«Είναι μεγάλη η τιμή που μου έκανε ο Πάνος Κατσιμίχας»
Ο δημοφιλής τραγουδιστής και τραγουδοποιός μιλάει για την αναπάντεχη συνεργασία που έχει τρελάνει τις ψηφιακές πλατφόρμες
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο views στο YouTube μέσα σε μόλις έξι ημέρες το ντουέτο «Αυτό που αγαπάς» του Γιώργου Σαμπάνη και του Πάνου Κατσιμίχα και η επιτυχία δεν οφείλεται φυσικά τόσο στο αναπάντεχο αυτής της συνάντησης, όσο στη συγκινησιακή δύναμη του ίδιου του τραγουδιού. Συνηθισμένος είναι βεβαίως ο δημοφιλής ερμηνευτής και τραγουδοποιός σε τέτοια νούμερα, αφού το προηγούμενο σινγκλ του, η «Αγρια θάλασσα», έχει ξεπεράσει τις 16 εκατομμύρια προβολές στο YouTube και τα 3 εκατομμύρια streams στο Spotify.
Η σχέση με τους Κατσιμιχαίους
Η σχέση του με τη μουσική των Κατσιμιχαίων έχει γερές ρίζες, εξ ου και είναι πολύ χαρούμενος για τη συγκεκριμένη συνεργασία. «Από την πολύ παιδική μου ηλικία θυμάμαι να ακούω στο αυτοκίνητο του πατέρα μου, σε κασέτα φυσικά, το άλμπουμ «Ζεστά ποτά». Ηταν μία από τις μόνιμες επιλογές μου. Δεν νομίζω να έχω ακούσει άλλους ελληνικούς δίσκους τόσο πολλές φορές» δηλώνει στο «Βήμα». «Είχα μεγάλη αγάπη στον Γιώργο Νταλάρα και από πολύ μικρό με έπαιρναν οι γονείς μου στις συναυλίες του. Εκείνοι τα χρόνια ο Νταλάρας συνεργαζόταν με τον Χάρη και τον Πάνο Κατσιμίχα και τους είδα από νωρίς και επάνω στη σκηνή. Στα εφηβικά μου χρόνια άρχισα να εκφράζομαι με τα τραγούδια τους: στη ζωή μου, στις φιλίες και στους έρωτές μου. Οταν μπήκα σε αυτή τη δουλειά είδα με άλλη οπτική το έργο τους, ειδικά τους στίχους τους, και απέκτησαν πια άλλη αξία τα «Κορίτσια της συγγνώμης» ή «Η μοναξιά του σχοινοβάτη». Με το πέρασμα του χρόνου τούς μυθοποίησα ακόμη περισσότερο, η συνεισφορά τους στην ελληνική μουσική είναι σπουδαία, Αν παρατηρήσεις τα τραγούδια τους διακρίνονται τα περισσότερα από μικρά μουσικά τερτίπια που τα καθιστούν πραγματικά έργα τέχνης. Γνωρίζω τη δισκογραφία τους σε βάθος, είμαι μεγάλος φαν».
To «δέσιμο» με τον Πάνο
Παρ’ όλο που ξεκαθαρίζει ότι συνήθως φροντίζει να μην ενοχλεί τους μουσικούς ήρωές του, όταν έγραψε το συγκεκριμένο τραγούδι δεν μπόρεσε να μην επικοινωνήσει με τον Πάνο Κατσιμίχα. «Οταν έγραψα ένα τραγούδι από καρδιάς πάνω στο μουσικό του ύφος, θεώρησα ότι πρέπει να του το στείλω, απλώς για να το ακούσει και να μου πει την άποψή του, σαν δάσκαλος. Του έστειλα ένα e-mail διότι δεν είχα άλλον τρόπο να μιλήσω μαζί του. «Σας ευχαριστώ προκαταβολικά για τον χρόνο σας. Με πρόθεση συνεργασίας, σας αποστέλλω συνημμένο το παρακάτω τραγούδι που έγραψα πρόσφατα». Αυτό του έγραψα. Μετά από τέσσερις ημέρες μού απάντησε με ένα φοβερά συγκινητικό κείμενο. Βρήκα λοιπόν έναν πολύ ζεστό και υπέροχο άνθρωπο, αλλά κι έναν πραγματικό καλλιτέχνη με καθαρή ψυχή. Πήρε τη δημιουργία μου και την έκανε καλύτερη, διόρθωσε στίχους και μελωδίες και στο τέλος μου είπε: «φιλαράκο, θα το πούμε μαζί». Μου άνοιξε την αγκαλιά του. Δεν τον ένοιαξε που το υλικό μου εντάσσεται περισσότερο στο εμπορικό τραγούδι – αν και αυτός έχει στην πραγματικότητα πολλαπλάσιες πωλήσεις δίσκων σε σχέση με εμένα. Ηταν κάπως σαν να δέσαμε. Εχω περάσει φανταστικές βραδιές δίπλα στο τηλέφωνο να παίζω εγώ κιθάρα, εκείνος φυσαρμόνικα και να τραγουδάμε μπλουζ. Εχουμε γίνει φίλοι. Τον έχω αγαπήσει. Η φωνή του δε είναι σε εξαιρετική κατάσταση, με ένα take το είπε το κομμάτι. Είναι καταπληκτικός τραγουδιστής, μου έκανε μεγάλη τιμή». Ο Κατσιμίχας χρησιμοποίησε μάλιστα μια πολύ ωραία και ποιητική φράση για το τραγούδι τους. Είπε πως μοιάζει με την «προσευχή δύο αθώων».
Live μέσω Διαδικτύου
Στο πρώτο lockdown ο Γιώργος Σαμπάνης έκανε διάφορα live μέσω Διαδικτύου. «Θέλω να το επαναλάβω, έλεγα μήπως προσπαθούσα να το κάνω πιο οργανωμένα ώστε να πληρωθούν και κάποιοι άνθρωποι από αυτή την ιστορία. Δεν είναι ωραίο να μη δουλεύεις. Από έμπνευση πάντως δεν τα έχω πάει άσχημα. Κάθισα και σημείωσα πόσα τραγούδια έχω γράψει τελευταία και είναι πάνω από είκοσι. Δεν θα αξίζουν όλα φυσικά, αλλά δεν μπορώ αλλιώς, πνίγομαι, δεν έχω άλλον τρόπο να εκφραστώ. Δεν μπορώ και να μην τραγουδάω, έχει κλείσει η φωνή μου επειδή κάθομαι στο σπίτι και τραγουδάω όλη την ώρα μόνος μου. Υπάρχουν κάποιοι καλλιτέχνες που την έχουν αυτή την ανάγκη, έτσι είναι και η φίλη μου η Νατάσα Θεοδωρίδου. Την παίρνω τηλέφωνο να μιλήσουμε για δουλειά και αρχίζει να μου τραγουδάει». Εντός του μήνα θα κυκλοφορήσει και η νέα τους συνεργασία, ένα τραγούδι σε μουσική του Σαμπάνη και στίχους του Νίκου Μωραΐτη.
Χιλιάδες άνεργοι
Η σκηνή τού έχει λείψει πάντως: «Αφόρητα. Μου έχει λείψει η αγάπη του κοινού, τα μάτια που δακρύζουν, οι άνθρωποι που χορεύουν και διασκεδάζουν, η αίσθηση όταν ακούς κάτι που έγραψες να το τραγουδάει τόσος κόσμος, η ένταση του ήχου της κιθάρας στα μεγάλα ηχεία. Ανησυχώ και για τον κόσμο των νυχτερινών μαγαζιών. Οι τραγουδιστές δεν είναι όλοι πλούσιοι, υπάρχουν κι αυτοί που περιμένουν το μεροκάματο. Καθαρίστριες, πορτιέρηδες, σερβιτόροι, μετρ, παρκαδόροι, αυτοί που κάνουν δημόσιες σχέσεις, χορευτές, χορογράφοι, σκηνογράφοι, φωτιστές, τεχνικοί, σκηνοθέτες, ηχολήπτες, όσοι πουλάνε λουλούδια, όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν μείνει άνεργοι. Χιλιάδες βρίσκονται σε ανάγκη. Εχει ήδη δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα. Καταλαβαίνω βέβαια γιατί γίνονται τα lockdown και συναινώ στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά θα πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να λυθούν τα οικονομικά ζητήματα που έχουν προκύψει».

