«Είναι στο DNA μας να λειτουργούμε ως start up, ακόμα και μετά από 30 χρόνια»!
O Γενικός Διευθυντής της Athens Technology Center (ATC), μιλάει για τις προκλήσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και τα καινοτόμα εργαλεία, με τα οποία η εταιρεία υποστηρίζει τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και οργανισμών
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Με ιστορία άνω των 30 ετών, διατηρώντας συγχρόνως τη νεανική ορμή που χρειάζεται για να ανταποκριθεί μια σύγχρονη εταιρεία στις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, η Athens Technology Center αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής για την εξυπηρέτηση σύγχρονων επιχειρήσεων και δημόσιων οργανισμών παγκοσμίως. Ο κ. Γιάννης Κλιάφας, Γενικός Διευθυντής της ATC, μιλάει στο «Βήμα της Κυριακής» για τις προκλήσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και τα καινοτόμα εργαλεία, όπως τα big data analytics, το corporate newsroom, το custom software development, το blockchain, με τα οποία η ATC ως «Smart Business Enabler» υποστηρίζει τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και οργανισμών με τους οποίους συνεργάζεται.
– Πρόσφατα ανακοινώσατε την καινούρια εταιρική σας τοποθέτηση, για την οποία μόνο θετικά σχόλια έχουν ακουστεί!
«Πράγματι, ήταν μια ανανέωση που τη χρειαζόμασταν για να επικοινωνήσουμε πιο αποτελεσματικά τον πυρήνα της ATC: μια εταιρεία που αντλεί δύναμη και τεχνογνωσία από τα 30 και πλέον χρόνια δραστηριότητας στην ανάπτυξη λύσεων λογισμικού, διατηρώντας πάντα ένα νεανικό πνεύμα αναζήτησης!
Ορίσαμε λοιπόν ένα νέο «motto», το «Smart Business Enabler», ώστε να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι αξιοποιούμε τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες για να καλύψουμε ολοκληρωμένα τις ανάγκες οργανισμών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα παγκοσμίως, εστιάζοντας τόσο σε κάθετες αγορές όπως τα Media, η Βιομηχανία και οι Τράπεζες, αλλά και σε οριζόντιους τομείς όπως η Ανάπτυξη & Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού, το Corporate Newsroom, τα Big Data Analytics και το Custom Software Development»!
– Πώς συνδυάζετε ένα ευρύ φάσμα δυνητικών πελατών με ένα διαρκώς εναλλασσόμενο τεχνολογικό σκηνικό;
«Οντως, οι εξελίξεις στον τεχνολογικό τομέα είναι καταιγιστικές. Ανάλογα λοιπόν, δυσκολεύει και ο ρόλος μια τεχνολογικής εταιρείας όπως η δική μας. Οφείλουμε να παρακολουθούμε στενά τα νέα δεδομένα και να τα ενσωματώνουμε εγκαίρως στις λύσεις μας, ώστε να τις διατηρούμε συνεχώς στην αιχμή των πραγμάτων. Παράλληλα, λειτουργούμε πάντα με γνώμονα:
1. Την ευελιξία, ώστε να μεταφέρουμε την τεχνολογία και τις λειτουργικότητες που προσφέρει, σε παραπάνω από ένα πεδίο εφαρμογής. Με τον τρόπο αυτόν, κεφαλαιοποιούμε τη γνώση και εξυπηρετούμε μεγαλύτερη γκάμα οργανισμών. Για παράδειγμα, στην ATC διαθέτουμε εκτενή εμπειρία σε συστήματα συλλογής, διαχείρισης και διανομής περιεχομένου, υποστηρίζοντας με επιτυχία μεγάλα πρακτορεία ειδήσεων και ειδησεογραφικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο. Ετσι, τα τελευταία χρόνια, και ορμώμενοι από την στρατηγική των brands να λειτουργούν ως publishers, προτείνουμε την υιοθέτηση της λογικής ενός newsroom ακόμα και σε «κλασικά» επιχειρηματικά περιβάλλοντα, για την κάλυψη των αναγκών του Γραφείου Τύπου, της Διεύθυνσης Επικοινωνίας κ.λπ.
2. Την παροχή ουσιαστικής αξίας. Στην ATC είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το στελεχιακό δυναμικό μας, που συνδυάζει την τεχνογνωσία με τα απαιτούμενα soft skills. Αυτό μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε σε βάθος τα pain points και την επιχειρηματική λογική του κάθε πελάτη, και τελικά, να προτείνουμε τις κατάλληλες επιλογές βάσει του budget, πάντα με κριτήριο τη βελτιστοποίηση της επένδυσης. Για παράδειγμα, συνεργαζόμαστε με την Epicor, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού διαχείρισης επιχειρηματικών πόρων παγκοσμίως, για να εξασφαλίσουμε σε μικρές βιοτεχνίες και μεγάλες μεταποιητικές μονάδες την εύκολη και γρήγορη ανταπόκριση στις απαιτήσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης».
– Ομως, η 4η Βιομηχανική Επανάσταση δεν αφορά μόνο την παραγωγική διαδικασία;
«Εχετε δίκιο. Οι σύγχρονες τεχνολογίες μπορούν να μετασχηματίσουν ριζικά τις ίδιες τις επιχειρήσεις σε όλο το φάσμα των λειτουργιών τους. Μέσω της αξιοποίησης δεδομένων, κάθε επιχείρηση μπορεί να αναλάβει δράσεις προκειμένου να ενισχύσει τη λειτουργική αποδοτικότητά της και να βελτιώνει συνεχώς την εμπειρία πελατών και συνεργατών. Πρόσφατα εξυπηρετήσαμε μεγάλη πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία με υπηρεσίες data analytics as a service, βοηθώντας την να «κατεβάσει» τη γνώση από την ανάλυση δεδομένων μεγάλου όγκου ακόμα και σε πιο χαμηλά στρώματα της ιεραρχίας, με εύκολο και γρήγορο τρόπο.
Βέβαια, κάθε αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας συνάδει με την αντίστοιχη ανάπτυξη του στελεχιακού δυναμικού μιας εταιρείας. Αν δεν υπάρχει εσωτερικά ολοκληρωμένη προσέγγιση στο πεδίο του learning και της διαχείρισης ταλέντου, τότε κανένα νέο εργαλείο δεν θα υιοθετηθεί ουσιαστικά.
Όμως, όλα αυτά προφανώς και δεν αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Στην ATC εξυπηρετούμε εδώ και χρόνια φορείς του Ελληνικού Δημοσίου με ολοκληρωμένες custom λύσεις και υπηρεσίες».
– Με την πανδημία, τι βλέπετε να γίνεται;
«Η πανδημία ανέδειξε πιο έντονα από ποτέ τις προτεραιότητες που ένας οργανισμός οφείλει να θέσει αν επιθυμεί να συνεχίσει να είναι λειτουργικός. Ο «εκσυγχρονισμός» δεν αφορά λ.χ. απλά τη μετάβαση στο cloud, αλλά κυρίως, την αλλαγή στις λειτουργίες και στις προσδοκίες που χτίζονται, από τα οφέλη και τις προκλήσεις που φέρνει ένα μοντέλο συνεργασίας γεωγραφικά «μοιρασμένο», το οποίο καθώς φαίνεται, ήρθε για να μείνει. Είναι και πιο οικονομικό, ας μην το ξεχνάμε αυτό.
Στην ATC πάντως δεν άλλαξε ουσιαστικά κάτι – δουλεύαμε ήδη με πολλούς πελάτες σε άλλες ηπείρους, οπότε το remote για εμάς είναι συνήθης πρακτική. Μάλιστα, αξιοποιήσαμε το διάστημα αυτό για να επενδύσουμε περαιτέρω στο χτίσιμο «επιρροής» για τις αγορές στις οποίες στοχεύουμε, μέσω συνεργειών, μεταφοράς τεχνογνωσίας και mentoring».
– Αναφέρατε τη μακρόχρονη εμπειρία της ATC σε λύσεις για τον χώρο των media. Ποια είναι η εικόνα σας για το μέλλον αυτής της αγοράς;
«Εκτιμούμε πως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. Η πολύχρονη εμπειρία μας στον χώρο των media μας βοήθησε να αναγνωρίσουμε έγκαιρα το κρίσιμο αυτό θέμα και σε συνεργασία με την Deutsche Welle να αναπτύξουμε ένα πλήρες σετ εργαλείων ανίχνευσης ψευδών ειδήσεων, τα οποία εμπιστεύονται οργανισμοί σημαντικού βεληνεκούς, όπως το Reuters και η Διεθνής Αμνηστία. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) μας ανέθεσε την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας εντοπισμού φαινομένων παραπληροφόρησης, που θα αξιοποιηθεί από τα κράτη-μέλη. Για τον σκοπό αυτόν ήδη επεξεργαζόμαστε τις δυνατότητες χρήσης αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό και την αυτοματοποιημένη αναγνώριση τέτοιων περιστατικών, και αναπτύσσουμε audioforensic εργαλεία που θα αξιοποιηθούν για την αναγνώριση τεχνητά δημιουργημένου οπτικοακουστικού υλικού, γνωστών ως deepfakes.
Ακόμα, εξετάζουμε τις δυνατότητες που φέρνει η blockchain τεχνολογία στη διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, μελετάμε τις νέες δυναμικές που φέρνουν εργαλεία για robot και explanatory journalism ενώ τέλος, δραστηριοποιούμαστε ως mentors πολλών start ups που αναπτύσσουν με τη σειρά τους εφαρμογές για τη media αγορά».
Η ATC σε όλον τον κόσμο
Η Athens Technology Center (ATC) είναι ελληνική εταιρεία που σχεδιάζει, παρέχει και υποστηρίζει καινοτόμες ολοκληρωμένες λύσεις, εστιάζοντας τόσο σε κάθετες αγορές όπως τα Media, η Βιομηχανία και οι Τράπεζες, αλλά και σε οριζόντιους τομείς όπως η Ανάπτυξη & Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού, το Corporate Newsroom, τα Big Data Analytics και το Custom Software Development!
Κατά την 30ετή και πλέον δραστηριότητά της, πάντα με γνώμονα την εξυπηρέτηση των στόχων σύγχρονων επιχειρήσεων και του έργου φορέων του δημοσίου τομέα παγκοσμίως, η εταιρεία έχει παραδώσει με επιτυχία προσαρμοσμένες επιχειρηματικές λύσεις πληροφορικής σε τουλάχιστον 16 διαφορετικούς κλάδους στην ΕΕ και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία, Γαλλία, Ισραήλ, Πολωνία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Ρωσία, Τυνησία, Τουρκία), στις ΗΠΑ και στην Ανατολική Ασία (Βιετνάμ, Μαλαισία).
Διατηρεί θυγατρικές στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Βέλγιο, και εκτενές δίκτυο συνεργατών σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Σήμερα, απασχολεί περισσότερους από 95 υψηλά κατηρτισμένους επαγγελματίες. Πάνω από το 80% του δυναμικού της απασχολείται στην ανάπτυξη και υποστήριξη λογισμικού.

