Το επταήμερο του Διόδωρου

Ω έλατο, ω έλατο, μ' αρέσεις πώς μ' αρέσεις!

Γυρίζει το στερέωμα

Αντίθετα από ό,τι ισχυρίζονται ποιητές και μουσουργοί, ο ήλιος γύρισε χωρίς να χρειαστεί να κουνήσουμε το δαχτυλάκι μας: η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου είναι πίσω μας πια, η ημέρα άρχισε κιόλας να μεγαλώνει – θα έρθουν τη Δευτέρα τα παιδιά με τρίγωνα να μας ανακοινώσουν την καλή είδηση και εμείς θα τους δώσουμε ευρώ και μελομακάρονα.

Τι ωραία που είναι η ζωή όταν γίνονται τα πράγματα με γιορταστικά τραγούδια, χωρίς να χρειάζονται εμβατήρια και χιλιάδες νεκροί να γυρίζουν τροχούς του στερεώματος και χωρίς να πρέπει οι ζωντανοί να δίνουν το αίμα τους.

l Μήπως άλλωστε δεν γυρίζουν μόνοι τους οι τροχοί του στερεώματος; Δεν απαιτούνται ανθρωποθυσίες για να αλλάζουν οι εποχές, τα αστέρια, οι πλανήτες, τα χρόνια – ούτε καν αστεροθυσίες: ποτέ δεν είπαν οι Νεύτωνες και οι Κέπλεροι ότι πρέπει να πυρποληθούν αστέρια, να γίνουν γίγαντες καινοφανείς,  για να γυρίζουν οι τροχοί του στερεώματος.

Αλλά εμείς οι άνθρωποι δεν αρκούμαστε στις περιστροφές του ήλιου και των αστεριών, θέλουμε να αλλάζουμε και τις δικές μας εποχές – και να οι εκατόμβες, οι πολεμικές δυστυχίες, οι συγκρούσεις.

l Για τούτο ήθελα πάντα να είμαι αστρική σκόνη, ημερολόγιό μου· να περιφέρομαι στο απέραντο Διάστημα, να με πηγαινοφέρνουν οι ηλιακές καταιγίδες από πλανήτη σε πλανήτη, από αστρικό σύστημα σε αστρικό σύστημα, από γαλαξία σε γαλαξία· να γίνομαι χρυσή, να λαμποκοπώ από το φως που θα ανακλώ, η ταπεινή ετερόφωτη σκόνη – σαν χρυσαλειμμένο στολίδι χριστουγεννιάτικου δέντρου να κρέμομαι στο στερέωμα.

Ελατα

Τη βαρέθηκα την ανθρωπότητα. Τους πολιτικούς της, τα αιμοχαρή ποιήματα ακόμη και ερωτικών ποιητών, τους μουσικούς που γράφουν εμβατήρια, τους άπληστους επιχειρηματίες, τους συνταξιούχους της που όλο τους χαρίζει λεφτά η πανάγαθη κυβέρνησή μας και ποτέ δεν είναι ευχαριστημένοι.

l Μόνο ένα πράγμα της προκοπής ξέρουν να κάνουν οι άνθρωποι: να στολίζουν χριστουγεννιάτικα δέντρα και να τα κάνουν λαμπρά και μεγαλοπρεπή σαν το ουράνιο στερέωμα – και έχουμε τα καλύτερα της Αθήνας στο Πεδίον του  Αρεως. Φρεσκοκομμένα, καταπράσινα, φουντωτά, περήφανα, μας περιμένουν να μας φορτωθούν, να τα λαμπρύνουμε εμείς οι αστρικές σκόνες.

l Διάφοροι οικολογίζοντες διαφωνούν με τη χριστουγεννιάτικη σφαγή των ελάτων όπως οι χορτοφάγοι διαμαρτύρονται για την πασχαλινή σφαγή των αμνών. Μπορεί να έχουν δίκιο, μπορεί τα έλατα να έχουν και αυτά ψυχή, σαν τα προβατάκια – το πρόβλημα είναι πως εμείς οι άνθρωποι δεν είμαστε μόνο ψυχή, έχουμε και ταπεινό φθαρτό σώμα να θρέψουμε, για να μπορεί η πολυτελής ψυχή να θλίβεται όταν καταστρέφει φυτά και ζώα.

l Αλλά υπάρχουν και μοχθηροί οικολόγοι: σαν τον «οικολόγο μοναχικό λύκο» που με δύο drones έκλεισε για ώρες πολλές το αεροδρόμιο «Γκάτκγουικ» του Λονδίνου. Εκατοντάδες χιλιάδες ξενιτεμένοι ταλαιπωρήθηκαν, δεν μπόρεσαν να πετάξουν να πάνε να χαρούν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα που τους είχαν ετοιμάσει στα σπίτια τους να τους υποδεχθούν. Γιατί τα αεροπλάνα καίνε κηροζίνη και θρέφουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ιερές παραδόσεις

Ο φανατισμός είναι κακό πράγμα, ημερολόγιό μου· και όσο πιο νέα είναι η θρησκεία, τόσο μεγαλύτερος ο φανατισμός των πιστών της – οι θερμοκηπιστές θα προτιμούσαν να γίνει παγκόσμιος πόλεμος, να ελαττωθεί κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ο πληθυσμός της Γης, να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου, να γλιτώσουμε από την αύξηση της θερμοκρασίας.

Δεν έχει σημασία αν με αυτή την τελική λύση θα έχουμε πολλαπλάσια εκατομμύρια θύματα· διότι η χρήση ορυκτών καυσίμων δεν είναι απλώς έγκλημα: είναι αμαρτία.

l Ενώ το να αποκαλείς τους τηλεοπτικούς σταθμούς «βοθροκάναλα» και τις εφημερίδες «διαπλεκόμενες» δεν είναι ούτε έγκλημα, ούτε αμαρτία, είναι αυτοεκπληρούμενη προφητεία: διότι κάποιος θα πάει τελικά να βάλει βόμβα, να καταστρέψει τον βόθρο του Σκάι και να κουρελιάσει το πλεκτό της «Καθημερινής», να καθαρίσει ο τόπος και να αγαλλιάσει η ψυχή τού μετά Χριστόν προφήτη Παύλου Πολάκη.

l Δύο διάσημους σύγχρονους Σφακιανούς γνωρίζω: Στυλιανό Παττακό και Παύλο Πολάκη. Η φήμη και των δύο αδικεί τους συμπατριώτες τους.

l Και ενώ τα πάνε καλά με τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να κακομεταχειρίζονται τα μελομακάρονα: ζαχαροπλάστης (στα Εξάρχεια, σε μας στο Αρχιπέλαγος δεν γίνονται τέτοια) έγραφε περήφανος στην πραμάτεια του «με φρέσκο βούτυρο γάλακτος!», άλλος τους είχε βάλει επίστρωση σοκολάτας – ντροπή!

Κάποια πράγματα είναι ιερά: εθνικοί ύμνοι, κάλαντα, μελομακάρονα – δεν τα πειράζουμε.

Τάματα αναδρομικά

Μην τάξεις σε άγιο κερί, σε παιδί κουλούρι και σε συνταξιούχο αναδρομικά – την έχεις πατήσει: Ηταν έξω φρενών η Φημονόη: «Εγραφαν πως θα δώσουν 2.800 ευρώ αναδρομικά στους συνταξιούχους καθηγητές πανεπιστημίου, στον πατέρα μου έδωσαν μόνο 1.172,73! Και στους εν ενεργεία πανεπιστημιακούς θα τα δώσουν τέλη Ιανουαρίου τα αναδρομικά τους! Πώς θα κάνουμε Πρωτοχρονιά, μου λες; Ντροπή! Κλέφτες, απατεώνες, συριζαίοι – να μου κοπεί το χέρι αν σας ξαναψηφίσω!».

Μη διαμαρτύρεσαι, και οι απόστρατοι τα μισά αναδρομικά πήραν από όσα περίμεναν, επενέβη ο Μπούφος.

– Να δεις που στο τέλος θα τα φορολογήσουν κιόλας, για να μαζέψουν λεφτά να ξαναδώσουν του χρόνου αναδρομικά, συμπλήρωσε η Ιζαμπώ.

Διαβάζω στα αστρολογικά «έχετε ανάδρομο Ερμή αυτόν τον μήνα» – εμείς έχουμε ανάδρομο Τσίπρα εφέτος· για του χρόνου προβλέπεται ανάδρομο Συμβούλιο της Επικρατείας – θα ακυρώσει όλα τα μέτρα του Μνημονίου για τους δημοσίους υπαλλήλους και θα πάρουν αναδρομικά τα πάντα: δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων, διακοπών, επιδόματα, αυξήσεις – ως και αποζημίωση για ψυχική βλάβη που έμειναν τόσα χρόνια χωρίς αυτά.

Για τούτο βιάζεται να βγει στις αγορές ο Αλέξης Τσίπρας, να μαζέψει λεφτά να πληρώνει. Εμένα όμως μου φαίνεται πως το Συμβούλιο της Επικρατείας πρέπει να βγει στις αγορές. Πέραν του ότι είναι και το σωστό – αφού αυτό μοιράζει λεφτά, το ίδιο να τα μαζεύει -, μάλλον καλύτερο επιτόκιο θα πετύχει από το ελληνικό κράτος.

l Αυτά – γύρισε ο ήλιος, φθάσαμε στο Δωδεκαήμερο, όλα είναι έτοιμα να ξεκινήσουν οι γιορτές με τα κάλαντα, ημερολόγιό μου. Avanti, αόρατε maestro.

γραμματοκιβώτιο

diodorus@tovima.gr

Τι ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα; Η εγκεφαλοκρηπίδα της στρατιωτικής και πολιτικής μας ηγεσίας είναι το μείζον πρόβλημα.

ΣΤΑΥΡΟΣ, ΠΡΩΗΝ ΑΓΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΙΜΙΩΝ

nnn

Αν δεν πετύχει τελικά το Brexit η Τερέζα, / τη βλέπω να κυκλοφορεί με πένθιμη πλερέζα.

Γ.ΚΟΚ., ΑΘΗΝΑ

nnn

Βόμβα σε «βοθροκάναλο» – άραγε θα εκφράσει δημοσίως τις ευχαριστίες του στους δράστες ο αρειμάνιος υπουργός;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

nnn

Δικαιώνεται ο Γιωργάκης… Λεφτά υπάρχουν… Ο Αγιος Βασίλης Τσίπρας φέρνει από τον λέβητα εφέτος (όχι από το τζάκι) επιδόματα θέρμανσης, διορισμούς, παροχές… Ας αφήσει τον Ανδρέα λοιπόν και ας πιάσει τον Γιωργάκη στη Βουλή…

ΚΑΤ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΑΣΤΟΥΝΗ

nnn

Την ίδια στιγμή που ένας επιτηρητής του ΑΔΜΗΕ κατέβαζε τον διακόπτη στη Χαλυβουργική, το Εκτο Τμήμα του ΣτΕ προέκρινε την αναδρομική επιστροφή των δώρων στο Δημόσιο… Αν η χώρα είχε διδαχθεί από την κρίση, δεν θα ήταν ο σκύλος που κυνηγάει 10 χρόνια την ουρά του…

ΠΕΤΡΟΣ ΤΣ., ΑΝΕΠΙΔΕΚΤΟΣ

nnn

Τείνω να υιοθετήσω απόλυτα την άποψη ότι «δεν αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση και αντίθετα την αβαντάρουν τα μέσα επικοινωνίας που οφείλουν (όχι λίγα), και φυσικά δεν πληρώνουν, στους διάφορους φορείς του κράτους». Θυμήθηκα λοιπόν την παροιμία: κράτα με να σε κρατώ ν’ ανεβούμε στο βουνό.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΛΕΧΑΙΝΙΤΗΣ

nnn

Με τόσα επιδόματα, τόσες παροχές και τόσες άδειες, αυτή δεν είναι κυβέρνηση αλλά ο Αγιος Βασίλης μεταμφιεσμένος. Ας ελπίσουμε ότι οι εκλογές δεν θα είναι στις Απόκριες.

ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ

nnn

Είναι τόσο πολλοί οι άγνωστοι υποψήφιοι, βουλευτές και σύμβουλοι, για τις επερχόμενες τριπλές εκλογές, που το 2019 θα είναι η χρονιά της μόνης επερωτήσεως: «Τον ξέρει η μάνα του;».

ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ

nnn

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: «Αν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα, θα την ισοπεδώσουμε». Δύστυχη Ελλάδα, θα χάσεις υπέργειους όγκους και θα αποκτήσεις περισσότερους επικίνδυνους υφάλους.

Γ.Κ., ΚΥΜΗ

nnn

Πώς τα φέρνει ο καιρός! Ο παλιός Ανδρέας αγκαλιά με τον παλαιστίνιο ηγέτη Αραφάτ, ο νέος Ανδρέας αγκαλιά με τον ισραηλινό ηγέτη Νετανιάχου!..

ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ

nnn

«Ελλειμματική και στις ντομάτες η Ελλάδα»… και αρχίζει και προεκλογική περίοδος!

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Νέες Εποχές
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk