Εκθεση-σοκ από BNP Paribas για τη Mytilineos
Ο γαλλικός οίκος προειδοποιεί για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη μεγάλη εξάρτηση της εταιρείας από το ρωσικό αέριο
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αντιμέτωπες με τις παρενέργειες του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας βρίσκονται και οι ελληνικές επιχειρήσεις. Αν και το μέτωπο των συγκρούσεων βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα μας, εν τούτοις οι επιπτώσεις, λόγω της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και της εξωστρεφούς δραστηριότητας των εγχώριων πολυεθνικών ομίλων, δεν γνωρίζουν σύνορα. Τα διαπερνούν και απειλούν ακόμα και την οικονομική βιωσιμότητά τους.
Επιχειρηματικά πλάνα που σχεδιάστηκαν προ ολίγων, μόλις, ετών δεν είχαν καν την πρόνοια αντιμετώπισης αναταραχών τέτοιου μεγέθους και έκτασης. Επιπλέον, ορισμένα από αυτά δεν λάμβαναν υπόψη τις επισημάνσεις διεθνών αναλυτών και οίκων για τη σημασία της διασποράς του κινδύνου προμήθειας πρώτων υλών μέσα από τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού.
Και ο κίνδυνος εμφανίστηκε και απειλεί. Και είναι η Ρωσία, η οποία έχει δεμένη την ΕΕ και τις επιχειρήσεις της με το φυσικό αέριο. Το 40% των αναγκών των 27 κρατών-μελών καλύπτεται από το ορυκτό καύσιμο ενός παίκτη, της Gazprom.
Κίνδυνοι
Μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι είναι εκτεθειμένοι. Και ο φόβος είναι μη τυχόν ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός κλείσει τη στρόφιγγα. Οι επιπτώσεις τότε ιδίως σε ενεργειακούς και βιομηχανικούς ομίλους θα είναι τεράστιες.
Μια τέτοια ελληνική περίπτωση επισημαίνει και ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οίκος BNP Paribas.
Σε πρόσφατο report που δημοσίευσε επισημαίνει τους «σοβαρούς οικονομικούς κινδύνους» που μπορεί να αντιμετωπίσει η εταιρεία Mytilineos. Οι τεχνικοί αναλυτές της διεθνούς γαλλικής τράπεζας επιχειρηματολογούν για την προαναφερόμενη εκτίμησή τους στην υψηλή εξάρτηση της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το συμβόλαιο προμήθειας φυσικού αερίου που έχει με την Gazprom. Την υπολογίζουν μάλιστα σε περίπου 40%. Η σύμβαση της Mytilineos με τον ρωσικό κολοσσό επεκτάθηκε το 2020 μέχρι το 2030. Οι υπογραφές βάσει του επιχειρηματικού πλάνου της εισηγμένης έπεσαν μόλις δύο χρόνια πριν από τα συνταρακτικά γεγονότα της Ουκρανίας.
Η ελληνική εταιρεία έχει ως κύριες δραστηριότητες την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου και την πώλησή της σε τελικούς καταναλωτές (νοικοκυριά και επιχειρήσεις). Η τρέχουσα περίοδος, λόγω της ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου, την έχει βρει να διαθέτει το ρεύμα με ακριβή την κιλοβατώρα.
Απειλή
Ωστόσο, και το δεύτερο κύριο τμήμα των δραστηριοτήτων της, η μεταλλουργία, που δεν είναι δεμένη με το ρωσικό φυσικό αέριο, απειλείται. Αν και το εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδος δεν παίρνει ρεύμα από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Mytilineos αλλά από εκείνες της ΔΕΗ με σύμβαση που κλείστηκε πριν από την ενεργειακή κρίση και σε τιμές πολύ χαμηλότερες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ευνοϊκή σύμβαση με τη ΔΕΗ εκπνέει στο τέλος του 2023 και εν όψει και αυτού του γεγονότος τα δεδομένα αλλάζουν.
Τα παραπάνω συνοψίζονται στην έκθεση της BNP Paribas, η οποία εξετάζει το σενάριο των επιπτώσεων στη Mytilineos από το ενδεχόμενο η Gazprom να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου. Κάτι που ο ρωσικός κολοσσός έδειξε ότι δεν θα διστάσει να το κάνει, όπως στην περίπτωση της Βουλγαρίας και της Πολωνίας.
Ειδικότερα, και με βάση την ειδική έκδοση της διεθνούς τράπεζας, «η Mytilineos παράγει το 90% της ηλεκτρικής της ενέργειας από φυσικό αέριο με περίπου το 40% αυτής να προέρχεται από την Gazprom βάσει σύμβασης που ισχύει από το 2020 και διαρκεί μέχρι το 2030».
Επιπτώσεις
Σύμφωνα με τους αναλυτές της BNP Paribas, «ως εκ τούτου ενδέχεται να δυσκολευθεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια αν διακοπεί η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου, όπως συνέβη πρόσφατα στη Βουλγαρία και στην Πολωνία». Πέραν αυτού, το ειδικό τμήμα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οίκου υπογραμμίζει και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδος αν σταματήσουν οι ροές του ρωσικού αερίου στη χώρα μας:
«Επιπλέον το εργοστάσιο του αλουμινίου χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για παραγωγή και θα υπάρχει κίνδυνος στη διανομή ρεύματος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».
Οπως επισημαίνει η BNP Paribas, για τη Mytilineos «έχοντας ήδη προπουλήσει ποσότητες ρεύματος και αλουμινίου, υπάρχουν οικονομικοί κίνδυνοι είτε στην περίπτωση που η Mytilineos πρέπει να αντικαταστήσει την προμήθεια φυσικού αερίου σε υψηλότερες τιμές είτε αν δεν μπορέσει να προμηθευτεί αρκετό φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια για να παραγάγει τους όγκους που έχει προπουλήσει».
Σύσταση στους επενδυτές για πώληση
Ο διεθνής τραπεζικός οίκος συστήνει στους επενδυτές: «Σας συνιστούμε να πουλήσετε το ομόλογο της Mytilineos λήξης το 2026. Η τρέχουσα τιμή ομολόγου δεν αντικατοπτρίζει, κατά την άποψή μας, αυξανόμενους πιστωτικούς κινδύνους» λένε οι αναλυτές και εξηγούν: «Δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από πιθανές διαταραχές, πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αντιστάθμισης με τοποθέτηση στο ομόλογο της ΔΕΗ λήξης το 2026, καθώς, για διάφορους λόγους, θεωρούμε ότι η ΔΕΗ είναι σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει μια πιθανή διαταραχή του εφοδιασμού της Ρωσίας με φυσικό αέριο». Σημειώνεται ότι η BNP Paribas αναφέρεται στα ομόλογα της Mytilineos ύψους 500 εκατ. ευρώ και της ΔΕΗ ύψους 775 εκατ. ευρώ.
Δύσκολη η αντικατάσταση του αερίου της Gazprom
Η BNP Paribas αναλύοντας περαιτέρω τη σύστασή της σημειώνει πως η ηλεκτροπαραγωγή της Mytilineos το 2021 ήταν κατά 90% από φυσικό αέριο και μόλις 10% από ΑΠΕ. Οι εισαγωγές αερίου της εισηγμένης αντιστοιχούν στο 22% της συνολικής εγχώριας αγοράς εισαγόμενου φυσικού αερίου. Η Mytilineos, λέει το report, τον Ιούνιο του 2020 ανακοίνωσε την ανανέωση του συμβολαίου με την Gazprom για ετήσιες προμήθειες ποσοτήτων μέχρι το 2030. Η ηλεκτροπαραγωγή σημειώνεται ότι δίνει το 41% των EBITDA της εισηγμένης.
«Πιστεύουμε», αναφέρουν οι αναλυτές, «ότι μια διακοπή στην παροχή φυσικού αερίου από την Gazprom θα μπορούσε να περιορίσει σημαντικά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η Mytilineos πουλά την ηλεκτρική της ενέργεια, οπότε σε αυτή την περίπτωση ίσως χρειαστεί να αγοράσει φυσικό αέριο στην ελεύθερη αγορά σε πολύ υψηλότερες τιμές για να παράγει αρκετά για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για προθεσμιακές πωλήσεις, οδηγώντας ενδεχομένως σε σημαντικές απώλειες».
Το Αλουμίνιον και η ΔΕΗ
Επιπλέον, η BNP Paribas μιλά πιο αναλυτικά και για τις επιπτώσεις σε ένα ενδεχόμενο διακοπής παροχής ρωσικού αερίου στο Αλουμίνιον της Ελλάδος: «Η Mytilineos διαθέτει επίσης τμήμα μεταλλουργίας που παράγει αλουμίνιο. Το εργοστάσιο προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια από τη ΔΕΗ και όχι από τις δικές της μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Ωστόσο στην περίπτωση που το ρωσικό φυσικό αέριο δεν τροφοδοτείται πλέον στην ελληνική αγορά, η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να χρειαστεί να διανεμηθεί, με το λιανικό εμπόριο να είναι πιθανό να έχει προτεραιότητα έναντι της βιομηχανίας».
Με πιο απλά λόγια, η BNP Paribas σημειώνει πως αν διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου για να καλυφθούν οι ανάγκες ηλεκτροδότησης της χώρας, θα υπάρξει πρόγραμμα διακοπών διανομής ρεύματος στη βιομηχανία προκειμένου να ηλεκτροδοτείται με προτεραιότητα το λιανικό εμπόριο (σ.σ. τελικοί καταναλωτές).
«Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα το εργοστάσιο αλουμινίου της Mytilineos να λειτουργεί σε χαμηλή δυναμικότητα, αν δεν είναι πλήρως απενεργοποιημένο για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους» εξηγούν οι αναλυτές.
Ως προς την αντιστάθμιση κινδύνου, η PNB Paribas σημειώνει: «Η εταιρεία ακολουθεί μια συντηρητική προσέγγιση στην αντιστάθμιση κινδύνου, με τις τιμές πώλησης για το 2022 να έχουν ήδη αντισταθμιστεί πλήρως. Οπως και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το τμήμα μεταλλουργίας θα μπορούσε να καταλήξει σε μεγάλο βαθμό χωρίς ρευστότητα εάν έπρεπε να σπάσει αυτές τις αντισταθμίσεις ή να αγοράσει αλουμίνιο σε τιμή αγοράς για να τις εκπληρώσει».
Υψηλότερο κόστος
Η BNP Paribas τονίζει ακόμη και τις περιορισμένες επιλογές που έχει η Mytilineos για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου. Οπως περιγράφει στο report, αν η Gazprom διακόψει την παροχή αερίου τότε η Mytilineos θα στραφεί στην ανοιχτή αγορά, ανταγωνιζόμενη τη ΔΕΠΑ καθώς και συνολικά την Ευρώπη, αφού οι ευρωπαϊκές εισαγωγές ρωσικού αερίου αντιστοιχούν στο 40%. Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν ανέβει 64% ετησίως μετά την υποχώρηση από τα υψηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου. «Ακόμη κι αν η Mytilineos υποθετικά αντικαθιστούσε όλο το αέριο της Gazprom με άλλες ποσότητες σε υψηλότερες τιμές θα άφηνε το τμήμα ενέργειας και αλουμινίου χωρίς ρευστότητα με τις αντισταθμιζόμενες τιμές πώλησης να βρίσκονται σε ασύμφορα επίπεδα σε σύγκριση με το υψηλότερο κόστος παραγωγής».
Αλλά και στην περίπτωση εισαγωγών LNG από τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, οι αναλυτές του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οίκου υποστηρίζουν πως λόγω των χαμηλών δυνατοτήτων της υποδομής να ανεφοδιάζεται και να αεριοποιεί γρήγορα, «η Mytilineos δεν θα ήταν δυνατόν να βρει πουθενά αέριο από καμία πηγή και σε καμία τιμή».

