«Διαιτησία» για το σχέδιο στήριξης των τραπεζών

Η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) θα έχει τον τελικό λόγο στην έγκριση του σχεδίου στήριξης των ελληνικών τραπεζών και την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή παρουσιάστηκε αναλυτικά η πρόταση του ΤΧΣ, την οποία έχει επεξεργαστεί για λογαριασμό του η J.P. Morgan και είναι σε γνώση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών. Πρόκειται για το σχέδιο κρατικής εγγύησης (Asset Protection Scheme – APS) για μέρος των «κόκκινων» δανείων.

Δεδομένου ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει παρουσιάσει τη δική της πρόταση για δημιουργία ειδικού οχήματος, μιας «bad bank» στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου μπήκε στο τραπέζι και αυτή η πρόταση. Ο κ. Τσακαλώτος έχει δηλώσει ότι τα δύο σχέδια λειτουργούν συμπληρωματικά και θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι προτάσεις προτού ληφθεί η τελική απόφαση.

Με βάση όσα συμφωνήθηκαν πλέον με τους θεσμούς, πρόκειται να συσταθεί, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, επιτροπή η οποία αφού αξιολογήσει τα σχέδια θα τα υποβάλει στην DG Comp.

Η πρόταση Στουρνάρα

Εν όψει αυτής της διαδικασίας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας παρουσίασε αναλυτικά την πρότασή του για τα «κόκκινα» δάνεια και τη μεταφορά τους από τις τράπεζες σε Εταιρείες Ειδικού Σκοπού σε εκδήλωση που οργάνωσε η Ελληνική Ενωση Τραπεζών σε συνεργασία με την PwC στη Φρανκφούρτη.

Ο κ. Στουρνάρας αποκάλυψε το πλήρες σχέδιο το οποίο συμπληρώνει την πρόταση της J. P. Morgan καθώς πέραν των τιτλοποιήσεων και εγγυήσεων του Δημοσίου, αξιοποιεί τον αναβαλλόμενο φόρο ώστε οι τράπεζες να στηρίξουν τους ισολογισμούς τους.

Αναλυτικά η πρόταση προβλέπει:

l Τη μεταβίβαση σημαντικού μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων μαζί με μέρος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που είναι εγγεγραμμένο στους ισολογισμούς των τραπεζών, σε Εταιρείες Ειδικού Σκοπού (Special Purpose Vehicles – SPVs). Τα δάνεια θα μεταβιβαστούν στην καθαρή λογιστική αξία (μετά από προβλέψεις). Το ποσό της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που θα μεταβιβαστεί θα αντιστοιχεί σε κάλυψη πρόσθετων ζημιών, ώστε οι αποτιμήσεις των εν λόγω δανείων να προσεγγίσουν τις τιμές της αγοράς.

l Για την κάλυψη του τιμήματος της μεταβίβασης οι Εταιρείες Ειδικού Σκοπού θα προχωρήσουν σε έκδοση τιτλοποίησης που θα περιλαμβάνει τρεις τάξεις ομολογιακών τίτλων υψηλής (senior), μεσαίας (mezzanine) και μειωμένης εξασφάλισης (subordinated junior/equity).

l Η αποτίμηση των δανείων που θα μεταβιβαστούν θα ανατεθεί σε ανεξάρτητους τρίτους φορείς.

l Τη διαχείριση του σχήματος θα αναλάβουν αποκλειστικά ιδιώτες επενδυτές

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Νίκος Καραμούζης δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Οι συνθήκες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα βελτιώνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, παρά το αβέβαιο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον και τις πιέσεις που δημιουργεί η επιτακτική ανάγκη σημαντικής μείωσης του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η μεγάλη πρόκληση παραμένει ωστόσο το σημαντικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα πλάνα που ετοιμάζουν παράλληλα η Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών για δημιουργία σχημάτων σημαντικής επιτάχυνσης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι καλοδεχούμενα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk