Ελληνοτουρκικά και ελιγμοί

Ελληνοτουρκικά και ελιγμοί | tovima.gr

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό επηρεάζουν άμεσα τις σχέσεις Αθήνας – Αγκυρας. Γνώστες των ελληνοτουρκικών σχέσεων χαρακτήριζαν στο «Βήμα» προσωρινό το momentum περί ήρεμου θέρους στο Αιγαίο. Επισήμαναν, δε, ότι οι τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια αποτελούν τακτικό ελιγμό για πιθανή επανεκκίνηση των συνομιλιών. Ο πρόεδρος Ερντογάν επιδιώκει να καθιερώσει την Τουρκία ως ηγεμονική περιφερειακή δύναμη και προστάτιδα των απανταχού μουσουλμάνων και τουρκογενών πληθυσμών, δηλώνει στο «Βήμα» ο Γιώργος Καλπαδάκης, εντεταλμένος ερευνητής στο Κέντρο Ερευνας της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών και συγγραφέας του προσφάτως εκδοθέντος και άκρως ενδιαφέροντος βιβλίου «Κυπριακό 1954-1974: Στοχαστικές προσαρμογές και ο αιώνιος δηληγιαννισμός». «Στο πλαίσιο αυτό επιχειρεί εδώ και χρόνια να συνδυάσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τη χειραγώγηση του τουρκοκυπριακού στοιχείου και τον μετασχηματισμό μιας μετριοπαθούς μουσουλμανικής κοινότητας σε συντηρητική ισλαμική κοινωνία που θα τελεί υπό τον άμεσο έλεγχο της Αγκυρας. Μια προσπάθεια που συνδέει ένα «εθνικό θέμα» για την τουρκική εξωτερική πολιτική, με τη δική του ισλαμιστική ατζέντα και την στρατιωτικοποίηση της Κύπρου μέσω της εγκατάστασης νέων τουρκικών βάσεων στα Κατεχόμενα» σημειώνει.  «Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία», συνεχίζει ο κ. Καλπαδάκης, «πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή εκπροσώπηση, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. Οι περιφερειακές συνεργασίες», προσθέτει, «αν και εξαιρετικά σημαντικές από μόνες τους, δεν μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά την εξέλιξη του Κυπριακού που περνάει από τις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον και τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οπωσδήποτε, οι τουρκικές ενέργειες στο Κυπριακό περιπλέκουν περισσότερο μια ήδη δύσκολη εξίσωση, ενώ κομβική σημασία έχει το τι θα αποφασίσουν οι Ελληνοκύπριοι, δηλαδή η Κυπριακή Δημοκρατία, για το μέλλον τους».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Parties, μόνο parties Ενα ολόχρυσο, κεντημένο με χιλιάδες μικρά ρουμπίνια μαντίλι, το οποίο έχει «δραπετεύσει» από τον λαιμό της Εσθήρ, δημιουργεί αστραφτερούς... ΓΡΑΦΕΙ Η ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk