Τίποτε δεν είναι τυχαίο στο ημερολόγιο. Από τη στιγμή που οι Βρυξέλλες βάζουν την Ελλάδα υπό επιτήρηση, η Γαλλία διά μέσου της εκπροσώπου της, της υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, παρουσίασε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πακέτο των μέτρων για την αποκλιμάκωση του κρατικού ελλείμματος στο 3% σταδιακά ως το 2013. Η υπουργός απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «αυστηρότητα», η οποία παρ΄ ολίγον να της στοιχίσει τη θέση της λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της στο Μπερσί το 2007, αλλά ήταν σαν να την είχε εκστομίσει. Τα λόγια του γάλλου πρωθυπουργού στην εφημερίδα «Le Figaro» στο φύλλο της 30ής Ιανουαρίου άλλωστε δεν άφηναν καμία αμφιβολία επ΄ αυτού: «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε όλες εκείνες τις προσπάθειες που απαιτούν μια εθνική κινητοποίηση.Το σχέδιο προβλέπει μείωση των συνολικών δημόσιων δαπανών με ρυθμό μικρότερο του 1% ετησίως ως το 2011. Ποτέ ξανά δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Το πακέτο των μέτρων προβλέπει πάγωμα του προϋπολογισμού των υπουργείων, ενώ παράλληλα προϋποθέτει ανάλογη προσπάθεια και εκ μέρους των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Παρόμοια πορεία ακολουθούν και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το δημόσιο έλλειμμα της χώρας, το οποίο έχει ανέβει στο 10,6% επί του ετήσιου ΑΕΠ, πρέπει ως το 2013 να μειωθεί στο 3%. Ανάμεσα στις τρεις περιπτώσεις- Ελλάδα, Γαλλία και ΗΠΑ (μια λίστα με άλλες χώρες θα ήταν κουραστική) – η λογική παραμένει η ίδια: έναν χρόνο από τότε που οι κυβερνήσεις αυτές άνοιξαν τις πιστωτικές «βρύσες» προκειμένου να ξορκίσουν τη χρηματοοικονομική κρίση και να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη, τώρα ακολουθούν αντίθετη πορεία με ακριβώς τον ίδιο σκοπό. Η αύξηση των ποσοστών αποταμίευσης στις χώρες του δυτικού κόσμου δημιουργεί την εντύπωση ότι τα νοικοκυριά ανησυχούν για τα δημόσια ελλείμματα, τα οποία στα δικά τους μάτια περισσότερο χρησιμεύουν ως μέσο σωτηρίας των τραπεζών παρά ως μέσο διατήρησης της απασχόλησης. Ηρθε η ώρα λοιπόν οι κυβερνήσεις να δώσουν το μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα, έστω και με ερωτήματα.

«Η ανάκαμψη είναι στοιχείο της στατιστικής, αλλά η οικονομική ύφεση είναι ένα στοιχείο της ανθρώπινης ζωής» δήλωσε στο Νταβός οΛάρι Σάμερς, οικονομικός σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Τα κράτη μοιάζει να πιλοτάρουν στα τυφλά: ό,τι και να λέει ο Νικολά Σαρκοζί, όταν ανακοινώνει από τη μια ένα τεράστιο δάνειο και από την άλλη διάλογο ενάντια στα δημόσια ελλείμματα, είναι κάτι που δεν βγάζει νόημα. Ομοίως, δεν θα έπρεπε να ανησυχεί κανένας για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, αν είναι πεπεισμένος ότι, όπως μας υποσχέθηκε, πρόκειται να μειωθεί η ανεργία.

Η έξοδος από την κρίση είναι μια πράξη πολιτικά και κοινωνικά λεπτή και μάρτυράς μας είναι η αναβίωση του λαϊκισμού. Ο τρόπος όμως που οι Ελληνες θα δεχθούν ή όχι τα αυστηρά μέτρα που θα τους επιβληθούν θα παρακολουθείται στενά από πολλά κράτη που παίρνουν διακριτικά ανάλογο δρόμο.

(Το σημερινό κύριο άρθρο της εφημερίδας «Le Μonde»)