Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Για δύο εβδομάδες ξεκινούν και πάλι τα μαθήματά τους τα λύκεια αύριο, 12 Απριλίου, καθώς στη συνέχεια θα κλείσουν και πάλι για τις διακοπές του Πάσχα, με τις πανελλαδικές εξετάσεις να αναμένεται να ξεκινήσουν στις 14 ή στις 15 Ιουνίου. Πάντως, ο διδακτικός χρόνος που έχει μείνει για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, οι οποίοι εξετάζονται σύντομα για την εισαγωγή τους στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, είναι πλέον ελάχιστος, με το τέλος του σχολικού έτους να πλησιάζει. Οπως είναι γνωστό δε, το επόμενο χρονικό διάστημα είναι και εκείνο όπου συνήθως οι τάξεις για τους τελειόφοιτους της βαθμίδας αδειάζουν, καθώς οι υποψήφιοι και υποψήφιες για εισαγωγή στα ΑΕΙ κάνουν χρήση των απουσιών τους προκειμένου να προετοιμαστούν «ιδιωτικά».
Το άνοιγμα των λυκείων, όσο και αν για πολλούς θεωρείται απαραίτητο για την ψυχική ισορροπία των παιδιών, έχει διχάσει την εκπαιδευτική και επιστημονική κοινότητα της χώρας.
Αντιδράσεις από
ΟΛΜΕ και μαθητές
Οι επιφυλάξεις μελών της επιτροπής ειδικών που συμβουλεύει την κυβέρνηση εκφράστηκαν ανοικτά, με τον Σωτήρη Τσιόδρα ανάμεσα σε εκείνους που διαφωνούν με το άνοιγμα σε αυτή τη χρονική περίοδο, καθώς εγκυμονεί κινδύνους ενδοοικογενειακής εξάπλωσης του ιού. Η ΟΛΜΕ ζητεί να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών και να συγκροτηθούν τμήματα με λιγότερους μαθητές, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας εκπαιδευτικών και μαθητών στα σχολεία, αλλά έχει στηριχθεί στο «δόγμα της ατομικής ευθύνης». Από την πλευρά τους, ομάδες μαθητών ζητούν να μη δοθούν εφέτος προαγωγικές εξετάσεις στο τέλος του χρόνου, με τη συντονιστική επιτροπή μαθητών να αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «υπολογίσαμε πως εφέτος έχουμε κάνει κατά μέσο όρο 45-50 ημέρες διά ζώσης μάθημα. Συγκεκριμένα», αναφέρουν, «στην καλύτερη περίπτωση κάποια γυμνάσια (υποθέτοντας πως δεν έκλεισαν ούτε μία ημέρα για τον οποιονδήποτε λόγο) έκαναν 80 ημέρες μάθημα. Στη χειρότερη περίπτωση τα λύκεια σε περιοχές όπως η Αθήνα λειτούργησαν λίγο περισσότερο από 30 ημέρες».
Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας επέμεινε στο άνοιγμα των λυκείων τις προηγούμενες ημέρες, κυρίως λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων αλλά και του μεγάλου χρονικού διαστήματος κατά το οποίο έμειναν κλειστά.
Ετσι, τα λύκεια ανοίγουν τη Δευτέρα 12 του μήνα, ενώ οι αποφάσεις για τα δημοτικά και τα γυμνάσια θα ληφθούν μετά τις διακοπές του Πάσχα, με πιθανότερη ημερομηνία έναρξής τους τη 10η Μαΐου, εφόσον δεν υπάρξει νέα μεγάλη αύξηση των καθημερινών κρουσμάτων.
Οπως έγινε ήδη γνωστό, τα υποχρεωτικά self tests θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα από μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ χωρίς το αποτέλεσμα του τεστ οι μαθητές δεν θα μπορούν να προσέλθουν στο μάθημα. Τα τεστ θα πρέπει να γίνονται Δευτέρα και Πέμπτη. Οσον αφορά τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων, ισχύουν η υποχρεωτική χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, χρήση αντισηπτικών, εντατικοί καθαρισμοί των χώρων, τακτικοί αερισμοί των τάξεων, μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self test μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους και θα κάνουν τα τεστ στο σπίτι τους.
Μεικτό σύστημα
στα πανεπιστήμια
Στα ΑΕΙ και στην επόμενη εξεταστική περίοδο πιθανότατα θα εφαρμοστεί μεικτό σύστημα. Δηλαδή και διά ζώσης εξετάσεις σε μικρά ακροατήρια και ηλεκτρονικά σε μεγαλύτερα, με τις σχετικές αποφάσεις να λαμβάνονται κατά περίπτωση από τις διοικήσεις των πανεπιστημίων.