Διεθνής διάκριση για Χωμενίδη

Η «Νίκη» του έλληνα λογοτέχνη απέσπασε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μυθιστορήματος

Κάτοχος της σημαντικής διάκρισης Prix du Livre Europeen (Ευρωπαϊκό Βραβείο Μυθιστορήματος) είναι από τη Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου, ο Χρήστος Χωμενίδης για το βιβλίο του Νίκη (εκδ. Πατάκη, 2014). Πρόκειται για ένα βραβείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συστήθηκε το 2007 από τον οργανισμό Esprit d’ Europe προκειμένου να προωθήσει τις ευρωπαϊκές αξίες και τον διαπολιτισμικό διάλογο. Μεταξύ των νικητών προηγούμενων ετών περιλαμβάνονται σημαντικοί ευρωπαίοι επιστήμονες, όπως ο ιστορικός Τόνι Τζαντ και ο κοινωνιολόγος Αντονι Γκίντενς, καθώς και γνωστοί λογοτέχνες όπως οι Χαβιέρ Θέρκας και Τζόναθαν Κόου. Το βραβείο συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ.

Αποδεχόμενος το βραβείο ο συγγραφέας δήλωσε ότι «η απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Μυθιστορήματος στη «Νίκη» είναι μια νίκη για την Ελλάδα. Μέσα από την τέχνη η πατρίδα μας μπορεί να συστηθεί ξανά στον κόσμο». Συγχαίροντας τον Χρήστο Χωμενίδη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «τιμά διπλά την Ελλάδα, καθώς ο ίδιος ανήκει στην πρόσφατη γενιά των δημιουργών της. Αλλά και γιατί η «Νίκη» του είναι εμπνευσμένη από τις περιπέτειές της».

Στο σημείωμά του για το μυθιστόρημα στο «Βήμα» τις 7ης Ιουνίου 2014 ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου παρατηρούσε: «Ο Χωμενίδης θα δώσει το πολιτικό και το κοινωνικό κλίμα μιας ολόκληρης εποχής, αλλά το βιβλίο του θα μείνει από σκοπού έξω από τις κεντρικές λεωφόρους της Ιστορίας. […] Περνώντας από τη γλώσσα της σκληρής, συχνά χλευαστικής παρωδίας των παλαιότερων βιβλίων του σε μια γλώσσα που είναι ένα μείγμα παιδικής ελαφράδας, εφηβικού φόβου και κοριτσίστικης αποκοτιάς, ο Χωμενίδης θα καταφέρει το σημαντικότερο: να αποσπάσει από την Ιστορία λεπτές φέτες συγκίνησης ικανές να μας μεταδώσουν αμέσως το εσώτερο ρίγος τους».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Βιβλία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk