Εδώ δίδαξε αμπελουργία ο γιος του Διονύσου

Τον καιρό που ο τζίτζικας

το γλυκό του λέει σκοπό,

η χαρά μου να τηρώ

τα λημνιά μου κλήματα

για να δω αν ωρίμασαν

(Αριστοφάνη «Ειρήνη», 1159-1163)

Σύμφωνα με τον μύθο ο βασιλιάς Θόαντας ήταν γιος του Διονύσου και αυτός δίδαξε στους Λημνιούς την τέχνη της αμπελουργίας. Η αμπελουργία μέχρι σήμερα είναι σημαντική για την οικονομία του νησιού, τόσο για τα αγροτικά προϊόντα που προσφέρει στους ντόπιους και τους ξένους όσο και για τον αγροτουρισμό.

Διάσπαρτοι αμπελώνες υπάρχουν σε ολόκληρο το νησί και το μεγαλύτερο μέρος τους βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Δημητρίου.

Οι πιο συνηθισμένες ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι το πανάρχαιο Λημνιό ή Καλαμπάκι που το χαρακτηρίζουν τα έντονα αρώματα από ερυθρόσαρκα φρούτα, όπως βύσσινο, αγριοκέρασο και βατόμουρο. Οι παραγωγοί κυρίως όμως προτιμούν το Μοσχάτο Αλεξανδρείας, διότι είναι μια ιδιαίτερα παραγωγική και αρωματική ποικιλία, που σε συνδυασμό με το ηφαιστειογενές έδαφος της Λήμνου αναδεικνύει ιδανικά τα χαρίσματά της. Επιπλέον, σε μικρότερο ποσοστό καλλιεργείται και η ποικιλία Φωκιανό.

Τα αμπέλια είναι ξερικά και αναπτύσσονται σε σχήμα κυπέλλου στους πρόποδες χαμηλών λόφων, για να προστατεύονται από τους ανέμους. Η καλλιέργεια μπορεί να είναι συμβατική ή βιολογική.

Τον Αύγουστο γίνεται ο τρύγος και παραλαμβάνονται τα σταφύλια των οποίων το μεγαλύτερο μέρος οδηγείται σε οινοποίηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα προϊόντα των αμπελιών της Λήμνου έχουν προσωπικότητα και λαμβάνουν διακρίσεις, εξαιτίας του αποτελέσματος που προσδίδει ο συνδυασμός του μικροκλίματος και η σύσταση του εύφορου εδάφους (terroir).

Λόγω των παραπάνω και της πρόθυμης φιλοξενίας στα αμπέλια των παραγωγών, η Λήμνος είναι από τους πρώτους προορισμούς αγροτουρισμού.

Οι λάτρεις, εκτός από το φημισμένο κρασί, που από τη δεκαετία του ’60 διακρίνεται σε διεθνείς διαγωνισμούς, μπορούν να γευτούν τον συνδυασμό των γεύσεων και αρωμάτων και σε άλλα τοπικά προϊόντα του αμπελιού, όπως το τσίπουρο, οι σταφίδες και το πετιμέζι, γνωστό ως σταφυλόμελο, που προστίθεται στα εδέσματα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Λήμνος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk