Εκβιάζει ο Ιλον Μασκ για να αποκτήσει το Twitter

Τον «εκβιασμό του αιώνα» επιχειρεί ο Ιλον Μασκ (φωτογραφία), ο οποίος ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι προσφέρει 54,20 δολάρια ανά μετοχή του Twitter για να το εξαγοράσει. Η προσφορά του ανεβάζει την αποτίμηση του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης στα 40 δισ. δολάρια.

Δεν είναι λίγο το ένα πέμπτο, περίπου, της περιουσίας του που διαθέτει για να αποκτήσει το Twitter ο Ιλον Μασκ. Κι ας πρόκειται για τον πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη, με περιουσιακά στοιχεία αξίας 219 δισ. δολαρίων. Ούτε αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία η προσφορά του. Τουναντίον, συζητούνταν εντόνως τις τελευταίες ημέρες, όταν έγινε γνωστό ότι είχε ήδη αποκτήσει «μέσω της αγοράς» μερίδιο 9,2% του Twitter.  Ηταν εξάλλου γνωστό ότι ενδιαφερόταν να «στήσει» το δικό του social media ο Μασκ. Αλλά βλέποντας τις τεχνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Ντόναλντ Τραμπ, «αποφάσισε να ψωνίσει από τα έτοιμα», όπως μετέδωσε το BBC. Αυτοσυστήνεται ως «το κατάλληλο άτομο που θα ξεκλειδώσει το εκπληκτικό δυναμικό των μέσων της πλατφόρμας», προσφέρει υψηλό premium, αλλά ταυτόχρονα εκβιάζει μετόχους και διοίκηση του Twitter ότι αν δεν δεχθούν την προσφορά του, θα πουλήσει το μερίδιό του! «Πουλήστε, διαφορετικά θα καταστρέψω τις μετοχές σας» είναι δηλαδή το μήνυμα που τους στέλνει.

«Δηλητηριώδες χάπι» η άμυνα του Twitter

Τo διοικητικό συμβούλιο του Twitter ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αναλαμβάνει δράση προκειμένου να μπλοκάρει το αίτημα του Ιλον Μασκ για εξαγορά της εταιρείας. Συγκεκριμένα υιοθέτησε σχέδιο περιορισμένης διάρκειας για τα δικαιώματα των μετόχων ώστε να προστατευτεί από την προσφορά εξαγοράς 43 δισ. δολαρίων του Μασκ.

Σύμφωνα με το σχέδιο, γνωστό ως στρατηγική του «δηλητηριώδους χαπιού» για την αντίσταση σε προσφορά από δυνητικό αγοραστή, τα δικαιώματα θα μπορούν να εξασκηθούν εάν κάποιος αποκτήσει την κυριότητα μεγαλύτερη ή ίση του 15% των κοινών μετοχών του Twitter σε συναλλαγή που δεν εγκρίνεται από το διοικητικό συμβούλιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk