Αxion Hellas : Δίπλα στους ακρίτες

Χαμόγελα χαράς σκόρπισε η Αxion Hellas στους κατοίκους των Ψαρών και στη Βολισσό της Χίου, πραγματοποιώντας δράσεις για την υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό που σώζουν και αλλάζουν ζωές.

Είναι πάντα ευπρόσδεκτοι. Οι κάτοικοι τους υποδέχονται συνήθως στο λιμάνι. Η Αxion Hellas, η οργάνωση εθελοντών που ιδρύθηκε στο τέλος του 2016 από 30 άτομα διάφορων επαγγελμάτων και ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές, δικηγόροι, διαφημιστές και επιχειρηματίες) και σήμερα έχει αποκτήσει δεκάδες υποστηρικτές και φίλους, οργώνει τις ελληνικές θάλασσες για να προσφέρει στήριξη σε μικρές κοινωνίες απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας. Και το κοινωφελές έργο της απλώνεται σε τρεις άξονες: στην παροχή προληπτικών εξετάσεων, στη διοργάνωση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων με τη συμμετοχή καταξιωμένων φορέων αλλά και στην ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών μέσα από δωρεές υλικών και εξοπλισμού, καθώς και από πραγμάτωση έργων, όπως γήπεδα για τους μαθητές, κατασκευή ή ανακαίνιση εγκαταστάσεων ή υποδομών.
Στις 23 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε η τρίτη δράση της για το 2018 στα ιστορικά Ψαρά και στη γειτονική Χίο – είχαν προηγηθεί μέσα στο έτος οι δράσεις σε Μεγανήσι, Καστό και Κάλαμο στο Ιόνιο, αλλά και σε Σχοινούσα, Ανάφη, Κάσο και Κάρπαθο στο Αιγαίο. Ετσι στα δύο ακριτικά νησιά αποβιβάστηκαν από τις 19 έως τις 23 Σεπτεμβρίου 120 μέλη και φίλοι της Αxion Hellas. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: εξετάστηκαν 500 κάτοικοι, πραγματοποιήθηκαν 300 αιμοληψίες, ενώ συνολικά έγιναν πάνω από 1.800 προληπτικές εξετάσεις. Παράλληλα με μέριμνα της Axion Hellas ανακαινίστηκε πλήρως το Φυλάκιο των Ψαρών.
Η παιδίατρος Αίγλη Ζέλλου, ως αντιπρόεδρος Α’ της Αxion Hellas αλλά και επιστημονική υπεύθυνος της ιατρικής ομάδας, έχει λάβει μέρος σε όλες τις αποστολές. «Η ανταπόκριση των κατοίκων είναι συγκινητική. Φθάνουμε στα ακριτικά νησιά μετά από πρόσκληση των τοπικών αρχών και σε συνεργασία πάντα με τους αγροτικούς γιατρούς «στήνουμε» ουσιαστικά ένα μικρό νοσοκομείο, με ιατρεία 23 διαφορετικών ειδικοτήτων» αναφέρει στο ΒΗΜΑgazino. «Προσφέρουμε ιατρικές υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα οφθαλμολογικές εξετάσεις, καρδιογραφήματα, υπερηχογραφήματα αλλά και οδοντιατρικές πράξεις. Πάνω από το 50% του πληθυσμού των νησιών προσέρχεται στα ιατρεία μας και πολλές φορές το ποσοστό φθάνει ακόμη και το 80%».
Ωστόσο, η Αxion Hellas, η μη κερδοσκοπική εταιρεία που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τα μέλη της και από ιδιώτες δωρητές, δίνει μεγάλη προσοχή και στα εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς η ομάδα της ταξιδεύοντας στα ακριτικά νησιά διαπιστώνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι. «Υπάρχει δίψα για δράσεις» επισημαίνει η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Axion Hellas Φωτεινή Μπίνιου. «Για παράδειγμα, οι περιοχές αυτές κατοικούνται από ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών τρέχουμε το πρόγραμμα «Σέβομαι τη διαφορετικότητα». Κάτι άλλο που διαπιστώσαμε είναι η προσκόλληση των κατοίκων στο Διαδίκτυο, όπως συμβαίνει και στις μεγάλες πόλεις άλλωστε, και για αυτόν τον σκοπό πραγματοποιείται δράση σε συνεργασία με το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με το πρόγραμμα cyberkid για το διαδικτυακό μπούλινγκ και την ασφαλή πλοήγηση στο Internet».
Και ο κατάλογος των προγραμμάτων είναι πραγματικά ανεξάντλητος: δράσεις κατά της παιδικής παχυσαρκίας με το Ινστιτούτο Προληπτικής Ιατρικής «Prolepsis», παροχή ψυχολογικής υποστήριξης μέσω Skype ή τηλεφώνου από το «Μαζί για το παιδί», περιβαλλοντικές δράσεις με τη WWF και την Ελληνική Ενωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος «HELMEPA» αλλά και μια μεγάλη συνεργασία με το Ιδρυμα Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη και το Ιδρυμα Robert F. Kennedy για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως και με το «Οραμα Ελπίδας», με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού στο ζήτημα της δωρεάς μυελού των οστών. Την ίδια στιγμή πραγματοποιούνται σεμινάρια γαστρονομίας και τουρισμού με στόχο την προστασία και προώθηση των τοπικών παραδόσεων και του πολιτισμού. «Νιώθουν απομονωμένοι τις περισσότερες φορές» αναφέρει η κυρία Μπίνιου. «Ο καιρός, η θάλασσα, τα καράβια που δεν συνδέουν τα νησιά… Εμείς τους δείχνουμε ότι υπάρχουν γραμμές επικοινωνίας. Η γιαγιά που πλέκει το σεμεδάκι ή φτιάχνει την πίτα με συνταγή της προγιαγιάς της σηκώνεται από τον καναπέ και νιώθει ξανά ενεργή και σημαντική».
Μάλιστα, με ένα πολιτιστικό δρώμενο έκλεισε η Axion Hellas την τρίτη δράση της για το 2018 στον χώρο του παλιού σχολείου της Βολισσού, που επιμένει να λειτουργεί για τους λιγοστούς μαθητές της περιοχής. Το Pharos Wind Ensemble, ένα κουιντέτο κορυφαίων μουσικών της Ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής, χάρισε ένα μουσικό ταξίδι στους κατοίκους που επιμελήθηκε ο αρχιμουσικός Ηλίας Βουδούρης, και η Axion Hellas ανανέωσε το ραντεβού της για ακόμα περισσότερες δράσεις.
* Περισσότερα στο www.axionhellas.gr
BHMAgazino
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk