Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Ενώπιον των εκπροσώπων του αμερικανικού λαού εμφανίστηκαν την περασμένη Τετάρτη οι επικεφαλής των μεγάλων τραπεζών της Wall Street. Ηταν η πρώτη φορά μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009 που οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών κατέθεσαν στο Κογκρέσο τις απόψεις τους για την ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για τον ρόλο που οι ίδιοι διαδραματίζουν στις τράπεζές τους, για τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές τους, ακόμη και για τις αμοιβές τους.
Απέναντι από τα μέλη της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων κάθισαν οι μάνατζερ της JPMorgan Chase Τζέιμι Ντάιμον, της Bank of America Μπράιαν Μόινιχαν, της Citigroup Μάικ Κόρμπατ, της Goldman Sachs Ντέιβιντ Σόλομον, της Μόργκαν Στάνλεϊ Τζέιμς Γκόρμαν, της State Street Ρόναλντ Ο’ Χάνλι και της Bank of New York Mellon Τσαρλς Σαρφ. Η Wells Fargo δεν εκπροσωπήθηκε διότι ο διευθύνων σύμβουλός της, Τιμ Σλόουν, παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά τον περασμένο μήνα, δύο εβδομάδες μετά την κατ’ ιδίαν «ανάκρισή» του από την ίδια Επιτροπή.
Το σύνδρομο
του Λας Βέγκας
Η πρωτοβουλία για την πρόσκληση των τραπεζιτών στο Καπιτώλιο ανήκει στην εκπρόσωπο του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων Μαξίν Γουότερς και στη διάσημη για την δραστηριότητά της, επίσης Δημοκρατική βουλευτή Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτές, η οποία μάλιστα άνοιξε την ανακριτική διαδικασία με την αρκετά επιθετική ερώτηση αν οι «πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν» τράπεζες είναι επίσης «πολύ μεγάλες και για να ρυθμιστούν». Για να υπαχθούν, δηλαδή, σε ένα σύστημα ρυθμιστικών κανόνων, δεδομένης της σθεναρής αντίστασης που προβάλλει σύσσωμη η Wall Street σε κάθε προσπάθεια περιορισμού της απόλυτης ελευθερίας για δράσεις της.
Αίσθηση προκάλεσε η προσπάθεια του εκπροσώπου του Ρεπουμπλικανού Κόμματος Πάτρικ Μακ Χένρι στο Σώμα να υπερασπιστεί τους τραπεζίτες. Ο Μακ Χένρι αμφισβήτησε την σκοπιμότητα της κλήσης και ανάκρισης των μάνατζερ και άσκησε κριτική στους Δημοκρατικούς συναδέλφους του, κατηγορώντας τους ότι «σκοπός τους είναι να υπαγορεύσουν την κοινωνική και περιβαλλοντική πολιτική της χώρας μέσω των δράσεών τους κατά των τραπεζών».
Διορθωτικά
βήματα
Καθησυχαστικός απέναντι στα μέλη της Επιτροπής εμφανίστηκε ο Τζέιμι Ντάιμον, ο οποίος μάλιστα ήταν ο μοναδικός από τους παρευρισκόμενους τραπεζίτες που ήταν παρών και πριν από την κρίση, δεδομένου ότι ασκεί τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου της JPMorgan Chase από το 2005. Ο γερόλυκος της Wall Street διαβεβαίωσε ότι οι τράπεζες «δεν θα λησμονήσουν ποτέ αυτά που έμαθαν από την κρίση» και πρόσθεσε ότι έκτοτε ο κλάδος έχει κάνει αρκετά βήματα για να διορθώσει όσα οδήγησαν στην κρίση. Και οι άλλοι τραπεζίτες υποστήριξαν ότι η Wall Street έχει αναθεωρήσει τις πρακτικές που τροφοδότησαν την κρίση και αύξησαν τα κεφάλαιά τους κατά περισσότερα από 800 δισ. δολάρια.
Ο αμερικανικός Τύπος επισημαίνει ότι οι τραπεζίτες της Wall Street εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, αλλά ο περίφημος νόμος Γκλας-Στίγκαλ που υιοθετήθηκε μετά το Κραχ του 1929 και προβλέπει τον διαχωρισμό των τραπεζών σε αμιγώς εμπορικές και αμιγώς επενδυτικές, δεν έχει επανέλθει σε ισχύ. Πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι, αν ίσχυε ο νόμος αυτός που καταργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από το δίδυμο Κλίντον – Γκρίνσπαν, δεν θα μετατρεπόταν η Wall Street σε… Λας Βέγκας και δεν θα φθάναμε στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007.