«Εξάγουμε καινοτόμες λύσεις για την κυκλική οικονομία»
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Την «πράσινη» τεχνογνωσία της στη διαχείριση και ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων, την κυκλική οικονομία και τη θαλάσσια απορρύπανση εξάγει στις ξένες αγορές μία ελληνική εταιρεία.
Ο λόγος για την Polygreen, η οποία στα τρία χρόνια από την εκκίνηση των δραστηριοτήτων της βρίσκεται ήδη σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες αλλά και με καινοτόμα έργα στο Ντουμπάι, το Ομάν και τη Σαουδική Αραβία.
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» περιγράφει τα επενδυτικά πλάνα της εταιρείας ύψους 20 εκατ. ευρώ για το 2021, αναγγέλλει deal με μεγάλη εταιρεία της Μέσης Ανατολής στον τομέα της διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων και τονίζει ότι φιλοσοφία του είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η εισαγωγή της καινοτομίας στην ανακύκλωση και η μετάβαση της χώρας μας στην κυκλική οικονομία. Ο ίδιος προσθέτει ότι «βασικός στόχος μας είναι να φέρουμε την καινοτομία στις λύσεις κυκλικής οικονομίας παγκοσμίως, με αφετηρία την Ελλάδα».
Κύριε Πολυχρονόπουλε, πρόσφατα ανακοινώσατε την ολοκλήρωση της ίδρυσης του ομίλου των εταιρειών της Polygreen. Ποια είναι η Polygreen και ποιο το αντικείμενο της δραστηριότητάς της;
«Η Polygreen είναι μια πολυεθνική εταιρεία που, με αφετηρία την Ελλάδα, δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο στον τομέα του περιβάλλοντος. Οι τρεις βασικοί τομείς της δραστηριοποίησής μας είναι η διαχείριση και ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων, οι εξειδικευμένες υπηρεσίες αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης αλλά και ολοκληρωμένες λύσεις κυκλικής οικονομίας. Παράλληλα, μέσα από επενδύσεις στην τέχνη και τον πολιτισμό, στοχεύουμε στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης της κοινωνίας και στην αντίστοιχη ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των πολιτών.
Οι ρίζες μας είναι ελληνικές αλλά τα «κλαδιά» μας απλώνονται σε όλο τον κόσμο. Είμαστε τοποθετημένοι με τέτοιον τρόπο που να μπορούμε να υλοποιούμε άμεσα και με επιτυχία τα πιο απαιτητικά περιβαλλοντικά έργα σε όλο τον πλανήτη».
Σε ποιες χώρες του εξωτερικού δραστηριοποιείστε και ποια είναι τα αντικείμενα της επιχειρηματικής ανάπτυξης της Polygreen;
«Στην Ευρώπη έχουμε παρουσία σε πέντε χώρες – την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία. Στη Μέση Ανατολή και τις χώρες του Κόλπου βρισκόμαστε ήδη στο Ντουμπάι και το Ομάν, ενώ σύντομα θα έχουμε και τρίτο σημείο αναφοράς με το άνοιγμα των νέων γραφείων μας στη Σαουδική Αραβία. Τέλος, έχουμε παρουσία στον Μαυρίκιο, χώρα στην οποία η Polygreen δραστηριοποιείται ιδιαίτερα έντονα τα τελευταία χρόνια.
Οσον αφορά την επιχειρηματική ανάπτυξη της Polygreen, έχουμε καταρτίσει ένα συνεκτικό και καλά σχεδιασμένο επενδυτικό πλάνο που ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ μόνο για το 2021. Τα επόμενα βήματά μας περιλαμβάνουν, εκτός από την ενίσχυση της παρουσίας μας στη Μέση Ανατολή που ήδη σας ανέφερα, την ίδρυση ναυτικής εταιρείας με την αγορά ειδικού πλοίου για την αποκατάσταση της θαλάσσιας ρύπανσης, την επέκταση της παραγωγής εναλλακτικών καυσίμων και εναλλακτικής πρώτης ύλης αλλά και επενδύσεις σε γη. Τέλος, θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στην συγκεκριμένες λύσεις ανακύκλωσης ειδικών ρευμάτων αποβλήτων, με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας».
Ανακοινώσατε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την Polygreen ότι σκοπεύετε να κατασκευάσετε μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ποιο είναι ακριβώς το επενδυτικό σας πλάνο;
«Μεγάλο κομμάτι του συνολικού μας επενδυτικού πλάνου αφορά τη Μέση Ανατολή και ειδικά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σε αυτά εντάσσεται και η ολοκλήρωση της νέας εργοστασιακής μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων και παραγωγής εναλλακτικού καυσίμου και εναλλακτικής πρώτης ύλης στη Sharza, των ΗΑΕ. Η μονάδα αυτή θα αποτελέσει ορόσημο για την Polygreen, αφού θα μας επιτρέψει να διεκδικήσουμε έργα και συμβόλαια από σημαντικές επιχειρήσεις.
Παράλληλα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει και επίσημα η λειτουργία της νέας μας εταιρείας στην περιοχή, της Evogreen, που είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μας με την Bee’ah, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στη Μέση Ανατολή στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης. Η Evogreen, ως νέο εταιρικό σχήμα, θα διεκδικήσει σημαντικά έργα στον τομέα του waste management και θα ενδυναμώσει περισσότερο την παρουσία της Polygreen εκτός Ελλάδας. Στόχος μας είναι η Evogreen να αποτελέσει σύντομα το benchmark στη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων στον αραβικό κόσμο».
Η εταιρεία σας είχε αναλάβει τη θαλάσσια απορρύπανση στον Μαυρίκιο μετά το ναυάγιο του πλοίου «MV Wakashio». Εχετε ολοκληρώσει τις εργασίες και ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στον συγκεκριμένο τομέα;
«H Polygreen υπάρχει εδώ και τρία χρόνια και ήδη έχουμε σημειώσει επιτυχίες στους τομείς που δραστηριοποιούμαστε. Για μας αποτελεί έργο-σημαία η διαχείριση του μεγαλύτερου οικολογικού ατυχήματος της περυσινής χρονιάς και αυτό γιατί όχι μόνο ήταν απόλυτα επιτυχής από τεχνικής πλευράς, αλλά και γιατί η παράδοση του έργου έγινε έναν μήνα νωρίτερα σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
Πλέον, το έργο περνάει σε νέα φάση. Αυτή την περίοδο γίνεται η ανέλκυση του ναυαγίου «MV Wakashio», μια τεχνικά απαιτητική διαδικασία, αφού το κουφάρι του πλοίου σπάει σε κομμάτια και γίνεται προσεκτική διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος».
Η «πράσινη» τεχνογνωσία σε τρεις βασικούς τομείς:
Διαχείριση και ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων. l Εξειδικευμένες υπηρεσίες αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης.l Ολοκληρωμένες λύσεις κυκλικής οικονομίας.
Γραμμή ανακύκλωσης για τις γόπες των τσιγάρων
{ERT}Ποια είναι τα πλάνα ανάπτυξης της Polygreen στη χώρα μας;{ERT}
«Βασικός στόχος μας είναι να φέρουμε την καινοτομία στις λύσεις κυκλικής οικονομίας παγκοσμίως, με αφετηρία την Ελλάδα. Ηδη ξεκινήσαμε με τη λειτουργία της γραμμής ανακύκλωσης της γόπας του τσιγάρου, μια τεχνογνωσία που αναπτύξαμε εδώ και δεν υπάρχει σε παγκόσμια κλίμακα αλλού, τουλάχιστον σε επίπεδο βιομηχανικής παραγωγής. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, αναπτύσσοντας μέσα από δική μας εξειδικευμένη έρευνα νέες μεθόδους ανακύκλωσης σε ειδικά ρεύματα αποβλήτων που θα απευθύνονται σε εταιρείες, δήμους και κοινότητες, ακόμα και νοικοκυριά στην Ελλάδα. Και, σε δεύτερο χρόνο, να τις “εξάγουμε” στο εξωτερικό.
Φιλοδοξία μας είναι να συμβάλουμε καθοριστικά ώστε να κάνει η Ελλάδα το αποφασιστικό βήμα για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία. Κάτι τέτοιο θα είναι επωφελές όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για την ίδια τη χώρα, αφού θα δημιουργηθεί ένας νέος πυλώνας ανάπτυξης μέσα από τη βιωσιμότητα και την πράσινη οικονομία. Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα θα αναδειχθεί σε περιφερειακό παράδειγμα περιβαλλοντικής αριστείας.
Εξάλλου, όπως αναφέρω πάντα, θεωρώ ότι το αρχαίο ρητό “μηδέν άγαν” (τίποτα περιττό) που περιλαμβάνεται στα Δελφικά παραγγέλματα, περικλείει ουσιαστικά όλη τη φιλοσοφία πίσω από την κυκλική οικονομία και το Green Deal της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό το παράγγελμα είναι και ο δικός μας οδηγός».

