• Αναζήτηση

Το επταήμερο του Διόδωρου

Η Αθηνά, τη στιγμή που της ήρθε η ιδέα και εφηύρε την ελιά.
Εκλογολογικά
Εχω βγάλει χρονοδιάγραμμα, ημερολόγιό μου: αν η κυβέρνηση καταφέρει να μην κοπούν οι συντάξεις, θα έχουμε εκλογές στις αρχές του 2019, πριν από τις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές. Αν δεν το καταφέρει, οι εκλογές πάνε για το τέλος της τετραετίας.
l Για λόγους εξαμήνου και οι δύο: η μνήμη των ψηφοφόρων είναι λίγο καλύτερη από αυτή των κολεόπτερων, φθάνει σε βάθος έξι μηνών. Αρα πρέπει να γίνουν γρήγορα εκλογές για να μην ξεχαστεί η παροχή ή μετά τους έξι μήνες ώστε να έχει ξεχαστεί η περικοπή.
l Αν τα καταφέρει με τις συντάξεις, θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας πρόωρες εκλογές για την αντιμετώπιση «εθνικού θέματος εξαιρετικής σημασίας» – την επικύρωση της συμφωνίας με τους Μακεντόντσι.
l Και τι θα λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις εκλογές; Ψηφίστε με για να κόψω τις συντάξεις και να ακυρώσω τη συμφωνία; Μέχρι και να τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις πρόωρες εκλογές υπάρχει πιθανότητα, παρά τις δέκα μονάδες που προηγείται η ΝΔ τώρα.
Αλλιώς, ο Αλέξης Τσίπρας πάει για ήττα σε έναν χρόνο. Αλλωστε αρχές του 2020 πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας – που θα πει, μπορεί να προκαλέσει πάλι εκλογές. Με απλή αναλογική, ήτοι «γαία πυρί μιχθήτω».
Εγώ αυτό που βλέπω και μετρώ είναι πως μέσα σε 15 μήνες από σήμερα θα έχουμε: ευρωεκλογές, δύο εθνικές εκλογές, περιφερειακές και δημοτικές – πέντε εκλογικές αναμετρήσεις. Θα τις αντέξουν οι πολιτικοί; Θα έχουν πάθει υπερκόπωση όσοι επιζήσουν, οπότε μετά θα τους νικάς και με τα χέρια στην τσέπη.

Συνταξιούχοι καθοδηγητές

l Τούτων ούτως εχόντων, τι κάνω εγώ; Μήπως να προετοιμαστώ για τις ευρωεκλογές καλύτερα; Εκλέγονται 21 ευρωβουλευτές, θεωρητικά το όριο για να εκλεγώ είναι 5% αλλά και με 4% είμαι σίγουρα μέσα – το 2014, οι ΑΝΕΛ απέκτησαν ευρωβουλευτή με μόλις 3,4%. Αλλά με 3,4% θα έχω 10 βουλευτές στη Βουλή. Αρχηγός κανονικός.
Βέβαια, το δικό μου όνειρο είναι όταν μεγαλώσω να γίνω σαν τον Ερντογάν. Να χτίζω σαράγια εδώ και εκεί, να έχω και ένα ιπτάμενο, να διοικώ τα πάντα, να τους λέω «τι τις θέλετε τις λίρες αφού έχετε εμένα;», να γιορτάζω και κάτι σαν τη νίκη του Μαντζικέρτ των Τούρκων κατά των Βυζαντινών το 1071 – μπορεί τη νίκη της Αθήνας επί του Ποσειδώνα χάρη στην οποία έχουμε σήμερα λαδάκι να τρώμε και να εξάγουμε.
l Με προβληματίζει όμως το θέμα των συνταξιούχων, ημερολόγιό μου, αυτοί είναι η κρίσιμη εκλογική μάζα, 3.000.000 ψηφοφόροι. Πάει η εποχή που οι νεότεροι έδιναν σταυρωμένα ψηφοδέλτια στους ηλικιωμένους. Τώρα δίνουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες τα ψηφοδέλτια – όχι μόνο επειδή δίνουν και χαρτζιλίκι, ή και μισθό, σε παιδιά και εγγόνια, αλλά επειδή ανήκουν στην παλιά, προμνημονιακή πολιτικοποιημένη γενιά.
Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος: να καταφέρουν να πολιτικοποιήσουν τους νεότερους που δεν δίνουν δεκάρα για τα κόμματα.
Αυτό είναι το μεγάλο δίλημμα της κυβέρνησης: από τη μια, θέλει να πεθάνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα οι άνω των εβδομήκοντα, ει δυνατόν πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού, για να έχει «δημοσιονομικό χώρο», όπως ονομάζεται επιστημονικά ο «ρουσφετολογικός χώρος».
Από την άλλη όμως, φεύγοντας αυτή η πολιτικοποιημένη γενιά, από πού θα ψαρεύει ψήφους το κομματικό σύστημα; Αλλη ισχύ έχεις στη χώρα σου όταν στις εκλογές συμμετέχει το 80%-90% και άλλη όταν συμμετέχει το 40%-50%.
l Σκέφτομαι πάλι ότι χωρίς τους εβδομηκοντάρηδες δεν θα είχε υπάρξει η «Μετάφρασις των Εβδομήκοντα», δεν θα είχε διαδοθεί ο ιουδαϊσμός, άρα ούτε ο χριστιανισμός. Μήπως ήρθε η ώρα να τιμωρηθούν που «σπάσαμε τ’ αγάλματά των, και τους διώξαμεν απ’ τους ναούς των» τους αρχαίους θεούς;
l Μεγαλειώδης τζανακοπούλειος πολιτικός σχεδιασμός: έβαλε το ΑΠΕ να διαδίδει ότι υπάρχει συμφωνία: οι συντάξεις δεν θα μειωθούν, έχουν ενημερώσει και την αντιπολίτευση οι Ευρωπαίοι. Που θα πει, αν τελικά μειωθούν, θα φωνάζουν οι συριζαίοι «τα είχαμε καταφέρει αλλά το έμαθε ο ακροδεξιός νεοφιλελεύθερος Μητσοτάκης και κατάφερε να τις κόψει». Αν πάλι δεν μειωθούν, θα λένε «παρά τις άθλιες αντιλαϊκές νεοφιλελεύθερες ακροδεξιές προσπάθειες του Μητσοτάκη, εμείς τα καταφέραμε». Μονά ζυγά, δικά του.
Ακόμη και «ανώτατη κυβερνητική πηγή» διέψευσε ότι υπάρχει τέτοια συμφωνία – σκασίλα τους στο ΑΠΕ. Τι περιμένεις από εθνικό πρακτορείο ειδήσεων που εκδίδει προπαγανδιστικό free press,
«Πρακτορείο» ονόματι, με έξοδα των φορολογουμένων; Ακόμα και την «Πράβδα» και την «Ισβέστια» και την «Γκράνμα» του αείμνηστου Κάστρο, τις πλήρωνες για να τις πάρεις. Σώζειν τα προσχήματα, που λένε.
l Για να λέμε πάντως και του παλαιοπασόκου το δίκιο, καλώς ο Χρήστος Σπίρτζης αποφάσισε οι ηλικίας 74+ να δίνουν εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης κάθε τρία χρόνια και όχι απλώς να φέρνουν πιστοποιητικά από γιατρούς ότι δεν είναι τυφλοί και ότι έχουν περάσει τον κοκίτη.
Αλλά είναι παμπόνηροι οι γέροι: θα δωροδοκούν τους εξεταστές. Για τούτο πρέπει να γίνει περικοπή συντάξεων, να μην μπορούν να τους εξαγοράσουν.
l Σίγουρα θα βάλω στο προεκλογικό μου πρόγραμμα την αφαίρεση των επικυρωτικών μηχανημάτων των παλιών εισιτηρίων από τα τρόλεϊ-λεωφορεία της Αθήνας. Εναν χρόνο μετά την καθιέρωση των ηλεκτρονικών, εκεί είναι ακόμη. Και καθένα τους πιάνει μια θέση συνταξιούχου, που έτσι αναγκάζεται να παίρνει το αυτοκίνητό του, με γνωστές συνέπειες.
l Ενημέρωσα Φιλονόη και Μπούφο ότι μπορεί να έχουμε εκλογές στις αρχές του νέου χρόνου· ήσαν επιφυλακτικοί στην τηλεδιάσκεψη: «Δεν προλαβαίνουμε». Θύμωσαν κιόλας: «Ως τώρα μας έλεγες ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».
Θα τους αλλάξω, δεν επιτρέπεται να υπονομεύουν την πίστη του αρχηγού στο αλάθητό του. Κάτι τέτοιους ο Ερντογάν τους αποκεφαλίζει. Αλλά ώσπου να γίνω, θα δείχνω δημοκράτης και σπλαχνικός, απλώς θα τους απολύσω.

γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Συνελήφθησαν αιωνόβιοι επιδιώκοντες, εδώ και δεκαετίες, να παραμένουν εν ζωή με αποκλειστικό στόχο την πρόκληση ανήκεστης βλάβης στην εθνική Οικονομία.
ΣΤΑΥΡΟΣ, 69 + / 70 – {IPK}
nnn
Από το προεκλογικό «θα βαράμε το νταούλι και οι αγορές θα χορεύουν», φθάσαμε στο «αλλού χτυπούν τα όργανα και αλλού χορεύει η νύφη» του Ευρωκοινοβουλίου.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΑΣΤΟΥΝΗ{IPK}
nnn
«Δεν μας τρομάζουν τα νέα μέτρα» – του ΚΟΚ. Με αδιάβλητες-αξιόπιστες εξετάσεις και έλεγχο στους δρόμους για όλες τις ηλικίες.
ΜΑΚΕΔΩΝ, (±74){IPK}
nnn
Κρεσέντο παροχών από τον κ. Τσίπρα. Ρώτησαν τον Διογένη τι παθαίνει όποιος λέει ψέματα: «Δεν τον πιστεύουν ακόμα και όταν λέει την αλήθεια» ήταν η κυνική απάντηση του κυνικού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ{IPK}
nnn
Χριστιανικά ενεργεί ο πρωθυπουργός: «Αι ημέραι των ετών ημών εβδομήκοντα έτη». Στην ευχή «να τα 100στίσεις» εφεξής απαντούμε «άμα θέλει ο θεός Τσίπρας»!
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ{IPK}
nnn
Νέο πολιτικό όραμα στη Σαλονίκη: αντί «μεσαίου χώρου», «μεσαίες ηλικίες». Οι άνω των 70 «Καιάδα βιώνουν» και οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό.
ΚΡΗΣ-ΑΚΗΣ{IPK}
nnn
Ιθάκη, Κρήτη, Θεσσαλονίκη, Στρασβούργο και άλλοι καλοί τουριστικοί προορισμοί. Το καλοκαίρι συνεχίζεται, σας περιμένουμε…
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, TOUR OPERATOR{IPK}
nnn
Δεν μας έφταναν οι παπάδες που μετά τον περιβόητο αγιασμό βγάζουν έναν δεκάρικο, τώρα προστέθηκαν ο ΠτΔ και οι πολιτικοί αρχηγοί. Καρνάβαλος κατάντησε η έναρξη της σχολικής χρονιάς.
}Γ. Κ., ΚΥΜΗ{IPK}
nnn
Οσο ο Κ. Καραμανλής ο Μικρός συνεχίζει κουρασμένος να αφήνει αναπάντητο το ταρατατζούμ Καμμένου – Παπακώστα – Αντώναρου για Καραμανλισμό-δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοαναφλέγεται από υποψήφιος για ΠτΔ.
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ{IPK}
nnn
Στην Ιθάκη παρουσιάστηκε σαν Οδυσσέας, στη ΔΕΘ όμως ήταν το κάτι άλλο: Δαρβίνος και με τη φυσική επιλογή καθάρισε μια κι έξω τους εβδομηντάχρονους συνταξιούχους.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ{IPK}
nnn
Αυτό το «ξύπνα – ξύπνα», μήπως πρέπει να το πει σε άλλους;
ΣΩΦΡΩΝ ΕΚ ΠΕΙΡΑΙΩΣ{IPK}
nnn
Και αν δεν ψοφήσουν οικειοθελώς οι παλιόγεροι, κύριε Πρωθυπουργέ, έχουμε plan B;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑ{IPK}Σ
Νέες Εποχές
Σίβυλλα
Helios Kiosk