Ελαιόλαδο με συνταγή γιατρού
Ενα κρητικό λάδι μπήκε στα ράφια των βελγικών φαρμακείων
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Ενα ελληνικό ελαιόλαδο από την Κρήτη πιστοποιήθηκε στο Βέλγιο από τον αντίστοιχο ΕΟΦ, τοποθετήθηκε ήδη στα ράφια των εκεί φαρμακείων και συνταγογραφείται ως συμπλήρωμα διατροφής στην ευρωπαϊκή αυτή χώρα.
«Είναι το πρώτο ελαιόλαδο στον κόσμο που παίρνει αυτή την πιστοποίηση, αν δεν κάνω λάθος» λέει στο «Βήμα» ο κ. Ευτύχης Ανδρουλάκης, ιδρυτής της εταιρείας Pamakο (στη Γραμμική Β σημαίνει «φάρμακο»), που παράγει το ομώνυμο ελαιόλαδο με βιολογικό τρόπο στην επαρχία Σελίνου, του νομού Χανίων. «Μιλάμε για πιστοποίηση και όχι γνωστοποίηση. Γνωστοποίηση, που σημαίνει ότι έχουν κατατεθεί αντίστοιχα χαρτιά στον ΕΟΦ και το προϊόν έχει πάρει αριθμό πρωτοκόλλου, έχουν πολλά ελαιόλαδα. Πιστοποίηση όμως σημαίνει ότι μετά από τις έρευνές του, ο ΕΟΦ αποδέχεται και ορίζει το προϊόν ως συμπλήρωμα διατροφής».
Η σχετική πιστοποίηση, με αριθμό PL3544-14, εκδόθηκε από τον βελγικό ΕΟΦ τον περσινό Ιούνιο, αλλά δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα γιατί, όπως εξηγεί ο κ. Ανδρουλάκης, «περιμέναμε να συνταγογραφηθεί περισσότερες από 400 φορές. Τώρα πια το έχουν γράψει βέλγοι ιατροί περίπου 700 φορές. Πριν το δώσουμε στη δημοσιότητα θέλαμε να είμαστε σίγουροι ότι το εγχείρημα είναι κατοχυρωμένο και επιχειρηματικά».
Λουξεμβούργο
και Γαλλία
Το συμπλήρωμα διατροφής συσκευάζεται τόσο με την ετικέτα της φαρμακευτικής Nutri-logics (με έδρα το Λουξεμβούργο) με την επωνυμία Cardiolea, ενώ παράλληλα στην αγορά κυκλοφορεί το προϊόν με την ετικέτα ΡΑΜΑΚΟ. Μετά το Βέλγιο, έχουν καταθέσει αντίστοιχο φάκελο στο Λουξεμβούργο, ο οποίος έχει εγκριθεί και σύντομα θα πάρουν αριθμό πιστοποίησης, ενώ ακολουθεί και η Γαλλία. Επέλεξαν να ξεκινήσουν από το Βέλγιο γιατί θεωρείται από τις πιο δύσκολες στην πιστοποίηση συμπληρωμάτων διατροφής χώρες
«Θεωρήσαμε ότι αν το Βέλγιο έδινε, θα είναι πολύ πιο εύκολο σε άλλες χώρες» λέει ο κ. Ανδρουλάκης.
Συμπλήρωμα
διατροφής
Επόμενος στόχος είναι το ελαιόλαδο να αποτελέσει πανευρωπαϊκά συμπλήρωμα διατροφής με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τι είναι αυτό που κάνει ένα ελαιόλαδο να πιστοποιηθεί ως συμπλήρωμα διατροφής; «Πρέπει να είναι υψηλά φαινολικό. Να διαθέτει πιο αυστηρές προδιαγραφές – για παράδειγμα, να διαθέτει αρχικά πενταπλάσια επίπεδα συνολικών φαινολών, πολύ μεγαλύτερα επίπεδα συγκεκριμένων φαινολών, ενώ και μέχρι το τέλος της διάρκειας ζωής του δεν πρέπει να μειωθεί πολύ περισσότερο από το διπλάσιο του ορίου φαινολών που απαιτεί ο ισχυρισμός υγείας» εξηγεί. Να σημειωθεί ότι το ελαιόλαδο θεωρείται ότι έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες και μειώνει την κακή χοληστερίνη, ενώ γίνονται έρευνες για την επίπτωσή του στη νόσο Αλτσχάιμερ και σε δερματικές παθήσεις.
Οι φαινόλες έχουν μικρή διάρκεια ζωής
Ρωτήσαμε τον κ. Ανδρουλάκη τι είναι αυτό που κάνει ένα ελαιόλαδο να είναι πολύ υψηλό σε φαινόλες, αν συντελούν σε αυτό και οι «πατέντες» τους. «Παίζουν ρόλο, θα έλεγα κατά 50%. Το αν θα είναι ένα ελαιόλαδο υψηλό σε φαινόλες εξαρτάται από πολλά: την ποικιλία της ελιάς, το ποια χρονική στιγμή θα γίνει η συγκομιδή, την παραγωγική διαδικασία, τη συντήρησή του και τη διατηρησιμότητά του, που είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Ξέρετε, το ελαιόλαδο είναι ένα ζωντανό προϊόν, οι φαινόλες του πέφτουν όσο περνά ο χρόνος, ως συμπλήρωμα διατροφής λοιπόν έχει πολύ μικρή διάρκεια ζωής» επισημαίνει.
Τα πρώτα πειράματα και η αφοσίωση στην ελαιουργία
Η «περιπέτεια» με το ελαιόλαδο ξεκίνησε για τον 37χρονο σήμερα Ευτύχη Ανδρουλάκη από ένα… πείσμα. Στα νότια του νομού Χανίων καλλιεργείται η τσουνάτη, μια ποικιλία ελιάς με πολύ ψηλά δέντρα (φτάνουν τα 13 μ.), η οποία παράγει βαρύ παρθένο ελαιόλαδο με μεγάλη οξύτητα. Τελειώνοντας τις σπουδές του ως τεχνολόγου γεωπόνου, ο κ. Ανδρουλάκης πίστεψε ότι ήταν δυνατόν η συγκεκριμένη ποικιλία να δώσει πολύ καλύτερο από το μέχρι τότε ελαιόλαδο. Παρά το ότι οι περισσότεροι χημικοί και γευσιγνώστες τού έλεγαν να το ξεχάσει, ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατόν, εκείνος επέμεινε. Αφήνοντας στην άκρη τις αρχικές σκέψεις του για αρωματικά φυτά, αφιερώθηκε στην ελαιουργία.
Τα πρώτα πειράματα που έκανε το 2010 και το 2011 του έδειχναν ότι το λάδι του θα μπορούσε να βελτιωθεί πολύ σε σχέση με τα δεδομένα της περιοχής. «Με έπιασε το πείσμα και αποφάσισα ότι θα κάνω αυτή την ποικιλία να παράξει ένα λάδι που και θα είναι οργανοληπτικά άριστο, θα μπορούσε να κερδίσει βραβείο σε οποιονδήποτε διαγωνισμό (σ.σ.: μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο έχει κατακτήσει 75 διεθνή βραβεία) αλλά και φαινολικά υψηλό». Πήγε σε Αθήνα, σε Ιταλία, σε Ισπανία, όπου παρακολούθησε προγράμματα σεμιναρίων, συναντήθηκε με παραγωγούς από άλλες χώρες οι οποίοι καλλιεργούσαν αντίστοιχες ποικιλίες και άρχισε πιο εντατικά πειράματα. «Ξέρετε, αντιπαθώ τη λέξη υπομονή, και πιστεύω πολύ στην επιμονή» σημειώνει.
Το 2014 έφτιαξε ένα μικρό τυποποιητήριο και φιάλη για το προϊόν του, παρά τις προβλέψεις των γύρω του ότι θα κλείσει σύντομα. «Ηταν ήδη όπως το ήθελα – και υψηλό φαινολικά και οργανοληπτικά άριστο» επισημαίνει. Εναν χρόνο μετά γνώρισε τον σημερινό του συνεργάτη, ελαιουργό στην περιοχή και έναν από τους πρώτους πιστοποιημένους βιολογικούς παραγωγούς της Κρήτης, τον κ. Μιχάλη Μάρακα. Μαζί άρχισαν βελτιώσεις στο ελαιουργείο του και το 2016 κατέκτησαν τα πρώτα τους βραβεία. Ανήσυχα πνεύματα και οι δύο, κάνουν δικές τους «πατέντες», δικές τους τεχνολογίες, δικά τους μηχανήματα – περίπου 20, μικρά και μεγάλα. Για παράδειγμα, αφαιρούν το κουκούτσι από την ελιά και αλέθουν μόνο την πάστα, κάνουν ψύξη καρπού, η μάλαξη γίνεται σε κενό αέρος κ.λπ. κ.λπ.

