Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Σωρεία αγωγών για τη διεκδίκηση – αναδρομικά – του 13ου και του 14ου μισθού υποβάλλουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο μετά το κάλεσμα της νομικής υπηρεσίας της ΑΔΕΔΥ, η οποία εκτίμησε ότι θα πρέπει να έχουν υποβληθεί αγωγές πριν από την έκδοση της σχετικής απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η νομική υπηρεσία συστήνει οι αγωγές να διεκδικούν, ανεξαρτήτως διετούς παραγραφής, όλα τα δώρα όλων των ετών από 1-1-2013 και εφεξής. Σε ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζεται πως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, πέραν της συνταγματικότητας, θα κριθεί επιπλέον και η αναδρομικότητα των απαιτήσεων.
Εχουν θορυβηθεί
Στο υπουργείο Οικονομικών η πολιτική ηγεσία είναι θορυβημένη από το κλίμα που δημιουργείται και πολύ περισσότερο για το δημοσιονομικό κόστος που θα προκύψει σε ένα ενδεχόμενο θετικής απόφασης του ΣτΕ. Και αυτό γιατί το συνολικό ποσό των αναδρομικών που θα επιστραφεί στους δημοσίους υπαλλήλους αν η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφασίσει την επιστροφή των δώρων για την περίοδο 2013-2018 ανέρχεται σε 3,9 δισ. ευρώ(!).
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το μεγαλύτερο ποσό επιστροφών αφορά τους εργαζομένους που αμείβονται με το ενιαίο μισθολόγιο (2,8 δισ. ευρώ). Θα ακολουθήσουν τα Σώματα Ασφαλείας και οι Ενοπλες Δυνάμεις (885 εκατ. ευρώ), οι γιατροί (101,9 εκατ. ευρώ) και οι πανεπιστημιακοί (55,1 εκατ. ευρώ).
Ακόμη στο ίδιο έγγραφο του υπουργείου προσδιορίζεται επακριβώς το κόστος από την επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας σε 712 εκατ. ευρώ για το 2019 και 733 εκατ. ευρώ για το 2020.
Στον αέρα τα πλεονάσματα
Από τις αποφάσεις του ΣτΕ θα κριθεί τελικά κατά πόσο είναι ρεαλιστικό το μεσοπρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας που έχει υπογράψει με τους θεσμούς η κυβέρνηση και έχει ψηφίσει η Βουλή, αλλά και οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.
Οι θεσμοί στη διάρκεια του τελευταίου ελέγχου που έγινε στην Αθήνα δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τις αποφάσεις που σχετίζονται με τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις αλλά και τα δώρα στο Δημόσιο που έγιναν με το δεύτερο μνημόνιο και τις τυχόν ανατροπές, στοιχείο αβεβαιότητας που θα υπογραμμίζουν στην έκθεσή τους που θα εκδοθεί στις 27 του μηνός.
Βέβαια η απόφαση που απειλεί να τινάξει στον αέρα όχι μόνο τον εφετινό αλλά και τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς αφορά τις συντάξεις. Αν και εφόσον κριθούν αντισυνταγματικές οι περικοπές που έγιναν για το διάστημα από το 2012 έως το 2015, τότε το δημοσιονομικό κόστος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, καθώς εκτιμάται ότι η επιστροφή των αναδρομικών για τις συντάξεις ανέρχεται στα 3,4 δισ. ευρώ για κάθε έτος από τότε που κόπηκαν.
Απαιτούνται αγωγές
Προς επίρρωση αυτών, οι νομικοί που ασχολούνται με την κοινωνική ασφάλιση (ΕΝΥΠΕΚΚ) σε πρόσφατη συνέντευξη εκτίμησαν ότι η μέση αξίωση για τα αναδρομικά σε βάθος 5ετίας φθάνει από 12 ως 24 συντάξεις. Συγκεκριμένα, για συντάξεις έως 1.000 ευρώ οι μέσες αξιώσεις κυμαίνονται από 9.500 έως 14.000 ευρώ, ενώ για υψηλές συντάξεις υψηλόβαθμων υπαλλήλων, όπως γενικοί διευθυντές του Δημοσίου, τα αναδρομικά μπορεί να φτάσουν έως και τα 110.000 ευρώ σε βάθος 5ετίας.
Εξήγησαν ακόμη ότι απαιτούνται αγωγές για τη διεκδίκηση της επιστροφής των αντισυνταγματικά παρακρατηθέντων ποσών, καθώς οι αιτήσεις των συνταξιούχων προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, που ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια, δεν διακόπτουν την παραγραφή, καθώς είναι αόριστες και δεν αναφέρουν το διεκδικούμενο ποσό.
Ολοι οι νομικοί κάλεσαν την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας των Ανωτάτων Δικαστηρίων και υποστήριξαν την ανάγκη αναζήτησης πολιτικής λύσης με ενδεχόμενους συμψηφισμούς – εκατέρωθεν – οφειλών, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω ταλαιπωρία των συνταξιούχων.