώσεις όμως (με παραδοσιακό τρόπο) θα ξεκινήσουν από την Πέμπτη 17 Ιουνίου. Αναμένεται πολύς και καλός κόσμος στο Πάπιγκο. (Ο αδελφός του γαμπρού, Φίλιππος Λαιμός, έχει νυμφευθεί την πολύ όμορφη Μαριάννα Γουλανδρή.)
{TIT}Κορωνοπάρτι και
οι βίλες προς ενοικίαση…{TIT}
Οι παλιές οικογένειες σε όλον τον κόσμο γνωρίζουν πώς να πραγματοποιήσουν αυτό που θέλουν, μέσα σε ένα όμορφο, low profile σκηνικό. Υπάρχουν όμως και εκείνοι οι μη χορτασμένοι, που σε εξαιρετικά δύσκολες εποχές, όταν η Ελλάδα προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι, μετά το ισχυρό χτύπημα της πανδημίας, διοργανώνουν ατέλειωτα κορωνοπάρτι. Από την Πάτρα μέχρι τη Μύκονο και άλλα νησιά του Αιγαίου. Τι θα γίνει το καλοκαίρι στις πολυτελείς βίλες στα προάστια της Mykonos, που έχουν σχεδόν όλες ενοικιαστεί από επιφανείς επιχειρηματίες; Αναμένω τη Σαρλίζ Θέρον να «απλώνει» τα χρυσά της μαλλιά στον ήλιο, σε ένα σύντομο Mykonian διάλειμμα από τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις. Το χρυσό ελληνικό καλοκαίρι αναμένεται ενδιαφέρον με διεθνείς γεύσεις στο «Zuma» μέσα στο ξενοδοχείο «Cavo Tagoo», βόλτες στο always classic «Nammos» και περάσματα από νέα εστιατόρια που όλο ανοίγουν αλλά προς το παρόν είναι κλειστά. Θα δούμε…
Το δείπνο κοντά στη θάλασσα και η πριγκίπισσα Al Qasimi
Οι κουβανοί εικαστικοί, μου έλεγε λίγο αργότερα ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι, είναι πολύ ψηλά στο διεθνές χρηματιστήριο της τέχνης. Αρκετοί από αυτούς έχουν μετακομίσει στη Νέα Υόρκη και στο Λος Αντζελες, παρουσιάζοντας έργα τα οποία πωλούνται σε αστρονομικές κάποιες φορές (για αυτά που είναι) τιμές. Λατρεύουν το abstract, τα watercolours και τα ατέλειωτα παιχνίδια με το φως. Οι Κουβανοί και οι Αφρικανοί είναι η νέα γενιά εικαστικών που γρήγορα θα αναδειχθεί σε κυρίαρχο του παιχνιδιού. Είτε αυτό έχει να κάνει με το φως είτε με μια ιδιαίτερη τεχνική με οργανικά χρώματα. Σκέφθηκα να ρωτήσω την πριγκίπισσα Hoor Al Qasimi, επικεφαλής του περίφημου Sharjah Art Foundation (στα Αραβικά Εμιράτα), για το τι ακριβώς συμβαίνει με την καινούργια δυναμική, ιδιαίτερη αυτή γενιά εικαστικών, η ίδια όμως έμοιαζε να απολαμβάνει τη θέα στη «σκοτεινή» θάλασσα της Βουλιαγμένης. Η γλυκιά Hoor, μέλος της ξακουστής (και όχι μόνο στη Σάρτζα) οικογένειας Qasimi, με πολιτική εξουσία και πλήθος ιδρυμάτων που ασχολούνται με την τέχνη, το περιβάλλον, την κοινωνική προσφορά, ταξίδεψε στην Αθήνα, προσκεκλημένη του καλού της φίλου, γνωστού επιχειρηματία Θανάση Πολυχρονόπουλου και της συζύγου του Ζωής Δημητράκου. Ολοι μαζί βρεθήκαμε στο «Matsuhisa Athens» μέσα στο «Four Seasons». Δείπνο με black cod, California sushi και διάφορα άλλα από την κουζίνα του Mr. Nobu και πολλές συζητήσεις γύρω από την τέχνη. Διεθνής προσωπικότητα στο art world η Al Qasimi έχει κοινά ενδιαφέροντα με τον κ. Πολυχρονόπουλο της Polyeco. Ο επιχειρηματίας διαθέτει εξαιρετική συλλογή με έργα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

