Το επταήμερο του Διόδωρου

Αναθεωρητική αναγέννηση

Αφού τακτοποίησε όλα τα άλλα, ετοιμάζεται τώρα να αναθεωρήσει και το Σύνταγμα ο Αλέξης Τσίπρας. Μόλις βάλει και εκεί τις πινελιές του, ο πίνακας θα είναι έτοιμος, θα απομακρυνθεί λίγο να τον καμαρώσει: «Μα ποιος είμαι; Ομορφη σαν Μαντόνα του Μποτιτσέλι την έκανα την Ελλάδα!».
Θα θυμηθεί όμως αμέσως ότι με την αναθεώρηση έκανε το κράτος θρησκευτικά ουδέτερο, «όχι: Μποτιτσέλι μεν, αλλά την Αναδυομένη Αφροδίτη έφτιαξα».
l Εμείς ξέρουμε ότι θα είναι καλύτερη και από την Αφροδίτη η Ελλάδα μετά και την αναθεώρηση – γιατί τι περιμένεις από τη θάλασσα των Κυθήρων που γέννησε τη θεά από το τσουτσούνι του Ουρανού που του έκοψε ο γιος του Κρόνος; Πλαγκτόν έχει εκεί, ελάχιστες θρεπτικές ουσίες – ενώ η Ελλάδα είναι σκεπασμένη όλη από την καλά χωνεμένη κοπριά της σκανδαλολογίας· καλύτερο υπόστρωμα και από τον πηλό του Ιεχωβά.
l Μόλις γίνει γνωστή η ύπαρξη του ολοκληρωμένου πίνακα «Ελλάς αναθεωρηθείσα και αναγεννηθείσα», χαμός θα γίνει: ουρά οι αγορές ποια θα τον πρωτοαγοράσει. Θα γίνει, φυσικά, δημοπρασία υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής: θα παίζουν νταούλια και ζουρνάδες και η γκάιντα θα κρατάει το ίσο.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος θα κρατεί το σφυρί «ένα, δύο, τρία· rien ne vas plus – στoν βαρόνο Rothschild κατοχυρώνεται η χώρα!». Χειροκροτήματα, «μπράβο!», «ζήτω!» οι οπαδοί του νικητή, που θα σηκωθεί και θα υποκλίνεται κατακόκκινος από χαρά και συγκίνηση. Γιουχαΐσματα οι άλλοι που έχασαν την ευκαιρία, πράσινοι από το κακό τους.

Δημιουργική καταστροφή

Και τότε θα συμβεί το μεγάλο χάπενινγκ: τα ψαλίδια που είχε κρύψει μέσα ο Αλέξης Τσίπρας θα αρχίσουν να δουλεύουν, θα καταστρέψουν τον πίνακα. Θα κοιτούν όλοι έκπληκτοι, ενεοί, κεχηνότες, εν εμβροντησία, εν θάμβει και εν κεραυνώσει, αποσβολωμένοι, με κομμένη την ανάσα και τη μιλιά – δεν θα καταλαβαίνουν τι έγινε.
Εμείς όμως γνωρίζουμε: αμέσως θα διπλασιαστεί η αξία του πίνακα, όπως έγινε και με τον πίνακα εκείνου του Banksy. Θα διπλασιαστεί το ΑΕΠ, ημερολόγιό μου, θα γίνουμε όλοι πλούσιοι. Η δημιουργική καταστροφή της Αριστεράς θα μας κάνει όλους πλουτοκράτες!
l Εγώ, ο ανεπρόκοπος, πάλι φτωχός θα είμαι: πέντε άνθρωποι βρήκαν τον τυχερό αριθμό του Τζόκερ των 10 εκατομμυρίων ευρώ – τόσο εύκολο ήταν το θέμα. Και εγώ κόπηκα. Φταίει η κυβέρνηση μετά για τη φτώχεια μου;
l Αρχισαν έντονες συζητήσεις αν θα είναι λειτουργική, ιδεολογική, κομματική, έντεχνη ή λαϊκή η αναθεώρηση. Μα εδώ έχουμε καλλιτέχνημα, η τέχνη για την τέχνη· όπως η πολιτική για τους πολιτικούς, το κόμμα για τον εαυτό του, η εξουσία για την εξουσία κ.λπ.· δεν είναι μέσον η διακυβέρνηση της χώρας, αυτοσκοπός είναι.
l Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε τεράστια περιθώρια βελτίωσης, είμαστε στην κορυφή σχεδόν: «Ο λαός μας δεν είναι τέλειος, αλλά ο πολιτισμός μας είναι ανώτερος των άλλων» απάντησε το 89% των Ελλήνων σε έρευνα του Pew Research Center. Δηλαδή, μόνο 11% μένει να πειστεί πως είμαστε οι άριστοι στον καλύτερο δυνατό κόσμο.

Ματιάσματα

Αυτό εξηγεί και τις δυσκολίες που έχει η κυβέρνησή μας, ημερολόγιό μου: αυτό το τελευταίο 11% πρέπει να είναι πολύ στριμμένο άντερο, στρεψόδικοι άνθρωποι, αναποδιασμένοι, μαγκούφηδες, τσιφούτηδες – πράγματι, δεν έμενε παρά η συνταγματική αναθεώρηση για να καταλάβουν και αυτοί το αυτονόητο, σε τι ύψη μας έχει οδηγήσει η διακυβέρνησή της.
Δυσκολεύονται όμως να μας πουν πού βρισκόμαστε. Το ΠαΣοΚ έλεγε πως γινόμαστε όλο και πιο σοσιαλιστές, οι συριζαίοι δεν την έχουν αυτή τη λέξη στις γραφές τους. Ξέρουμε μόνο ότι κινούμαστε αριστερά, όπως τα οχήματα στα Βρετανικά Νησιά και στις πρώην αποικίες της Ελισάβετ. Αυτό ίσως εξηγεί και γιατί έχει τακιμιάσει με τον Ιερεμία Κόρμπιν ο Αλέξης Τσίπρας.
l Το 94% των Ελλήνων πιστεύει και ότι υπάρχει Θεός· και το 66% ότι υπάρχει «κακό μάτι» – αυτό είναι απολύτως σίγουρο και δεν καταλαβαίνω πώς τόσο λίγοι μόνο το υποστηρίζουν. Ας πούμε, αυτά που συμβαίνουν στην ΕΡΤ είναι προφανώς αποτέλεσμα ματιάσματος: κάποιοι τη βασκάνανε που πήγαινε τόσο καλά από την ημέρα που την επανίδρυσαν και τη διοικούν οι συριζαίοι.

Προσφορές

l Η συνταγματική αναθεώρηση δείχνει και πόσο δίκιο είχα που αποφάσισα να φτιάξω κόμμα: στην αφροδίσια Ελλάδα που θα αναδειχθεί από την κόπρο, πρωθυπουργός – πλην των υπηρεσιακών – θα μπορεί να γίνεται μόνο βουλευτής, κανένας άλλος.
Από τη Μεταπολίτευση και μετά μη βουλευτές πρωθυπουργοί που πήραν ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, με διακομματική συμφωνία, δύο μόνο υπήρξαν: Ξενοφών Ζολώτας και Λουκάς Παπαδήμος, πρώην διοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος και οι δύο.
Θα μπορούσε επομένως απλώς να ορίζει το Σύνταγμα «απαγορεύεται να γίνει πρωθυπουργός ο Γιάννης Στουρνάρας», να το καταλάβουν όλοι – αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μου, το θέμα μου είναι ότι πρέπει να γίνω οπωσδήποτε βουλευτής για να κυβερνήσω τη χώρα.
Μετά την αναθεώρηση, έτσι τέλεια που θα έχει γίνει η Ελλάδα μας, θα είναι πράγματι ευκολότατη η διακυβέρνησή της – ακόμα και βουλευτής θα μπορεί να το κάνει. Δηλαδή, ανεπάγγελτος άνθρωπος· διότι, όπως μας εξήγησε ο Πρωθυπουργός, η πολιτική δεν είναι επάγγελμα, είναι προσφορά – σε μειοδοτικό ή πλειοδοτικό διαγωνισμό ή απλώς σε περίοδο εκπτώσεων, δεν το διευκρίνισε, ημερολόγιό μου.

γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Αν ζούσε σήμερα – και δη στην Ελλάδα του κυβερνητικού αμοραλισμού – ο Μπουκόφσκι, θα αποφαινόταν ότι: «Η απάντηση είναι: Η καρέκλα. Κάντε τώρα την ερώτηση».
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΕΝΟΡΙΤΗΣ ΑΓΙΑΣ (ΚΑ)ΘΕΚΛΑΣ
nnn
Από τον Μαρξ η δική μας «Αριστερά» διεκδίκησε και κράτησε το πόνημα του γαμπρού του «το δικαίωμα στην τεμπελιά»…
ΕΣΘΗΡ ΜΑΡΔΟΧΑΙΟΥ
nnn
Κρεμάλες για τους πολιτικούς τους αντιπάλους στήνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφορύμε τον ανιστόρητο κ. Τσίπρα και τους συν αυτώ «αδιάφθορους» ότι και ο Ροβεσπιέρος, μόλις ψήφισε τον νόμο «περί υπόπτων», σύρθηκε στην γκιλοτίνα!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ
nnn
Οι διενέξεις μεταξύ Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Οικουμενικού Πατριάρχη και Πατριάρχη Ρωσίας διδάσκουν την υπέρτατη (για όλα τα θρησκεύματα) αρετή της αγάπης ή την αγάπη των ιδίων για εξουσία;
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ
nnn
Οι εργολάβοι των ανακριτικών βγάλαν τα φτυάρια τους – μήπως όμως σκάβουν τον τάφο τους;
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ
nnn
Μέρες άνοιξης! Είδα την πασχαλιά στον κήπο μου να ανθίζει και φώναξα: γκόου μπακ, κυρία Πασχαλιά, είναι αυταπάτη, δεν έχουμε Απριλομάη…
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΖΗΣΕΜΑΗΜΟΥ
nnn
Ο Σημίτης έβλεπε όχι «τις μίζες να περνούν», αλλά την Ελλάδα να περνά στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη δραχμή να περνά στο ευρώ, τον ρυθμό ανάπτυξης να τρέχει με 4% και βάλε ακριβώς λόγω του φθηνού επιτοκίου που παρείχε το ευρώ, τα τεράστια δημόσια έργα να διαδέχονται το ένα το άλλο, τη χώρα να γίνεται παράγοντας σταθερότητας στα Βαλκάνια, την Κύπρο να περνάει στην ΕΕ, συν, συν, συν… Αποτελεί, λοιπόν, καρφί στο μάτι των πολιτικών του αντιπάλων και η σπουδή τους να τον μπλέξουν σε ευθύνες για μίζες τον εξυψώνει ακόμη περισσότερο – αυτή την εντύπωση έχω. Οι όποιοι «Γιάννοι» φέρουν αποκλειστικά οι ίδιοι τις ευθύνες για τις ατασθαλίες τους και η όποια «υπεράσπισή τους» μάλλον χαροποιεί τους κυβερνητικούς σκευωρούς.
Γ.Κ., ΚΥΜΗ
nnn
Αν και άσχετος, νομιμοποιούμαι ως υπερθεσμικός λαϊκός παράγοντας να κάνω την πρότασή μου: Ναι στα δημοψηφίσματα, με δικαίωμα όμως της εκάστοτε κυβέρνησης για ελεύθερη ανάγνωση του αποτελέσματος και όχι να κολλάει δογματικά στο αποτέλεσμα της παραδοσιακής καταμέτρησης!
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ
nnn
Πολύ σωστή και η πρόταση, όταν δεν ψηφίζεται ΠτΔ από τη Βουλή, ν’ αλλάζουμε τον τύπο του πολιτεύματος και από Προεδρευόμενη να γινόμαστε Προεδρική Δημοκρατία…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑ
Γνώμες
Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk