«Εγιναν πολλά λάθη, αλλά τώρα είναι η ώρα της μάχης»
«Πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε ισχυροί απέναντι στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ» υποστηρίζει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ και κατηγορεί τον Αλ. Τσίπρα για παρασκηνιακές συμφωνίες και μοίρασμα υπουργείων
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
«Στις ευρωεκλογές πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε ισχυροί απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης, που εκτιμά ότι στόχος του Κινήματος Αλλαγής θα πρέπει να είναι το διψήφιο ποσοστό. Μιλώντας στο «Βήμα», εξαπολύει επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι όταν μιλάει για προοδευτικές συμμαχίες εννοεί παρασκηνιακές συμφωνίες και μοίρασμα υπουργείων. Σε ό,τι αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες, υποστηρίζει ότι αυτές θα εξαρτηθούν από το ποσοστό που θα έχει το Κίνημα Αλλαγής. Αν δεν είναι υψηλό, «μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο και από τα έδρανα της αντιπολίτευσης». Υπογραμμίζει πάντως ότι «με προβληματίζει η οποιαδήποτε συγκυβέρνηση όταν αυτή δεν εκφράζει καθαρούς προγραμματικούς όρους και σχέδιο για την πατρίδα, αλλά επιβάλλεται από τη λογική της παραμονής στην εξουσία για την εξουσία».
Γιατί επιλέξατε να είστε ξανά υποψήφιος στις ευρωεκλογές;
«Από την πρώτη στιγμή είχα δηλώσει την πρόθεσή μου να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στην εκλογική προσπάθεια της παράταξής μας. Οι ευρωεκλογές θα είναι μια διπλή πρόκληση και η πρώτη μας εκλογική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε ισχυροί απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να ενισχυθούν οι δυνάμεις που επιθυμούν μια Ευρώπη πιο δυνατή, πιο αλληλέγγυα, πιο δημοκρατική. Από τη μια πλευρά έχουμε τις δυνάμεις τής διατήρησης της θεσμικής στασιμότητας που εκφράζονται από την ευρωπαϊκή Δεξιά με ηγέτη τον κ. Βέμπερ, η οποία, ανεχόμενη στους κόλπους της πολιτικούς όπως ο κ. Ορμπαν που δηλώνει θιασώτης της «ανελεύθερης δημοκρατίας» και ο κ. Ταγιάνι που βλέπει θετικές στιγμές στην εποχή του φασίστα Μπενίτο Μουσολίνι, έχει κάνει μια ακροδεξιά στροφή. Από την άλλη, έχουμε μια ευρωπαϊκή Αριστερά η οποία υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα α λα καρτ και εμφανίζεται φοβική σε μια πιο ισχυρή και αυτόνομη Ευρώπη. Απέναντι σε αυτές τις αντιλήψεις πρέπει να δώσουμε τον αγώνα για ενίσχυση των κοινών θεσμών, της συνεργασίας και πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις του μέλλοντος».
Πιστεύετε ότι το κάλεσμα Τσίπρα για τη δημιουργία ενός μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στην Ακροδεξιά είναι κενό περιεχομένου;
«Ο Αλέξης Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός με τη στήριξη της Ακροδεξιάς, της οποίας σημαντικό κοινοβουλευτικό τμήμα εξακολουθεί να τον στηρίζει παρά το «βελούδινο διαζύγιο» με τον Πάνο Καμμένο. Ο χώρος μας, σεβόμενος τον ρόλο των πολιτών, κινείται στο προσκήνιο της πολιτικής. Αυτό άλλωστε σηματοδοτούσαν η δημόσια πρόσκλησή μας και η μαζική ανταπόκριση χιλιάδων συμπολιτών μας τον Νοέμβριο του 2017, για να προωθήσουμε το σύγχρονο προοδευτικό μας σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας. Αντιθέτως, το σχέδιο του κ. Τσίπρα κινείται στο βασίλειο των σκιών των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων. Οταν μιλάνε ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του για «προοδευτικές συμμαχίες», εννοούν παρασκηνιακές συμφωνίες και μοίρασμα υπουργείων σε ανθρώπους από την καραμανλική ΝΔ και τους ΑΝΕΛ μέχρι πρώην στελέχη μας, που μόλις πρόσφατα χαρακτήριζαν την κυβέρνησή τους ως τη μεγαλύτερη συμμορία της αντιπολίτευσης».
Πάντως, διατυπώνεται όλο και εντονότερη κριτική – πρόσφατο παράδειγμα ο Νίκος Αλιβιζάτος – ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν κατάφερε να ενώσει τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.
«Εχω αναφερθεί επανειλημμένως στα σημαντικά λάθη που έγιναν στην πορεία ίδρυσης του Κινήματος Αλλαγής, κυρίως ως προς τη μορφή του νέου φορέα. Δυστυχώς, οι προσωπικές στρατηγικές επικράτησαν και εξανέμισαν τον ενθουσιασμό των πρώτων ημερών. Τώρα όμως είναι η ώρα της μάχης και θα πρέπει ο καθένας από εμάς να αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το Κίνημα Αλλαγής μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί σε μια δύναμη ευθύνης και μετριοπάθειας που έχει σήμερα ανάγκη ο τόπος».
Είστε και εσείς αποδέκτης του αιτήματος για επιστροφή στο ΠαΣοΚ και στα σύμβολά του; Τι απαντάτε;
«Σέβομαι και τιμώ τους πολίτες που μαζί με εμάς έμειναν μέχρι σήμερα πιστοί στο ΠαΣοΚ, παρά τη μετωπική επίθεση που δεχθήκαμε από τους σημερινούς επισπεύδοντες της «προοδευτικής συμμαχίας» του κ. Τσίπρα. Οφείλουμε να κρατήσουμε τα θετικά της ιστορίας μας, η οποία έδωσε μια προοδευτική δυναμική στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης. Ταυτόχρονα όμως οφείλουμε να αποκλείουμε κάθε μορφή δημαγωγίας και πελατειακών σχέσεων στη νέα μας αυτή πορεία και να πορευτούμε με έναν σύγχρονο ριζοσπαστικό λόγο που θα απαντά στα ανοικτά κοινωνικά μέτωπα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας. Ο ήλιος του ΠαΣοΚ πρέπει να είναι, και θα είναι, στο ψηφοδέλτιό μας, όπως άλλωστε ήταν και στις προηγούμενες ευρωπαϊκές εκλογές».
«Τις κυβερνητικές συνεργασίες τις αποφασίζει ο λαός»
Ζητάτε να μην έχει αυτοδυναμία η ΝΔ αλλά αποφεύγετε να ξεκαθαρίσετε τι θα κάνετε στην περίπτωση αυτή, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές με απλή αναλογική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
«Τις κυβερνητικές συνεργασίες τις αποφασίζει ο λαός με την ψήφο του στις εκλογές, όχι οι κομματικές ηγεσίες πίσω από κλειστές πόρτες. Αν οι πολίτες μας δείξουν την εμπιστοσύνη τους με ένα υψηλό ποσοστό στις εκλογές, τότε θα έχουμε τη δύναμη να επιβάλουμε τους όρους μας στο πλαίσιο κάποιας προγραμματικής συμφωνίας διακυβέρνησης. Διαφορετικά, θα είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο και από τα έδρανα της Αντιπολίτευσης. Γενικά με προβληματίζει η οποιαδήποτε συγκυβέρνηση όταν αυτή δεν εκφράζει καθαρούς προγραμματικούς όρους και σχέδιο για την πατρίδα, αλλά επιβάλλεται από τη λογική της παραμονής στην εξουσία για την εξουσία».
Τι ξεχωρίζετε από τα θέματα με τα οποία ασχοληθήκατε κατά τη διάρκεια της θητείας σας στο Ευρωκοινοβούλιο;
«Τα τελευταία πέντε χρόνια είχα την ευκαιρία να δουλέψω τόσο στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων όσο και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος. Ομως ίσως ο πιο σημαντικός ήταν η αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για τον οποίο ήμουν εισηγητής εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Ομάδας. Αν και η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οφείλεται στις καταστροφικές πυρκαγιές της Πορτογαλίας το καλοκαίρι του 2017, η τραγωδία στο Μάτι επηρέασε πολύ τις διαπραγματεύσεις. Στο τελικό κείμενο το οποίο ψηφίσαμε μόλις τον περασμένο μήνα και θα αρχίσει να εφαρμόζεται τις επόμενες ημέρες, δίνουμε έμφαση τόσο στην ενίσχυση των μέσων όσο και στην πρόληψη. Συγκεκριμένα, δημιουργείται το rescEU, μια πανευρωπαϊκή δεξαμενή μέσων, όπως πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, τα οποία θα αγοραστούν από τα κράτη με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από 80% έως 90% της τελικής αξίας και θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμα για να σταλούν όπου υπάρχει ανάγκη. Επίσης, για πρώτη φορά τα κράτη θα μπορούν να επισκευάσουν τα εθνικά μέσα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση έως το 75% των εξόδων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, καθώς ένα μεγάλο μέρος του εναέριου στόλου μας βρίσκεται καθηλωμένο».

