Ελένη-Χρυσηίς Παπαρρηγοπούλου: «Η ομορφιά δίνει ευφυΐα»
Η συγγραφέας, απόγονος του Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου, μιλάει για τη στωική σκέψη, για τη στέψη της ως Σταρ Ελλάς και για τη βαθιά της σχέση με τον Θεό.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
«Για εμένα η ύπαρξη του Θεού είναι αδιαμφισβήτητη. Με γοητεύει ό,τι αγνό πρεσβεύει την καλοσύνη. Στον αγώνα μου όμως μην πέσω θύμα της δική μου καλοσύνης, θεωρώ ότι δεν έχω υπάρξει πρότυπο αυτής, κάτι που γνωρίζω μέσα μου ότι είναι ταυτόσημο με τον Θεό». Η Λένα Παπαρρηγοπούλου αποπνέει μία ηρεμία όταν μιλάει. Η ελληνίδα καλλονή, έχοντας κατακτήσει τον τίτλο της Σταρ Ελλάς το 2002 και έχοντας ακολουθήσει μία επιτυχημένη πορεία στον χώρο του μόντελινγκ, αποφάσισε να αποσυρθεί γρήγορα, ακολουθώντας την πραγματική της κλίση, εκείνο το παιδικό της όνειρο να γίνει συγγραφέας. Θέμα DNA; Ισως. Είναι άλλωστε απόγονος της οικογένειας του ακαδημαϊκού και εθνικού μας ιστοριογράφου Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου. Αφορμή για την κουβέντα μας είναι η έκδοση του πρώτου της βιβλίου, «Στωική φιλοσοφία της Θρησκείας» (εκδ. Πεδίο). «Πρόκειται για έναν οδηγό με τις αρχές του στωικισμού» αναφέρει μιλώντας στο ΒΗΜAgazino και συμπληρώνει: «Η στωική φιλοσοφία θέλησε να δώσει απαντήσεις στα πιο σημαντικά ζητήματα της εποχής της (σ.σ.: αναπτύχθηκε στη διάρκεια των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων) μιλώντας για έννοιες όπως το Σύμπαν, ο κόσμος, η φύση, η ύλη, η ζωή, η ευδαιμονία, ο άνθρωπος και ο Θεός. Ζητήματα που μέχρι σήμερα αποτελούν καίρια ερωτήματα».
Κυρία Παπαρρηγοπούλου, ποια ήταν τα στοιχεία που σας γοήτευσαν στον Στωικισμό;
«Γοητεύθηκα από τη θρησκευτικότητα που φέρει. Ενδεικτικά, πρεσβεύει ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε συγγενείς, όπως ακριβώς ο Χριστός πρεσβεύει ότι όλοι είμαστε αδέλφια».
Πράγματι, οι ιδρυτές της σχολής, ο Ζήνων και ο Κλεάνθης, αναφέρονται στην ύπαρξη του Θεού χρησιμοποιώντας τις λέξεις Θεός, Νους, Πνεύμα και Λόγος. Ανιχνεύουμε επιδράσεις της στωικής σκέψης στον Χριστιανισμό;
«Ο Ιωάννης ταυτίζει την έννοια του Λόγου στον Χριστιανισμό με τον προαιώνιο Δημιουργό. Ο Μέγας Βασίλειος, μιλώντας για «ανθρώπινη σοφία», ή «σοφία κόσμου», εννοεί τη Σοφία Θεού, η οποία είναι διάχυτη στα όντα. Ο Γρηγόριος Παλαμάς λέει πως η ψυχή του ανθρώπου είναι η εικόνα του Θεού νοερή: λογική και πνευματική. Ο Απόστολος Παύλος, στην επιστολή προς Εφεσίους (5ο κεφάλαιο), χρησιμοποιεί λεξιλόγιο που μοιάζει με αυτό των στωικών».
Ποιες είναι λοιπόν οι βασικές αρχές του Στωικισμού;
«Μέσα σε πολύ αδρές γραμμές πρεσβεύει ότι ο Θεός, δημιουργός των πάντων, έχει ως φυσική δύναμη τη φωτιά και η ψυχή του ανθρώπου είναι κομμάτι αυτής. Την ίδια στιγμή, υπάρχει ενότητα Θεού και Κόσμου και όλα τελικά συνδέονται μεταξύ τους με σχέσεις αιτίου – αποτελέσματος. Ετσι ο Κόσμος είναι η αιώνια, λογική, έμψυχη ύλη και η κάθαρση επέρχεται με την εκπύρωσή του, όπου όλα αναγεννιούνται. Σκοπός του ανθρώπου είναι να ζει σύμφωνα με τη φύση του, τη λογική. Η ευδαιμονία είναι η εύκολη ροή της ζωής και επιτυγχάνεται με την επιδίωξη της αρετής και την αποδοχή της «ειμαρμένης» (το μερίδιο που αντιστοιχεί στον κάθε άνθρωπο)».
Τι σας οδήγησε τελικά να σπουδάσετε Θεολογία και αργότερα να συνεχίσετε με μεταπτυχιακές σπουδές στο πεδίο της Φιλοσοφίας;
«Παρατήρησα μια έλξη ως προς το συγκεκριμένο αντικείμενο σπουδών, που επιβεβαιώθηκε από την επιμέλεια, το άνετο διάβασμα και τις επιτυχημένες εξεταστικές μου, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι σπουδάζοντας η «ζωή μου έρεε εύκολα», παρόλο που ταυτόχρονα δούλευα ως επαγγελματίας μοντέλο. Επιπλέον, μου άρεσε να είμαι φίλος με τη σοφία (φιλόσοφος), επειδή πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε εν δυνάμει σοφοί».
Ούσα φοιτήτρια Θεολογίας, πήρατε μέρος στα καλλιστεία, όπου κερδίσατε τον τίτλο της Σταρ Ελλάς. Νιώσατε ότι με έναν τρόπο σπάσατε τα στερεότυπα;
«Αν και δεν το έκανα εσκεμμένα, ως κρυφά επαναστατικός χαρακτήρας, γνωρίζω ότι τα στερεότυπα – ως λόγος ανάπτυξης συμπεριφορών προκατάληψης – καλό είναι να τα ανατρέπουμε. Το να σπουδάσω Θεολογία ήταν επιθυμία για επαφή με το ωραίο, καθώς δεν υπάρχει ίσως κάτι ωραιότερο από την παρουσία του Θείου. Εάν το σκεφτείτε καλύτερα, οι δύο κόσμοι (μόδας και Θεολογίας) συνδέονται, αφού και οι δύο έχουν ως βάση ύπαρξης το κάλλος».
Γιατί αποφασίσατε να αφήσετε τόσο γρήγορα πίσω σας τον χώρο του μόντελινγκ;
«Το μόντελινγκ ήταν ένα από τα σκαλοπάτια της εξέλιξής μου ως ανθρώπου, μέσα από τις εμπειρίες που έζησα σε ένα αρκετά πολύπλοκο περιβάλλον εργασίας, το οποίο μου χάρισε πλούσια συναισθήματα και ζωή. Οταν «ανέβηκα» αυτό το σκαλοπάτι, πέρασα σε επόμενη φάση ζωής».
Εχετε νιώσει να αμφισβητούν τις ικανότητές σας λόγω της εξωτερικής σας εμφάνισης; Λέγεται ότι δυστυχώς μία όμορφη γυναίκα πρέπει να προσπαθήσει διπλά για να αποδείξει την αξία της…
«Ομολογώ πως ενίοτε επωφελήθηκα από αυτό, ώστε να μην κάνω το κάτι παραπάνω. Οσο οι άνθρωποι σκέφτονται επιφανειακά για τις όμορφες γυναίκες τόσο εκείνες θα τους αντιμετωπίζουν αντίστοιχα. Δεν χρειάστηκε να προσπαθήσω διπλά, αντίθετα χρησιμοποίησα μερικές φορές την ομορφιά ως καμουφλάζ για να αναγνωρίσω τα αληθινά κίνητρα των ανθρώπων. Η ομορφιά δίνει ευφυΐα, αρκεί να μπορείς να το αντιληφθείς».
Διατελέσατε επιστημονική σύμβουλος στο υπουργείο Εξωτερικών για θέματα θρησκευτικής και πολιτιστικής διπλωματίας. Είναι ένα πεδίο στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθεί η χώρα μας;
«Το γεγονός ότι η Καινή Διαθήκη γράφτηκε στην κοινή ελληνιστική γλώσσα αποτελεί τιμή και ευλογία για το ελληνικό έθνος. Πιστεύω ότι η εκάστοτε κυβέρνηση οφείλει να επιλέγει προσεκτικά τα αρμόδια στελέχη που αναλαμβάνουν τη θρησκευτική διπλωματία. Την περίοδο που διετέλεσα ειδική σύμβουλος στο υπουργείο Εξωτερικών (δίπλα στον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Μάρκο Μπόλαρη), μία από τις προτεραιότητές μας ήταν η ενίσχυση του σεβασμού στο δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας του συνανθρώπου».
Συμπληρώθηκαν εφέτος 13 χρόνια από τον θάνατο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου. Ποια πιστεύετε ότι είναι η παρακαταθήκη που άφησε;
«Μου αρέσει να βλέπω νέους ανθρώπους να διψάνε να γνωρίσουν τον Χριστό. Πιστεύω ότι ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε καταφέρει να προσεγγίσει τη νεολαία, με φράσεις όπως: «Ελάτε με τα σκουλαρίκια και τα σκισμένα τζιν». Σημαντικό είναι τι έχουμε μέσα μας και όχι πώς είναι η εξωτερική εμφάνιση, η ένδυση. Ας τα ξεπεράσουμε όλα αυτά».
Εχετε στα σκαριά ένα δεύτερο βιβλίο;
«Μάλιστα, είμαι προς αναζήτηση εκδοτικού οίκου. Το νέο μου βιβλίο είναι ευανάγνωστο, ωθώντας τον αναγνώστη σε σκέψεις για την ομορφιά της ψυχής και τις ανθρώπινες σχέσεις. Περιγράφει έναν βαθύτερο πόνο που αναγνωρίζουμε μέσα μας – αυτόν της ανθρώπινης μοναξιάς – και δείχνει τον δρόμο πώς να βρεις την αλήθεια μέσα σου, με σύμμαχο τον Θεό».
Η σχέση σας με την πίστη είναι πολύ στενή. Εχει έρθει κάποια στιγμή στη ζωή σας που αμφισβητήσατε την ύπαρξη του Θεού;
«Ναι, για μερικά λεπτά αφότου τελείωσα την ανάγνωση του βιβλίου του Φρόιντ «Το μέλλον μιας Αυταπάτης». Επειτα κοίταξα τη θάλασσα και επανήλθα στη ζεστασιά της θρησκευτικής μου βεβαιότητας, ότι όχι μόνο «υπάρχει», αλλά και ότι δεν θα με εγκαταλείψει».

