Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Αυτές τις ημέρες ο Ελον Μασκ πετάει στα ουράνια. Και ακόμα πιο ψηλά (και δεν αναφερόμαστε στη γέννηση του γιου του με την Grimes). Τι σημασία έχει αν στην πραγματικότητα δεν βρίσκεται ο ίδιος μέσα στο διαστημόπλοιο που κάνει την πρώτη, εδώ και εννέα χρόνια, επανδρωμένη πτήση από τις ΗΠΑ προς το Διάστημα; Ο πολυδισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας από τη Νότια Αφρική είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τη φιλόδοξη επιχείρηση για την οποία μιλάει όλος ο κόσμος. Μια επιχείρηση για την οποία η δική του SpaceX συνεργάστηκε στενά με τη NASA, γράφοντας ιστορία ως η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που ταξίδεψε στο Διάστημα.
Επειτα από μια αναβολή που κρίθηκε απαραίτητη λόγω των κακών καιρικών συνθηκών οι οποίες επικρατούσαν στη Φλόριδα, η εκτόξευση της αποστολής Demo-2 έγινε τελικά στις 30 Μαΐου, από την ιστορική 39Α – την πλατφόρμα από όπου είχε απογειωθεί πριν από 51 χρόνια η αποστολή Apollo 11 με τον Νιλ Αρμστρονγκ, ο οποίος πρώτος πάτησε το πόδι του στη Σελήνη. Λίγο μετά τη θεαματική εκτόξευση του πυραύλου Falcon 9 αποκολλήθηκε, όπως ήταν προγραμματισμένο, ο πρώτος όροφος ενώ ο δεύτερος συνέχισε να προωθεί την κάψουλα Crew Dragon προς το Διάστημα. Μέσα της βρίσκονταν ο 49χρονος Ρόμπερτ Μπένκεν και ο 53χρονος Ντάγκλας Χάρλεϊ. Τελικός προορισμός των έμπειρων αστροναυτών ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός όπου έφθασαν με ασφάλεια, για να παραμείνουν τις επόμενες 6-16 εβδομάδες.
Κάπως έτσι, το πιο «τρελό» σχέδιο του πολυμήχανου Ελον άρχισε να πραγματοποιείται. Σχέδιο που είχε δρομολογήσει με την ίδρυση της SpaceX (Space Exploration Technologies Corp.), διά της οποίας διείσδυσε στον χώρο της αεροδιαστημικής βιομηχανίας. Βεβαίως, όπως δήλωσε ο ίδιος, «η SpaceX δεν θα βρισκόταν εδώ που βρίσκεται χωρίς τη NASA», καθώς η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία έχει επενδύσει περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή και τις δοκιμές των Falcon 9 και Crew Dragon. Επιπλέον, η εταιρεία του Μασκ είχε να αντιμετωπίσει και τον ανταγωνισμό με την Boeing, η οποία είχε επίσης ριχτεί στον «πόλεμο» για την κατάκτηση του Διαστήματος κατασκευάζοντας τη δική της κάψουλα, που όμως δεν είναι ακόμη έτοιμη.
Στο τέλος της ημέρας, για την ακρίβεια στις 22.22 (ώρα Ελλάδος) της 30ής Μαΐου οπότε έγινε η εκτόξευση, νικητής ήταν ο Ελον Μασκ. Απομένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η αποστολή. Εκείνος, παράλληλα με τις επί Γης επιχειρήσεις του, όπως η χρυσοφόρος Tesla, έχει πάντα στραμμένο το βλέμμα προς το Διάστημα, πρόθυμος να επενδύσει χρήμα και τεχνογνωσία στην εξερεύνηση και στην κατάκτησή του. Παραμένοντας, εξάλλου, ένας από τους οραματιστές οι οποίοι προσδοκούν την εποχή που ο άνθρωπος θα δημιουργήσει στον Αρη τις νέες αποικίες του. Ακόμη και αν ένα όνειρο σαν αυτό μοιάζει με ταινία επιστημονικής φαντασίας από εκείνες που παράγουν τα χολιγουντιανά στούντιο, ο Ελον Μασκ μετά τη εκτόξευση του Crew Dragon επιβεβαιώνει πως αν μη τι άλλο δεν φοβάται να κυνηγά τα όνειρά του. Και πως όταν οι περισσότεροι πετάμε στο Διάστημα αποκλειστικά και μόνο με τη δύναμη της φαντασίας μας, εκείνος δουλεύει για την επόμενη ημέρα: Οταν η SpaceX θα μας προμηθεύει τα οχήματα που θα μας στέλνουν εκεί πάνω.