Το επταήμερο του Διόδωρου
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Το ένδοξο 1985
Ζούμε σε εποχή υπέροχης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ημερολόγιό μου· σπάνια, πολύ σπάνια μας απασχολεί τόσο πολύ τι συμβαίνει στη Βουλή – αλλά δεν χρειάζεται να φθάσουμε και ως το μακρινό 1965 για να θυμηθούμε αντίστοιχα μεγαλεία, υπάρχει και το 1985, όταν έκλεινε την πρώτη τετραετία της η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου – που αν ζούσε θα είχε γίνει 100 χρονών τούτες τις ημέρες και θα θαύμαζε τους συνεχιστές του έργου του.
Επρεπε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χρειάζονταν 180 ψήφοι που εξασφαλίστηκαν με την αμφισβητούμενη ψήφο του προέδρου της Βουλής Γιάννη Αλευρά, ο οποίος εκτελούσε και χρέη Προέδρου Δημοκρατίας, αφού ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο αυθεντικός) είχε παραιτηθεί χολωμένος για την αποστασία του Ανδρέα Παπανδρέου, που δεν πρότεινε την επανεκλογή του στην Προεδρία, όπως περίμεναν όλοι τότε, του Καραμανλή περιλαμβανομένου.
Δεν ήταν μόνο αυτό: στην πρώτη, μυστική τότε, ψηφοφορία ψήφισαν 180 υπέρ του Χρήστου Σαρτζετάκη, ενώ έπρεπε να είναι 182 (ΠαΣοΚ + ΚΚΕ + ΚΚΕ Εσωτερικού). Οπότε στη δεύτερη εμφανίστηκαν γαλάζια ψηφοδέλτια για τον Σαρτζετάκη, λευκά για τους λευκούς, αφού δεν υπήρχε άλλη υποψηφιότητα. Με το επιχείρημα ότι ο Κανονισμός της Βουλής προέβλεπε απλώς ομοιόμορφα ψηφοδέλτια, όχι ομοιόχρωμα.
Χαμός στη Βουλή – οργισμένος πήρε την κάλπη στον ώμο και έφυγε ο Λευτέρης Καλογιάννης, βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ. Οταν την έφεραν πίσω και έγινε η ψηφοφορία, βρέθηκαν οι σωστές 182 ψήφοι: οι «προδότες» αιφνιδιάστηκαν, φοβήθηκαν, δεν χρειαζόταν γερακίσιο μάτι για να δουν οι «επιτηρητές» τι χρώμα ψηφοδέλτιο έμπαινε στον φάκελο.
Ομως στην τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία πήγαν προετοιμασμένοι οι «προδότες» και έλειψαν πάλι 2 ψήφοι· ήσαν όμως 180, ο Χρήστος Σαρτζετάκης εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε κάνει πραγματική επίδειξη δύναμης, πήγαινε στις εκλογές με δυνατό ούριο άνεμο.
Κωμωδίες και τραγωδίες
Κέρδισε τριπλή νίκη ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1985: και την εκλογή του απίστευτου Χρήστου Σαρτζετάκη και τις εκλογές που ακολούθησαν και την αποδυνάμωση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις συνταγματικές αλλαγές που έκανε μετά.
Ηταν ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας που ήταν απόλυτος κυρίαρχος: ούτε βασιλιάς ούτε Πρόεδρος πάνω από το κεφάλι του – και οι βουλευτές δεμένοι σαν λουκάνικα, γιατί η εκλογή γινόταν με λίστα, όχι με σταυρό προτίμησης.
Τριάντα πέντε χρόνια μετά, ο Αλέξης Τσίπρας μετά την πρώτη θητεία του διώχνει τον Πάνο Καμμένο, καταφέρνει να μείνει πρωθυπουργός με αμφισβητούμενες ψήφους, ετοιμάζει συνταγματική αλλαγή – επίδειξη δύναμης και αυτός. Αλλά φτηνιάρικη, σαν τον αποπεμφθέντα Μπούλη – μήπως λοιπόν ετοιμάζει κάτι ακόμη, φαντασμαγορικό, σαν την αναπάντεχη αποπομπή Καραμανλή από τον Παπανδρέου; Γιατί αλλιώς εκλογές δεν πρόκειται να κερδίσει, ημερολόγιό μου.
* Κάτι συμφιλιωτικό με τον έντιμο Ταγίπ Ερντογάν; Εν όψει των 200 χρόνων από το 1821; Ή στον αναμενόμενο ανασχηματισμό να αποπέμψει τον Παύλο Πολάκη; Αυτή θα είναι τομή μεγαλύτερη και από την παπανδρεϊκή. Για τούτο και δεν μπορεί να την κάνει.
* Εκτέλεση Μπούλη αντί Καραμανλή – για τούτο λέγεται πως η Ιστορία επαναλαμβάνεται σαν κωμωδία.
Κωμωδίες οι πολιτικοί, τραγική παραμένει η ανεπανάληπτη κατάσταση της δημόσιας διοίκησης: «Είχα και εγώ παραγγείλει έρευνα το 2007, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραλαμβάνοντας το πόρισμα της υπό τον Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ επιτροπής για την εκατόμβη στο Μάτι. «Αρκετές από τις διαπιστώσεις της δυστυχώς ισχύουν ακόμη και σήμερα» συμπλήρωσε ο εν αναμονή πρωθυπουργός – «Τώρα πια γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε, και μένει να προχωρήσουμε γρήγορα στην εφαρμογή» κατέληξε.
Πολύ αισιόδοξος είναι ο πρόεδρος της ΝΔ: κατά τη δεκαετία του 1970 είχε έρθει στην Ελλάδα ο περίφημος σερ Χιου Γκριν, πρώην γενικός διευθυντής του BBC, να μελετήσει και να κάνει προτάσεις για την ΕΡΤ – έκτοτε, επί δεκαετίες όλοι έλεγαν κάθε τόσο «να εφαρμοστεί η έκθεση σερ Χιου Γκριν», που ποτέ δεν εφαρμόστηκε, και είναι η ΕΡΤ τέτοια που είναι.
Αλλο τόσο θα εφαρμοστούν και τα πορίσματα της επιτροπής Γκόλνταμερ. Αν δεν του βάλει κάποια τρόικα πιστόλι στον κρόταφο του πολιτικού συστήματος, τίποτα δεν αλλάζει.
* Γιατί οι πολιτικοί μας έχουν πάντα σοβαρότερα πράγματα να κάνουν: χρωματιστά ψηφοδέλτια, ειδικά δικαστήρια, συνταγματικές αλλαγές, προτάσεις μομφής και εμπιστοσύνης, υβριδικούς βουλευτές, μεταγραφές και αποστασίες. Αυτά φέρνουν δύναμη και ψήφους – τα άλλα είναι για λογιστές σαν τον Κώστα Σημίτη.
28 χρόνια περάσανε
* Σιγά μην ασχοληθούν οι πολιτικοί με τον ΟΣΕ που μετά δύο αλλεπάλληλους εκτροχιασμούς τρένων ανακοίνωσε περήφανος πριν από δέκα ημέρες ότι επιτέλους (χρειάστηκαν 15 χρόνια και άλλα τόσα δισεκατομμύρια) ολοκληρώθηκε η ηλεκτροδότηση της γραμμής Αθήνα-Θεσσαλονίκη.
Θα τρέχουν περήφανα τα τρένα, σε τρεισήμισι ώρες θα γίνεται το ταξίδι και το κόστος κίνησης θα μειωθεί κατά 90% – όχι και τα εισιτήρια, βέβαια: ο ΟΣΕ έχει έσοδα 28,5 εκατομμύρια και μόνο για μισθούς πληρώνει 46,5 εκατομμύρια. Κάποιοι βλάκες πρέπει να τσοντάρουν να έρθουν ίσα βάρκα ίσα νερά.
29 Ιανουαρίου τα ανακοίνωσαν αυτά, 6 Φεβρουαρίου έκλεψαν «εκατοντάδες μέτρα» χάλκινου καλωδίου έξω από τον μόλις ηλεκτροδοτηθέντα Δομοκό. Φτου και από την αρχή έργα και δισεκατομμύρια – αν δεν στοιχειώσουν υπουργό, η γραμμή δεν στεριώνει.
* Για την κατάσβεση των πυρκαγιών πρέπει να συνεργαστούν δεκαεπτά (17) φορείς, που ανήκουν σε έξι (6) υπουργεία, προκειμένου να ασκήσουν έντεκα (11) διαφορετικές αρμοδιότητες, διαπίστωσε η επιτροπή Γκόλνταμερ.
* Ομως για την πρόληψη των πυρκαγιών είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα, άριστα μπορώ να πω – δεν συνεργάζεται κανένας φορέας με κανέναν, από κανένα υπουργείο, διότι κανείς δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα.
* Κοιτάω στις πίσω σελίδες σου – και τι να δω: 28 χρόνια κλείνουν σήμερα αφότου άρχισες να με βασανίζεις, ημερολόγιό μου. Αυτό ίσως εξηγεί τις πολιτικές αναμνήσεις που μου ήρθαν στον νου και την κακή διάθεση που δεν με άφησε να περάσω από τον φούρνο με την Bella Fornarina – και θα το ξέρει και εκείνη μάλλον ότι ήταν δύσκολη αυτή η εβδομάδα.
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr
Ευκαιρία, στην κρίσιμη Χρονιά του Χοίρου, που μόλις μπήκαμε, να εκχωρήσουμε, επιτέλους, τη λάσπη και τις «γουρουνιές» στα κατεξοχήν αρμόδια καθ’ ύλην και ιλύν τετράποδα.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΧΟΙΡΟΜΑΝΤΙΣ
nnn
Αυτός Υποδηλώνει Το Ιδανικό Αντιπολιτευτικό Στρατήγημα.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ
nnn
Παντοδύναμη η ψήφος ενός βουλευτή: 150 + 1 = 151, ίσον κυβέρνηση. Μία ψήφος φτιάχνει και ρίχνει κυβερνήσεις. Και η ψήφος του πολίτη βγάζει βουλευτή και κυβέρνηση – το έχουν σκεφθεί όσοι απέχουν από τις βουλευτικές εκλογές;
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ
nnn
Να πει κάποιος στον αξιότιμο υπουργό Υγείας ότι δεν μας ενδιαφέρει η υγεία του (ας το κόψει το τσιγάρο όποτε θέλει), η δική μας μάς νοιάζει, που πνιγόμαστε από τον καπνό του και πεθαίνουμε από τη γρίπη.
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ
nnn
Διάλογοι στο Λευκό Σαράι: //Και γιατί εσύ, ορέ γκιαούρ, δεν φοράς γραβάτα; // Γιατί είμαι ξεχωριστός, Πολυχρονεμένε. // Βάι βάι… άφεριμ μπρε!
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΩΤΑΚΟΥΣΤΗΣ
nnn
Το ότι συμφώνησαν για συγκοινωνία, ακτοπλοϊκώς, Θεσσαλονίκης – Σμύρνης και Θεσσαλονίκης – Πόλης, σιδηροδρομικώς, είναι θετικό. Τα λίγα θετικά, ενίοτε γίνονται καταλύτης για λύση των πολλών αρνητικών.
Γ. Κ., ΚΥΜΗ
nnn
Αυτό το «γιαβάς-γιαβάς» που κυκλοσέρνεται δεκαετίες χωρίς ορατό σταματημό έχει καταντήσει απέραντος τραχανάς θεμάτων κι άντε να τον μαζώξεις. Βέβαια η ετυμολογία της γείτονος είναι (tarhana), της γείτονος κυρίως και το άπλωμα! Το μάζωμα, αν είναι μισό-μισό, καλά θα είναι. Αλλιώς…
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ
nnn
Εντάξει, αποστασίες, προσχωρήσεις κ.λπ. έχουν δει τα μάτια μας πολλές στην πολιτική μας ζωή. Αλλά βουλευτές υβρίδια και χίμαιρες με δύο DNA, πρώτη φορά. Μάλλον για Νομπέλ Γενετικής Βιολογίας και όχι Ειρήνης θα πρέπει να προταθεί ο Αλέξης Τσίπρας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
nnn
«Υποψήφιο δήμαρχο που δεν ξέρει να χάνει» υποσχέθηκε για την Αθήνα ο Πρωθυπουργός. Θα μάθει…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

