Το τελευταίο έτος κινέζοι επιστήμονες κατάφεραν να «εξημερώσουν» και πάλι το άγριο ρύζι. Από αυτό πήραν γονίδια αντοχής – σε ασθένειες, ζιζάνια, καιρικές συνθήκες κ.λπ. – τα οποία είχαν χαθεί τον τελευταίο αιώνα από τα καλλιεργούμενα ρύζια εξαιτίας των βελτιώσεων και δημιούργησαν νέα, πιο ανθεκτικά φυτά. Το ίδιο έκαναν και συνάδελφοί τους από Αμερική, Ευρώπη και Ισραήλ με την ντομάτα. Στόχος τους είναι η καλλιέργεια των νέων φυτών να μη χρειάζεται μεγάλες εισροές, δηλαδή φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα κ.λπ., οπότε η παραγωγή τροφίμων θα είναι φθηνότερη και περιβαλλοντικά πιο φιλική.

Υπάρχει όμως κίνδυνος η καλλιέργειά τους να ενέχει κινδύνους για τον καταναλωτή ή τη βιοποικιλότητα; Εχουν κάποια σχέση με τα «μεταλλαγμένα» τρόφιμα; Γιατί οι επιστήμονες επιχειρούν να εξημερώσουν και πάλι τα φυτά; Τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δίνει στο «Βήμα» ο καθηγητής και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης.  

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη
συνδρομή;

Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Θέλετε να γίνετε συνδρομητής;

Μπορείτε να αποκτήσετε την συνδρομή σας από εδω