ΔΕΔΔΗΕ και δήμοι «κατέβασαν» τους διακόπτες

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αλλη μια προαναγγελθείσα από τους μετεωρολόγους κακοκαιρία βρήκε απροετοίμαστη την πολιτεία, με τις συσκέψεις του κυβερνητικού επιτελείου της Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας Αττικής, λίγο πριν το βαρομετρικό χαμηλό «Ελπίδα» χτυπήσει την πρωτεύουσα, να γίνονται για το θεαθήναι.
Οταν όμως η… ετοιμοπόλεμη κυβέρνηση «γλίστρησε» στον πάγο, οι αρμόδιοι έγιναν αναρμόδιοι και εν μέσω δηλώσεων αποποίησης ευθυνών ακολούθησαν την πεπατημένη, δίνοντας απλώς συστάσεις στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους. Σε σπίτια «παγωμένα» και σκοτεινά, καθώς ο κακός συντονισμός μεταξύ του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και των δήμων, οι οποίοι θα έπρεπε να διασφαλίσουν ανοιχτούς δρόμους, δεν επέτρεπε στους τεχνικούς να προσεγγίζουν τα σημεία του ηλεκτρικού δικτύου που είχαν υποστεί βλάβες.
Χωρίς ρεύμα
250.000 σπίτια
Ετσι, από την περασμένη Δευτέρα έμειναν δίχως ρεύμα στην Αθήνα περί τα 250.000 νοικοκυριά, όσα δηλαδή είχαν μείνει στο σκοτάδι και κατά την κακοκαιρία της «Μήδειας». Σταδιακά αποκαταστάθηκαν οι περισσότερες ζημιές, αν και περίπου 500 συνδέσεις παρέμεναν υπό το… φως των κεριών μέχρι την Παρασκευή το βράδυ, όπως αναφέρει στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Ενωσης Τεχνικών Ομίλου ΔΕΗ Κώστας Μανιάτης. Και όλα αυτά σε απόσταση 6 με 10 χιλιομέτρων από την πλατεία Συντάγματος, όπως σε Φιλοθέη, Παλαιό Ψυχικό, Χαλάνδρι, Ηλιούπολη, Νέα Σμύρνη, Γαλάτσι, ή σε… ακριτικές περιοχές της Αττικής – Κάτω Σούλι, Γραμματικό, Σχινιά, Πικέρμι κ.α.
Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, οι ζημιές θα ήταν ελάχιστες, ακόμη και σε συνθήκες ακραίας κακοκαιρίας όπως η «Ελπίδα», εάν τα δίκτυα είχαν εκσυγχρονιστεί – τα περισσότερα είναι 40ετίας – παράλληλα με την τοποθέτηση «έξυπνων» μετρητών. Πάντως, έστω και με καθυστέρηση δεκαετίας, φαίνεται ότι εκκινείται η διαδικασία έναρξης του μεγάλου διαγωνισμού για την εγκατάσταση των «έξυπνων» μετρητών, καθώς προσφάτως μπήκε στις… ράγες το πρώτο στάδιο που περιλαμβάνει την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Εάν είχαν προχωρήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ η αντικατάσταση του παλιού δικτύου με «υψηλής νοημοσύνης» υποδομή, καθώς και το σχέδιο της σταδιακής αντικατάστασης των πάνω από 7,5 εκατ. παλιών ρολογιών με «έξυπνους» μετρητές, θα είχε τη δυνατότητα απομακρυσμένης ψηφιακής πρόσβασης στο δίκτυο, ώστε να επιδιορθώνει στοχευμένα και συντομότερα τις βλάβες που προκύπτουν, καθώς θα εντόπιζε σε πραγματικό χρόνο τα ακριβή σημεία στα οποία πρέπει να επέμβουν τα συνεργεία του.
Συσσωρευμένα προβλήματα
«Στη Νέα Μάκρη, όπου δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης λόγω του χιονιού, αναγκαστήκαμε να πάμε με ελικόπτερο ώστε να εντοπίσουμε τα σημεία όπου υπήρχαν ζημιές για να στείλουμε στοχευμένα συνεργεία» σημειώνει ο κ. Μανιάτης. Συνολικά από τις 2.500 γραμμές Μέσης Τάσης της Αττικής είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας τη Δευτέρα οι 79, δηλαδή περίπου 1.050 υποσταθμοί.
Στα συσσωρευμένα προβλήματα του ΔΕΔΔΗΕ ο κ. Μανιάτης προσθέτει και τη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού. «Σήμερα είμαστε περίπου 1.500 εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα, αλλά μόνο 400 είναι εναερίτες. Δημοσιεύθηκε τελευταία προκήρυξη για 85 συμβασιούχους 8μήνου στην Αττική και ήρθαν 60. Ποιος θα έρθει για λίγους μήνες με 580 ευρώ, σε μια εργασία δύσκολη και απαιτητική;» αναρωτιέται. Σε κάθε περίπτωση, περίπου 650 τεχνικοί (250 εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕ και 400 εργολαβικοί) δούλευαν για πολλά συνεχόμενα 24ωρα την περασμένη εβδομάδα σε συνθήκες… κατάψυξης, πολλές φορές διανύοντας μεγάλες αποστάσεις στο χιόνι με τα πόδια, καθώς δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα πρόσβασης στις βλάβες, και με ελάχιστες στιγμές ξεκούρασης, προκειμένου να επαναφέρουν το κομμένο ρεύμα στα νοικοκυριά.
Μηχανισμός αποζημίωσης
Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθούν αποζημιώσεις στους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν από τις διακοπές ρεύματος, πιθανώς με αναστολή ή περιορισμό για ένα διάστημα των χρεώσεων χρήσης δικτύου στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σχεδιάζει έναν μόνιμο μηχανισμό αποζημίωσης των καταναλωτών από τον ΔΕΔΔΗΕ σε περιπτώσεις βλαβών του δικτύου, ο οποίος ωστόσο δεν είναι ακόμη έτοιμος για να εφαρμοστεί στην παρούσα συγκυρία. Το ύψος των αποζημιώσεων θα εξαρτάται από τη διάρκεια της διακοπής ρεύματος, ενώ εάν διαπιστωθεί ότι οι ευθύνες βαραίνουν άλλον φορέα, ο Διαχειριστής θα μπορεί να αναζητεί τα ποσά που κατέβαλε.

