Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Διαχρονικότητα στις ρίψεις
Η ΛΕΚΤΙΚΗ επιταγή που χρησιμοποιούσε σε κάθε πρόσφορη περίσταση ο σπουδαίος χρονογράφος του «Βήματος» Παύλος Παλαιολόγος, δηλαδή το «Μη μετράς τα χρόνια σου», βλέπουμε να εφαρμόζεται ευρύτατα κυρίως σε μεγάλους δρόμους (Μαραθώνιο και μικρότερες αποστάσεις) και σε δημοφιλή ομαδικά αθλήματα, όπου αθλήτριες και αθλητές κοντράρονται με δύναμη ψυχής, πνεύματος και σώματος με τον αδυσώπητο χρόνο, και να κερδίζει ο καθένας το στοίχημα στο μέτρο του εφικτού.
ΜΙΑ ΑΛΛΗ ευκαιρία μας δόθηκε πρόσφατα σε εκδήλωση θύμησης και τιμής για έναν πολύ σημαντικό πρωταθλητή του στίβου, τον Χρήστο Πιερράκο, να χαρούμε τη διαχρονικότητα των ρίψεων. Πρωταθλητής του ακοντισμού ο Πιερράκος στη δεκαετία του 1960, κάτοχος της εθνικής επίδοσης σε αυτό το θεαματικό αλλά και μεγάλων απαιτήσεων αγώνισμα και κάτοχος της εθνικής επίδοσης 1961-1974, έξι φορές πανελληνιονίκης με δύο ολυμπιακές συμμετοχές. Συγκίνησε η απόφαση που πήρε να προτιμήσει το βαρύ έγκαυμα στο χέρι παρά να πετάξει στο χώμα τη δάδα του που εξερράγη στη διάρκεια της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας του 1968.
ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑ ημερίδα ρίψεων (μεταξύ των οποίων και η ελληνική δισκοβολία), που έγινε σε κατάλληλο χώρο στον κήπο του σπιτιού (στην Παλλήνη των Μεσογείων με μνεία στον Αινεία τον Παλληνέα) του πρωταθλητή της σφυροβολίας Βασίλη Μαγγανά, είκοσι ρίπτες 40-80 ετών και άλλοι φίλοι του στίβου χάρηκαν τη γενναιόδωρη φιλοξενία του ζεύγους Μαγγανά (ο αθλητής σήμερα στα 65 του χρόνια αριθμεί πλούσια συγκομιδή περίπου 80 μεταλλίων από διακρίσεις σε αγώνες βετεράνων στην Ελλάδα και σε ξένες χώρες) αλλά και την οργανωτική επιδεξιότητα του γνωστού φιλάθλου Αλ. Φωτακίδη. Ανάμεσά τους και δύο πρωταθλητές των οποίων οι εθνικές επιδόσεις στον Μαραθώνιο και στα 10.000 μ. (Σπ. Ανδριόπουλος) και σφαιροβολία (Δ. Κουτσούκης) κρατούν ακατάρριπτες από την περίοδο 1986-89.
ΑΞΙΖΕΙ να γίνει αναφορά σε μια ρίψη άγνωστη στο ευρύ κοινό. Αυτή με το «βαρύ όργανο». Εχει τη θέση στο «Πένταθλο Ρίψεων» και περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα βετεράνων αλλά και νεότερης ηλικίας αθλητών. Πρόκειται για παραλλαγή της σφύρας, αλλά πολύ βαρύτερης και με κοντύτερη αλυσίδα. Η γνωστή σφύρα ενηλίκων ζυγίζει 7 κιλά και 250 γραμμάρια, ενώ στο βαρύ όργανο 15 κιλά και 800 γραμμάρια, μέχρι 40 ετών. Μειώνεται σταδιακά για να φθάσει στην κατηγορία 80 ετών και άνω στα 5 κιλά και 450 γραμμάρια.