Δεσμεύσεις για αλλαγές στη φορολογία των επιχειρήσεων
Τι προβλέπουν τα προγράμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Σημαντικές αλλαγές, και μάλιστα άμεσα, θα εφαρμοστούν από το 2020 στη φορολογία των επιχειρήσεων, με έμφαση στη μείωση των φορολογικώνσυντελεστών, στις αλλαγές στο καθεστώς των αποσβέσεων, στην αποκλιμάκωση της προκαταβολής φόρου και σε μία σειρά άλλων μέτρων που εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν στην προσέλκυση επενδύσεων και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στη διασφάλιση νέων θέσεων εργασίας, σε υψηλότερους μισθούς και πιο ανταγωνιστικά προϊόντα όσον αφορά τις τιμές, που εξακολουθούν να παραμένουν στα ύψη.
Τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ στα προγράμματα που έχουν παρουσιάσει και δεσμεύονται να εφαρμόσουν εφόσον εκλεγούν κυβέρνηση την Κυριακή 7 Ιουλίου περιλαμβάνουν αρκετά μέτρα για τη φορολογία των επιχειρήσεων, κάτι που και η αγορά το ζητούσε αλλά και οι επενδυτές προκειμένου να έχουν ένα ισχυρό κίνητρο να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στην ελληνική αγορά.
Επενδύσεις
Σύμφωνα με τον πρώτο πυλώνα της Νέας Δημοκρατίας όπως παρουσιάστηκε πρόσφατα από τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη, η ανάπτυξη θα έρθει από τη δημιουργικότητα του επιχειρηματία, μικρού, μεσαίου και μεγάλου, ο οποίος επενδύει και ο οποίος δημιουργεί στη χώρα μας. Για τον λόγο αυτόν η Νέα Δημοκρατία εξήγγειλε ότι θα μειώσει τον φόρο επιχειρήσεων από 28% σε 20% εντός μιας διετίας και τον φόρο μερισμάτων από 10% σε 5% άμεσα.
Οι αλλαγές αυτές αφορούν κάθε ελληνική επιχείρηση – μεγάλη, μεσαία και μικρή – που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, ενώ ο φόρος στα μερίσματα αφορά πρωτίστως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διότι με αυτόν τον τρόπο συχνά αμείβονται οι επιχειρηματίες μέτοχοι που ταυτόχρονα είναι και εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις.
Για τη Νέα Δημοκρατία η φορολογία μπορεί να αποτελέσει μέσο προσέλκυσης επενδύσεων και για αυτό σκοπεύει να διπλασιάσει τον χρόνο συμψηφισμού ζημιών με κέρδη και να δώσει τη δυνατότητα για υπεραποσβέσεις σε νέες επενδύσεις σε ποσοστό έως και 200%.
Παράλληλα, στοχεύει στην απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών με ρητές προθεσμίες και καθιερώνει ηλεκτρονική υπογραφή για πολίτες και επιχειρήσεις. Επίσης δηλώνει ότι θα επισπεύσει την εκδίκαση των προσφυγών για επενδύσεις, σε ειδικά τμήματα δικαστηρίων, ενώ στηρίζει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων μέσω της μείωσης του κόστους δανεισμού με το οποίο δανείζεται η Ελλάδα. Οσο πιο χαμηλό είναι το κόστος δανεισμού για την Ελληνική Δημοκρατία τόσο χαμηλότερο θα είναι το κόστος δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Τόσο περισσότερο θα ενισχυθεί η ρευστότητα και τόσο περισσότερες επενδύσεις θα γίνουν στο μέλλον.
Ελαφρύνσεις
Παράλληλα, στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνονται και άλλα μέτρα για την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη αλλά και την ελάφρυνση επαγγελματιών και επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ έχει δεσμευθεί ότι θα μειώσει τις εισφορές στην κύρια σύνταξη, στο πλαίσιο της κατάργησης του νόμου Κατρούγκαλου και της παρουσίασης ενός νέου σχεδίου για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας (μείωση εισφορών από το 20% στο 15% εντός μιας τετραετίας).
Για τον ΦΠΑ, που στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί όχι μόνο τροχοπέδη για την ανάπτυξη αλλά και αιτία διόγκωσης του φαινομένου της φοροδιαφυγής, θα φέρει και άλλα μέτρα, όπως είναι η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.
Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης, «δεν θα μπορούμε να το κάνουμε από την πρώτη ημέρα, δεν θα είναι μέτρο αυτό το οποίο θα ενταχθεί στον Προϋπολογισμό του 2020 – θα καταλήξουμε τελικά, στο τέλος της τετραετίας, σε δύο συντελεστές ΦΠΑ, 22% και 11%, διατηρώντας πάντα τον υπερμειωμένο συντελεστή του 6% για τις ειδικές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών που εντάσσονται σε αυτόν τον συντελεστή».
Αλλα μέτρα που αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά την επιχειρηματικότητα είναι η στήριξη των ηλεκτρικών συναλλαγών και η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης.
Οταν όμως θα μειώνονται οι φόροι στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες, το κράτος θα απαιτεί να περιοριστεί ταυτόχρονα και η φοροδιαφυγή.
Συντελεστής αποσβέσεων
Από τη μεριά του ο ΣΥΡΙΖΑ, και ο Αλέξης Τσίπρας, έχει δεσμευθεί – εφόσον συνεχίσει να είναι κυβέρνηση – για τη σταδιακή μείωση της φορολογίας των νομικών προσώπων σε 25% από 28%, για τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% για φυσικά πρόσωπα και προσωπικές επιχειρήσεις σε 2 δόσεις (2020-2021) και στο 80% για νομικά πρόσωπα, για την κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα έως €20.000 και για μείωση συντελεστών για μεγαλύτερα εισοδήματα, για τη μείωση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 11%, για τη μείωση φόρου συνεταιρισμένων αγροτών, για την αύξηση συντελεστή αποσβέσεων στο 150% για τις επιχειρήσεις, για την πλήρη καθιέρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων και για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω συνέχισης της διασταύρωσης φορολογικών δηλώσεων – καταθέσεων.

