«Δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν»
Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» μιλάει στο «Βήμα» εν όψει της εθνικής επετείου και περιγράφει το πλέγμα των δράσεων, εντός της χώρας και στο εξωτερικό, με τις οποίες πρόκειται να τιμηθεί η 25η Μαρτίου εν μέσω πανδημίας
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Λίγες ημέρες προτού συμπληρωθούν επισήμως 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», βρίσκεται σε συνεχή κίνηση, με διάφορες αναφορές και αυστηρά χρονοδιαγράμματα στα χέρια. «Συντελούνται ήδη δεκάδες δράσεις σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό, τις οποίες έχουμε υπό την αιγίδα μας και τις παρακολουθούμε στενά. Οπου κι αν πάω όμως με ρωτούν, τι ετοιμάζετε για την 25η Μαρτίου; Ο κόσμος ενδιαφέρεται πολύ, παρά τη δύσκολη συνθήκη της πανδημίας» δήλωσε η ίδια προς «Το Βήμα». Είχε μόλις επιστρέψει από την Αρεόπολη της Μάνης.
Η παρουσία της εκεί προκάλεσε ποικίλα σχόλια, συγκεκριμένα, οι ενδυματολογικές της επιλογές. «Εσείς λέτε, κ. Μπέκο, ότι έγινα θέμα. Κι εγώ σας λέω ότι το θέμα είναι αλλού. Οχι μόνο να τιμήσουμε την επέτειο όπως της αξίζει, αλλά να δούμε και το μέλλον. Τι ήταν αυτό, λοιπόν; Εχουμε, αφενός, μια πλούσια λαογραφική παράδοση. Αφετέρου, ανθρώπους και επιχειρήσεις που ασχολούνται με αυτήν, βιοπορίζονται από αυτήν. Στο μυαλό μου, αλλά και στη στρατηγική της Επιτροπής εν γένει, το όλο εγχείρημα συνδέεται έμπρακτα και με την ανάπτυξη του τόπου. Δεν σταματούμε στο 2021. Κοιτάμε ακόμη πιο πέρα» εξήγησε η κυρία Αγγελοπούλου.
Συλλεκτικά νομίσματα
Η Επιτροπή, «όπου, για να εξηγούμεθα, τίποτε δεν είναι μιας γυναικός αρχή, αλλά συλλογική εργασία», έχει προετοιμάσει ένα πλέγμα δράσεων με σκοπό να αναδείξει τον διπλό χαρακτήρα της πιο εμβληματικής ημέρας του επετειακού έτους, της 25ης Μαρτίου. Από τη μια μεριά, το ίδιο το ιστορικό γεγονός και τους ήρωες του Αγώνα. Από την άλλη, την εθνική μας πορεία μέσα σε αυτά τα 200 χρόνια «της σύγχρονης ελληνικής ύπαρξης», όπως το έθεσε η κυρία Αγγελοπούλου.
Την περασμένη Παρασκευή, σε μια συμβολική εκδήλωση στον χώρο του Νομισματοκοπείου, η Επιτροπή τίμησε όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση του Νομισματικού της Προγράμματος, που περιλαμβάνει 14 συλλεκτικά νομίσματα. «Είναι το καλύτερο δώρο για όλους μας, ενθύμια καλαίσθητα και ουσιαστικά. Περιλαμβάνονται σε τούτη τη συλλογή τα δύο πρώτα νομίσματα του ελληνικού κράτους, ο Φοίνικας του 1828 και η Δραχμή του 1832. Στα υπόλοιπα αποτυπώνονται οι επεκτάσεις των συνόρων της χώρας αλλά και η εξέλιξη της σημαίας μας, του εθνικού μας συμβόλου, από το 1821 μέχρι σήμερα. Από μια άποψη, είναι και συγκινητικό να διακρίνεις αυτά τα ίχνη μέσα στον χρόνο» υπογράμμισε. Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος, αλλά και με τη δύναμη των εικόνων, η ταινία με τον σολωμικό τίτλο « «Σε γνωρίζω από την όψη» – 200 χρόνια Ελλάδα», ένα αρθρωτό φιλμ στο οποίο παρουσιάζεται η ιστορική πορεία της νεότερης Ελλάδας μέσα από μια ευφάνταστη αφήγηση. «Θεωρώ ότι αυτή η ταινία θα μας κάνει να αναστοχαστούμε. Να δούμε τι καταφέραμε, τι πρέπει να κρατήσουμε και για ποια πράγματα πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο» σχολίασε η κυρία Αγγελοπούλου.
Το επετειακό video mapping
Η συγκεκριμένη ταινία, διάρκειας 50 λεπτών, στηρίζεται σε αρχειακό υλικό και τεκμήρια. Εμφαση, ωστόσο, δεν δίδεται μόνο στη στρατιωτική ή πολιτική ιστορία, αλλά και στις επιστήμες, στις τέχνες και στην καθημερινή ζωή. Η ταινία, η οποία είναι φτιαγμένη ώστε να παίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, θα διανεμηθεί, μεταξύ άλλων, σε πρεσβείες, προξενεία, στην Ομογένεια, σε τμήματα ελληνικών σπουδών πανεπιστημίων του εξωτερικού, ενώ απεστάλη ήδη και στο υπουργείο Παιδείας με την πρόταση να αποτελέσει υλικό για την 25η Μαρτίου. Κατόπιν, αναφερόμενη στη σημασία και την αξία της τεχνολογίας, η κυρία Αγγελοπούλου στάθηκε, με ενθουσιασμό, στο επετειακό video mapping, την ταυτόχρονη προβολή σε σημαντικά ιστορικά κτίρια 18 πόλεων της Ελλάδας μιας οπτικοποιημένης εξιστόρησης της Επανάστασης, μέσα από μια καλλιτεχνική σύνθεση έργων τέχνης. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο εγχείρημα video mapping που έχει γίνει ποτέ στη χώρα. Και μάλιστα με τη βοήθεια του Εργαστηρίου Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab) της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Το εξαιρετικό, εν προκειμένω, είναι ότι οι προβολές προσαρμόζονται στην ιδιαίτερη ιστορία, τον χαρακτήρα και τους ήρωες της κάθε πόλης. Σε όλη την Ελλάδα. Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Νάουσα, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Λάρισα, Λαμία, Μεσολόγγι, Αθήνα, Πειραιάς, Ναύπλιο, Τρίπολη, Καλαμάτα, Σύρος, Χίος, Ρόδος, Ηράκλειο και Χανιά. Διότι είναι εντυπωσιακό, όπου κι αν βρεθώ, κάθε φορά με άλλα μέλη της Ολομέλειάς μας, οι άνθρωποι δείχνουν με ανυπόκριτη υπερηφάνεια τα τοπόσημα που τους συνδέουν με το παρελθόν και διατηρούν ζωντανή την ιστορία από γενιά σε γενιά, από στόμα σε στόμα. Κάτι που δικαίωσε και τον στόχο της Επιτροπής εξ αρχής, να κινητοποιηθεί η κοινωνία από τα κάτω, καθώς και ο απόδημος ελληνισμός σε όλο τον πλανήτη» συμπλήρωσε.
«Μικροί μεγάλοι ήρωες»
Η συγκεκριμένη δράση, το video mapping, έχει μεταφερθεί λόγω της πανδημίας στις 8 και 9 Μαΐου. Την 25η Μαρτίου, ωστόσο, στο πλαίσιο της δράσης «Μικροί μεγάλοι ήρωες», θα παρουσιαστεί το ψηφιακό υλικό που, σε πρώτη φάση, περιλαμβάνει 200 πρόσωπα. Η ιδέα είναι, σε δημόσιες οθόνες, να προβληθούν εικόνες και σύντομα βιογραφικά στοιχεία 1.000 μικρών και μεγάλων ηρώων της Ελλάδας, προσώπων που άφησαν το δικό τους κοινωνικό αποτύπωμα μέσα από τον βίο και το έργο τους. Ολοι μαζί, διάσημοι και περισσότερο αφανείς, άνθρωποι που ξεχώρισαν με την προσφορά τους σε επιμέρους τομείς. «Σκεφτείτε και τις γυναίκες, λόγου χάριν. Πόσα έδωσαν, πόσο εμπλούτισαν την ιστορική μας περιπέτεια» επεσήμανε η κυρία Αγγελοπούλου.
Οι προβολές αυτές θα γίνονται σε δημόσιους χώρους ανά τη χώρα (μέσα μαζικής μεταφοράς, αεροδρόμια, σταθμούς τρένων κ.ά.) ενώ θα γίνει προσπάθεια να επεκταθεί η προβολή τους και στο εξωτερικό, «σε σημεία ελληνικού ενδιαφέροντος, ώστε να υποδεικνύεται ότι το 2021 είναι η Χρονιά των Ελλήνων. Μην ξεχνάμε ότι η Ελληνική Επανάσταση υπήρξε ένα διεθνές γεγονός».
Μουσική «παρέλαση»
Επίσης, την 25η Μαρτίου, ο τραγουδοποιός και μέλος της Ολομέλειας των 43 Διονύσης Σαββόπουλος θα προλογίσει και θα παρουσιάσει μια «Μικρή μουσική «παρέλαση» για τα 200 χρόνια», δηλαδή ένα ξεχωριστό μουσικό ελληνικό ταξίδι, από το παρελθόν προς το παρόν, από τη δημοτική παράδοση ως τη σύγχρονη δημιουργία. Το podcast αυτό θα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της Επιτροπής, «έναν κόμβο δημιουργικής διάδρασης», ακριβώς την ημέρα της επετείου.
Προς το τέλος, όταν ετέθησαν στην κυρία Αγγελοπούλου ορισμένες κριτικές που ασκούνται στην Επιτροπή, εκείνη απάντησε: «Υπενθυμίζω ότι αυτή η Επιτροπή έχει οργανωτικό και συντονιστικό χαρακτήρα. Δεν έχει κρατική χρηματοδότηση. Ολα γίνονται με διαβαθμισμένες χορηγίες. Εχουμε δημιουργήσει, θα έλεγα, ένα δίκτυο πολυφωνικό και παλλόμενο. Συνθέτουμε! Δεν συγκρουόμαστε με κανέναν. Δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν. Σεβόμαστε την επιστημονική γνώση αλλά και το λαϊκό αίσθημα. Δεν γράφουμε την ιστορία, δεν είναι αυτή η δουλειά μας. Να εορτάσουμε τα επιτεύγματά μας. Να ξαναδούμε τα λάθη μας. Και να κοιτάξουμε το μέλλον με εθνική αυτοπεποίθηση και ομόνοια. Το έχουμε ανάγκη».

