Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Ενα «δώρο» αρκετών εκατομμυρίων ευρώ έκανε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα στο Ιδρυμα Ωνάση. Με τροπολογία στο νομοσχέδιο για την Υγεία που ψηφίστηκε την Παρασκευή, προχώρησε στην πλήρη απαλλαγή του Ιδρύματος από τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων 15% επί της αντικειμενικής αξίας του κάθε ακινήτου του, όπως είναι το επιβλητικό κτίριο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στη λεωφόρο Συγγρού, και μάλιστα αναδρομικά από το 2013. Δηλαδή το Δημόσιο θα κληθεί να επιστρέψει στο Ιδρυμα φόρους 6 ετών για τα ακίνητά του.
Τα ερωτηματικά πολλά, τη στιγμή μάλιστα που το εν λόγω Ιδρυμα έχει την έδρα του στο Λιχτενστάιν και δεν έχει υπάρξει ανάλογη κίνηση για παρόμοιο ίδρυμα με έδρα το εξωτερικό.
Το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή για τους έλληνες φορολογουμένους, αν και δεν προσδιορίζεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την τροπολογία, εκτιμάται ότι για τα έτη από το 2013 έως σήμερα κυμαίνεται από 3 έως 5 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι το ποσό που φέρεται να έχει καταβάλει το Ιδρυμα προς το Δημόσιο λόγω της συγκεκριμένης φορολογίας και τα ποσά αυτά καλείται να επιστρέψει τώρα το Δημόσιο.
Ερωτηματικά
Συγκεκριμένα, στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «από τις προτεινόμενες διατάξεις (σ.σ. που πλέον αποτελούν νόμο του κράτους) επέρχεται επί του κρατικού προϋπολογισμού ετήσια απώλεια εσόδων, το ύψος της οποίας δεν δύναται να προσδιοριστεί καθόσον εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα».
Γιατί όμως έρχεται τώρα η κυβέρνηση και ενώ η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική τροχιά να σπεύσει να απαλλάξει από τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων τα ακίνητα του Ιδρύματος Ωνάση; Μήπως η τροπολογία αυτή συνδέεται και με τον διαγωνισμό πώλησης του «Ερρίκος Ντυνάν» από την Τράπεζα Πειραιώς, όπου ο μοναδικός ενδιαφερόμενος είναι το Ιδρυμα Ωνάση;
Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας το καλοκαίρι του 2018 είχε αναφέρει ότι «συμφωνήθηκε η συνεργασία του υπουργείου Υγείας και του Ιδρύματος Ωνάση για την επανένταξη του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» στον δημόσιο τομέα».
Σε κάθε περίπτωση, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η τροπολογία αναφέρεται αποκλειστικά στο Ιδρυμα Ωνάση και μάλιστα παρεμβαίνει στο άρθρο 15 του Νόμου 3091 του 2002, στο οποίο καταγράφονται οι περιπτώσεις που εξαιρούνται από τη φορολογία, προσθέτοντας νέο εδάφιο που αναφέρει επί λέξει τα εξής: «Στην περίπτωση αυτή εμπίπτει και το Κοινωφελές Ιδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης καθώς και οι εταιρείες των οποίων κατέχει το σύνολο των μετοχών, για ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται αποκλειστικά και αποδεδειγμένα για κοινωφελείς, εκπαιδευτικούς, θρησκευτικούς ή πολιτικούς σκοπούς στην Ελλάδα, για ακίνητα που εκμεταλλεύονται, εφόσον το προϊόν της εκμετάλλευσης διατίθεται αποδεδειγμένα για την εκπλήρωση των σκοπών αυτών στην Ελλάδα, καθώς και για τα ακίνητα που είναι αποδεδειγμένα κενά. Η ισχύς της προηγούμενης παραγράφου αρχίζει από την 1/1/2013».
Απορίας άξιον, επίσης, είναι γιατί από το 2013 έως σήμερα δεν υπήρξε αντίστοιχη πρωτοβουλία και έρχεται τώρα η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση όχι μόνο να απαλλάξει το Ιδρυμα από τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων, αλλά και να του επιστρέψει φόρους 6 ετών.
Σήμερα στο Ιδρυμα ο δικηγόρος Αντώνης Παπαδημητρίου έχει καταστεί – όπως λένε κύκλοι που γνωρίζουν – «παντοκράτωρ», απόλυτος και μόνος άρχων μιας με μοναδικό τρόπο κληρονομημένης τεράστιας περιουσίας.
Κατά μία εκδοχή η οικογένειά του πλέον ελέγχει τα πάντα, με προεξάρχουσα τη σύζυγό του Αφροδίτη Παναγιωτάκου, η οποία είναι διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση και διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση των υποθέσεων του Ιδρύματος. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που περιγράφουν ένα δίδυμο με επιθετική και άκρως ανταγωνιστική στρατηγική έναντι των άλλων ιδρυμάτων.
Οπως άλλωστε έγραψε «Το Βήμα», ο κ. Παπαδημητρίου σε συνεννόηση με την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας υπέβαλε προσφορά προκειμένου να διεκδικήσει το «Ερρίκος Ντυνάν» στον διαγωνισμό πώλησης που διενεργεί η σημερινή ιδιοκτήτρια του νοσοκομείου Τράπεζα Πειραιώς. Η συμφωνία προβλέπει πως αν πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό το Ιδρυμα, θα αποκτήσει το νοσοκομείο και θα το δωρίσει στο Δημόσιο, κάτι που επιβεβαιώνει και η ίδια η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.
Η σφήνα αυτή του Ιδρύματος στον διαγωνισμό αποθάρρυνε άλλους επίδοξους μνηστήρες για τη διεκδίκηση του νοσοκομείου. Είναι ενδεικτικό ότι στη φάση των μη δεσμευτικών προσφορών είχαν συμμετάσχει πέντε σχήματα και στην επομένη των δεσμευτικών υπέβαλαν φάκελο μόνο το Ιδρυμα και ένας βούλγαρος επενδυτής.
Η αρχική προσφορά του Ιδρύματος ήταν 45 εκατ. ευρώ, αλλά ζητήθηκε βελτιωτική πρόταση που υπεβλήθη, η οποία όμως απέχει πολύ από το book value της αξίας του νοσοκομείου, που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Κατόπιν αυτών το «Ερρίκος Ντυνάν» προχωρεί σε δικό του πρόγραμμα εξυγίανσης που θα του εξασφαλίσει την αυτόνομη παρουσία του.