Με μια συνάντηση κορυφής που ήταν σίγουρο ότι θα έκανε τον γύρο του κόσμου προσπάθησε ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις – τον προσεχή Οκτώβριο διεξάγονται εκλογές στη Βραζιλία όπου θα διεκδικήσει την επανεκλογή του -, μετά την αρνητική εις βάρος του ατμόσφαιρα που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο σχετικά με την αποψίλωση του κομματιού του Αμαζονίου που ανήκει στη χώρα του. Οι παράνομες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο σημαντικότατο για την επιβίωση του πλανήτη μας τροπικό δάσος παρακολουθούνται από πολλούς θεσμούς, όπως είναι η Εθνική Διαστημική Υπηρεσία (AEB), η Ομοσπονδιακή Αστυνομία και η το Εθνικό Ινστιτούτο για το Περιβάλλον και τoυς Ανανεώσιμους Φυσικούς Πόρους (IBAMA), παρ’ όλα αυτά οι ρυθμοί αποψίλωσης έχουν αυξηθεί στη διάρκεια της προεδρίας του ακροδεξιού ηγέτη – ο οποίος φαίνεται να είναι και φιλικά διακείμενος στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν -, φθάνοντας στο υψηλότερο ετήσιο ποσοστό της εδώ και πάνω από μία δεκαετία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της AEB – μόνο ανάμεσα στους μήνες Ιανουάριο και Μάρτιο του 2022 η αύξηση της παράνομης δραστηριότητας ήταν της τάξεως του 64% σε σχέση με πέρυσι. Οι επικριτές του Μπολσονάρου λένε ότι ενθάρρυνε τους υλοτόμους και τους καταπατητές με την υποστήριξη που τους παρείχε για την ανάπτυξη της περιοχής.

Μέσα λοιπόν σε αυτό το κλίμα και μετά την επίσκεψη τον περασμένο Νοέμβριο του υπουργού Επικοινωνιών της Βραζιλίας, Φάμπιο Φάρια, στις ΗΠΑ για το ίδιο θέμα, ο Μπολσονάρου συνάντησε σε υπερπολυτελές θέρετρο στο Πόρτο Φελίζ, 100 χιλιόμετρα από το Σάο Πάολο, τον πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη, Ιλον Μασκ. Ο ισχυρός άνδρας, ανάμεσα σε άλλα, του κολοσσού ηλεκτρικών οχημάτων Tesla και της διαστημικής εταιρείας SpaceX, ο οποίος προσφάτως εξέφρασε την πρόθεσή του να αγοράσει και το Twitter έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βρισκόταν εκεί για να παρευρεθεί σε εκδήλωση μαζί με άλλους επιχειρηματικούς ηγέτες όπως είναι ο CEO της Telecom Italia, Πιέτρο Λαμπριόλα, και ο πρόεδρος της BTG Pactual, της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας στη Λατινική Αμερική, Αντρέ Εστέβες.

Η συμφωνία για το τροπικό δάσος

Μετά τη συνάντηση, η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε, στις 20 Μαΐου, συνεργασία με το project δορυφορικού Internet Starlink που ανήκει στη SpaceX του Μασκ για τη λειτουργία δορυφόρων «στραμμένων» στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Οι δορυφόροι, οι οποίοι αναμένεται να βρεθούν πάνω από την επίμαχη περιοχή τους επόμενους μήνες, θα καταγράφουν και θα μεταδίδουν ό,τι συμβαίνει εκεί, προκειμένου να αποφεύγεται η εξάπλωση πυρκαγιών και η επέκταση παράνομων δραστηριοτήτων. Παράλληλα, θα έχουν και την επιπλέον χρησιμότητα να δημιουργήσουν και να βελτιώσουν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε σχολεία και χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας που λειτουργούν στις γύρω αγροτικές περιοχές. Ο ίδιος ο Μασκ τουίταρε σχετικά: «(Είμαι) πολύ ενθουσιασμένος που βρίσκομαι στη Βραζιλία για το λανσάρισμα του Starlink σε 19.000 σχολεία που βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές, οι οποίες δεν έχουν σύνδεση στο Διαδίκτυο και για την περιβαλλοντική παρακολούθηση του Αμαζονίου». Σε δελτίο Τύπου, το υπουργείο Συγκοινωνιών της Βραζιλίας πρόσθεσε ότι οι τεχνικές και επενδυτικές λεπτομέρειες γύρω από την εν λόγω συνεργασία θα συζητηθούν σε μελλοντικό χρόνο με τους εμπλεκόμενους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς ακόμη δεν έχουν υπογραφεί συγκεκριμένες συμβάσεις.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Εθνική Υπηρεσία Τηλεπικοινωνιών Anatel εξέδωσε ανακοίνωση ότι είχε παραχωρήσει στη Starlink το δικαίωμα να δραστηριοποιείται στη Βραζιλία έως το 2027 – υπήρχαν σκέψεις για παραχώρηση των δικαιωμάτων μέχρι το 2033, αλλά δεδομένου του πρωτοποριακού χαρακτήρα του εγχειρήματος και των πιθανών απρόβλεπτων επιπτώσεων μείωσε τον χρόνο της άδειας.

Πάντως, πίσω από τη συγκεκριμένη συμφωνία υπάρχει και μία άλλη σημαντική παράμετρος που ίσως να αφορά περισσότερο τον Μασκ από ό,τι η προστασία του Αμαζονίου και αυτή σχετίζεται με το πλούσιο υπέδαφός του. Σε αυτό αναφέρθηκε και ο ίδιος ο Μπολσονάρου, τονίζοντας το γεγονός ότι ο Αμαζόνιος διαθέτει μεγάλη βιοποικιλότητα και ορυκτό πλούτο, ενώ πρόσφερε τη δυνατότητα στον 50χρονο δισεκατομμυριούχο να εκμεταλλευθεί τα αποθέματα νιοβίου στη Βραζιλία σημειώνοντας παράλληλα ότι βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες για τη χρήση γραφενίου, με το οποίο θα μπορούσε να δημιουργηθεί ειδική μπαταρία. Πάντως, ακόμη πιο δελεαστικό για τον ιδιοκτήτη της Tesla είναι πιθανότατα το απόθεμα λιθίου της Βραζιλίας, το οποίο είναι το έβδομο μεγαλύτερο στον κόσμο και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τις μπαταρίες φωσφορικού σιδήρου λιθίου, στις οποίες στρέφεται η εταιρεία του για τα ηλεκτρικά της οχήματα.

Musk vs Bezos

Πάντως, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κόντρα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον CEO της Tesla και στον ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, τον οποίο κατόρθωσε να εκθρονίσει από την πρώτη θέση της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, για τα δικαιώματα χρήσης των projects δορυφορικού Internet που και οι δύο αναπτύσσουν. Η μάχη των δύο δισεκατομμυριούχων διεξάγεται ενώπιον των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ, με τον Μασκ μεταξύ άλλων να ζητεί από την αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τηλεπικοινωνιών την άδεια ώστε να μπορεί η SpaceX να αναπτύσσει δορυφόρους της Starlink σε χαμηλότερο ύψος από αυτό που ίσχυε αρχικά και τον Μπέζος να αντιτείνει ότι αυτό θα δημιουργούσε προβλήματα σε άλλους δορυφόρους.

Το project δορυφορικού Internet της Amazon και του Τζεφ Μπέζος ονομάζεται Project Kuiper, το οποίο σχεδιάζεται ώστε να έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύσει 3.236 δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά και θα επενδυθεί για αυτόν τον σκοπό το ποσό των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με ένα βιτριολικό τιτίβισμα στο Twitter, ο Ιλον Μασκ σχολίασε την αντίδραση του Μπέζος στο δικό του αίτημα στις Αρχές, ως εξής: «Δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κοινού η παρεμπόδιση της Starlink σήμερα, για ένα δορυφορικό σύστημα που η Amazon, στην καλύτερη περίπτωση, θα θέσει σε λειτουργία σε μερικά χρόνια», τονίζοντας ότι η Amazon έχει καθυστερήσει σε σχέση με τη SpaceX να αναπτύξει το εγχείρημά της. Με τη σειρά της η Amazon απάντησε μέσω εκπροσώπου της εταιρείας σε Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης: «Τα πράγματα είναι απλά. Σχεδιάσαμε το Kuiper System έτσι ώστε να αποφύγουμε τις παρεμβολές στη Starlink, και τώρα η SpaceX θέλει να αλλάξει τον σχεδιασμό του δικού της συστήματος. Αυτές οι αλλαγές (σ.σ.: που προτείνει η Starlink) όχι μόνο δημιουργούν ένα επικίνδυνο περιβάλλον για συγκρούσεις στο Διάστημα, αλλά και αυξάνουν τις ραδιοπαρεμβολές για τους πελάτες. Παρά τα ποσταρίσματα της SpaceX στο Twitter, οι αλλαγές που προτείνει η SpaceX θα παρεμπόδιζαν τον ανταγωνισμό γύρω από τα δορυφορικά συστήματα. Είναι ξεκάθαρα προς το συμφέρον της SpaceX να θέλει να περιορίσει τον ανταγωνισμό, εάν μπορεί, αλλά σίγουρα δεν είναι προς το συμφέρον του κοινού». Το μόνο που μένει να δούμε είναι αν ο πόλεμος ανάμεσα στους δύο πιο ισχυρούς ανθρώπους στον πλανήτη (και πέραν αυτού) θα έχει αίσιο τέλος για το καλό του περιβάλλοντος, αλλά και της ανθρωπότητας γενικότερα.