Οφειλές: Εισαγωγή νέων βελτιώσεων για επαγγελματίες και μικρομεσαίους

Στο επίπεδο της αγοράς και της ενίσχυσης της ρευστότητας, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο για τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο κ. Δραγασάκης θεωρεί ότι το βασικό στοιχείο είναι να δοθεί η δυνατότητα στους οφειλέτες του Δημοσίου να μπορέσουν σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους, οι οποίοι λόγω χρεών προς το Δημόσιο παραμένουν δεσμευμένοι.

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, το αμέσως επόμενο διάστημα επίκειται νέα συνολική ρύθμιση για φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα ύπαρξης ακατάσχετου λογαριασμού για τους επαγγελματίες.

Ακατάσχετος λογαριασμός

Συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη δυνατότητα ύπαρξης ακατάσχετου λογαριασμού στην περίπτωση ηλεκτρονικών συναλλαγών με χρήση POS, καθώς και τη δυνατότητα ύπαρξης ενός συστήματος κλιμακωτού ακατάσχετου λογαριασμού.

Με το σύστημα αυτό οι οφειλέτες του Δημοσίου θα μπορέσουν σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους, οι οποίοι λόγω χρεών που έχουν προς το Δημόσιο είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα.

 

Εξωδικαστικός μηχανισμός

Στο ίδιο πλαίσιο παρατάθηκε για έναν χρόνο η λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού, με εισαγωγή νέων βελτιώσεων, καθώς, όπως εξηγεί το υπουργείο Οικονομίας, δόθηκε η δυνατότητα σε εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες – στους οποίους η πολυμερής διαδικασία αποτυγχάνει λόγω μη συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών – να ρυθμίσουν διμερώς τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ.

Επίσης επεκτείνεται η απλοποιημένη διαδικασία ρύθμισης οφειλών με το όριο των συνολικών υπό ένταξη οφειλών να αυξάνεται από τα 50.000 στα 300.000 ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk