Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Η Βιώσιμη Τραπεζική αναμένεται να κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια. Ηδη οι τράπεζες εντάσσουν κριτήρια περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης, γνωστά ως κριτήρια ESG (Environmental, Social and Governance), σε όλο και περισσότερες υπηρεσίες και προϊόντα που προσφέρουν. Οι χορηγήσεις αυτές γίνονται με βάση Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής, στο πλαίσιο της Χρηματοοικονομικής Πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP FI).
Οι Αρχές αυτές καθορίζουν και οριοθετούν το πλαίσιο στο οποίο επιδιώκεται να αναπτυχθεί η Αειφόρος Τραπεζική (Sustainable Banking) τα επόμενα χρόνια. Η υιοθέτησή τους αποτελεί αποφασιστική κίνηση προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή εναρμόνιση με τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) και τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Με τον τρόπο αυτόν προωθείται έμπρακτα η περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθητοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων. Πρόκειται για έναν παράγοντα που θα είναι κρίσιμος στο προσεχές μέλλον για τη διαφοροποίηση των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών στην ελληνική αγορά προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.
Επιπλέον, η ενεργός συμμετοχή των τραπεζών στο νέο Ταμείο Υποδομών της Eυρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα διευρύνει τις δυνατότητες για προώθηση μεγάλων επενδύσεων που συμβάλλουν στη δημιουργία υποδομών με στόχο την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος. Το Ταμείο δημιουργήθηκε με σκοπό να κινητοποιήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ, έχοντας στόχευση σε έργα υποδομών και ενεργειακής αποδοτικότητας.