Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Hταν Σεπτέμβριος του 2019 όταν από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει την πρόθεση της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer να στήσει στη Θεσσαλονίκη ένα από τα έξι εργαστηριακά κέντρα ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλων δεδομένων (digital hubs) που θα δημιουργούσε στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Το ψηφιακό hub λειτούργησε το 2020, όταν η τοπική Pfizer Hellas συμπλήρωνε 60 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα.
Σήμερα 250 επιστήμονες από ΗΠΑ, Γερμανία, Ολλανδία, Ελβετία και Ελλάδα απασχολούνται στο ψηφιακό hub αξιοποιώντας τα οφέλη των νέων τεχνολογιών και την τεχνητή νοημοσύνη για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και εμβολίων.
Σύνθεση νέων θεραπειών
Στόχος της αμερικανικής εταιρείας ήταν μέσω των δυνατοτήτων της τεχνολογίας να συντμηθεί η περίοδος ανάπτυξης φαρμάκων και εμβολίων, ώστε να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες της κοινωνίας, αλλά και η σύνθεση νέων θεραπειών. Προφητική σύλληψη καθώς μέσα στην πανδημία η Pfizer ήταν από τις πρώτες φαρμακοβιομηχανίες που ανέπτυξε εμβόλιο κατά της COVID-19 και εκτιμάται πως το 2021 τα έσοδά της μόνο από το εμβόλιο του κορωνοϊού θα ανέλθουν στα 26 δισ. δολάρια.
Πολλοί τότε ισχυρίστηκαν πως η Θεσσαλονίκη επελέγη από την πολυεθνική επειδή ο διευθύνων σύμβουλος που τη διοικεί, ο κ. Αλμπερτ Μπουρλά, έλκει την καταγωγή του από τη Θεσσαλονίκη, πόλη στην οποία γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε. Δεν είναι όμως έτσι. Οσοι γνωρίζουν τη στρατηγική και τη λειτουργία των πολυεθνικών αντιλαμβάνονται ότι δεν χωρούν συναισθηματισμοί, αλλά η ψυχρή αποτύπωση στο χαρτί κόστους και οφέλους μιας επένδυσης.
Σύνδεση με τα Βαλκάνια
Στην επιλογή βεβαίως συνέβαλαν τα μέγιστα οι καταρτισμένοι επιστήμονες στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας που διαθέτει η Ελλάδα και η γεωγραφική θέση της Θεσσαλονίκης, που στο μέλλον θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη σύνδεση με άλλα τέτοια κέντρα στα Βαλκάνια.
Περίπου ενάμιση χρόνο μετά την επένδυση αυτή, η Pfizer επανέρχεται και ανακοίνωσε πως θα δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη ένα δεύτερο hub, όχι ψηφιακό αυτή τη φορά. Πρόκειται για ένα Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της που θα είναι υπεύθυνο για 55 χώρες και θα προσφέρει εσωτερικές υπηρεσίες στον παγκόσμιο οργανισμό της Pfizer, όπως ανθρώπινου δυναμικού, μετασχηματισμού, διαχείρισης έργων, λογιστηρίου κ.λπ.
Ο επικεφαλής του δεύτερου hub της εταιρείας στην πόλη, κ. Αντώνης Χατζημανωλάκης, δήλωσε πως η συνολική επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλoνίκη θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι η Pfizer έχει πάντα το βλέμμα της στην Ελλάδα και ενδεχομένως, αν προκύψει η κατάλληλη συγκυρία, να προχωρήσει και σε άλλες επενδύσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζημανωλάκη, οι δύο επενδύσεις της Pfizer στην Ελλάδα όχι μόνο θα περιορίσουν τη φυγή ικανών ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό (brain drain), αλλά και θα προσελκύσουν στην Ελλάδα εξειδικευμένους επαγγελματίες (brain gain).
Για τις ανάγκες του δεύτερου hub θα προσληφθούν 250 εργαζόμενοι έως το πρώτο εξάμηνο του 2022 και σε βάθος χρόνου θα απασχολούνται συνολικά 700 άτομα.
Τα δύο hubs θα εγκατασταθούν σε τέσσερα κτίρια του εμπορικού κέντρου «East Plaza», συνολικού εμβαδού 6.500 τετραγωνικών, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, στο οποίο οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Το πρώτο hub θα μετακινηθεί από τον χώρο που λειτουργεί σήμερα στο «East Plaza» στο τέλος του 2021 και το δεύτερο hub εκτιμάται ότι θα εγκατασταθεί στον ίδιο χώρο το 2022-2023.
Η μητρική Pfizer μετρά 170 χρόνια ζωής, διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια πρωτότυπων φαρμάκων και απασχολεί παγκοσμίως 90.000 εργαζομένους. Η Pfizer Hellas δραστηριοποιείται στη χώρα μας από το 1960. Απασχολεί περίπου 350 εργαζομένους και ο ετήσιος τζίρος της προσεγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ.