Αύξηση εσόδων με πώληση πακέτων μετοχών

Αύξηση εσόδων με πώληση πακέτων μετοχών | tovima.gr

Τις στρατηγικές συνεργασίες με διεθνείς ομίλους σε μη τραπεζικές δραστηριότητες επιλέγουν σταθερά τα τελευταία χρόνια οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων. Οι μεγάλοι του κλάδου έχουν ήδη προχωρήσει μέχρι σήμερα σε πλειάδα συναλλαγών πώλησης πλειοψηφικών πακέτων μετοχών σε τομείς που θέλουν να αποενοποιήσουν. Ακόμη όμως η δουλειά δεν έχει τελειώσει.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι ασφαλιστικές εργασίες, η διαχείριση των κόκκινων δανείων και των ακινήτων, καθώς και ο τομέας εκκαθάρισης ηλεκτρονικών συναλλαγών. Με τον τρόπο αυτόν οι εγχώριοι όμιλοι επικεντρώνονται σε αμιγώς τραπεζικές εργασίες, μειώνουν τα κόστη για επενδύσεις και μισθοδοσία, επιτυγχάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις κεφαλαιακό κέρδος και ταυτόχρονα στοχεύουν σε έσοδα από προμήθειες από τις πολύχρονες αποκλειστικές συνεργασίες που συνάπτουν με τους επενδυτές.

Κινήσεις από Alpha Bank

Τις προηγούμενες ημέρες η Alpha Bank, στο πλαίσιο του project Tomorrow, την εκτέλεση του οποίου έχει επιταχύνει ο CEO της Βασίλης Ψάλτης, ανακοίνωσε δυο νέες συναλλαγές του είδους. Η πρώτη αφορά τον κλάδο της αποδοχής πληρωμών και η δεύτερη την επενδυτική πλατφόρμα των ακινήτων της. Πρόκειται για τα project Προμηθέας και Skyline αντίστοιχα.

Στον τομέα της εκκαθάρισης πληρωμών, η Alpha Bank θα αποσχίσει τις δραστηριότητες, οι οποίες θα μεταφερθούν σε νέα εταιρεία με την επωνυμία Newco. Το 51% της τελευταίας θα διατεθεί έναντι 157 εκατ. ευρώ στην ιταλική Nexi, που αποτελεί τον μεγαλύτερο πάροχο αποδοχής συναλλαγών στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Το συνολικό άμεσο όφελος που θα γράψει στα βιβλία της η Alpha Bank θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ η τράπεζα αναμένεται να καταγράφει κέρδη της τάξης των 4 – 6 εκατ. ευρώ ετησίως. Επιπλέον, λόγω της συμφωνίας συστάσεως (referral agreement) εκτιμάται πως θα εισπράττει προμήθειες σε 3 – 4 εκατ. ευρώ κατά τα πρώτα έτη.

Η αγορά ακινήτων

Από την άλλη, μέσω του project Skyline, η Alpha Bank αναζητεί διεθνή συνεργάτη για την επενδυτική πλατφόρμα ακινήτων της. Η εισηγμένη θυγατρική Alpha Astika Akinita (ΑΑΑ), στην οποία ο όμιλος θέλει να διατηρήσει μειοψηφικό πακέτο μετοχών μετά το deal, θα είναι το όχημα για τη συναλλαγή. Η διαδικασία των προσφορών θα ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου 2021 και εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 1ο τρίμηνο του 2022.

Η τράπεζα θα μεταβιβάσει ένα επιλεγμένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων στην ΑΑΑ, αξίας περί τα 500 εκατ. ευρώ, το οποίο θα  επικεντρώνεται κυρίως σε γραφεία, λιανικό εμπόριο και logistics. Ετσι, θα δημιουργηθεί ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην Ελλάδα στον τομέα αυτόν. Πρόθεση του κ. Ψάλτη είναι η ΑΑΑ να υπογράψει μακροπρόθεσμη συμφωνία με τη θυγατρική της τράπεζας Alpha Real Estate για τη διαχείριση των ακινήτων. Με τον τρόπο αυτόν θα δημιουργηθούν επιπλέον έσοδα για την Alpha Bank.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Parties, μόνο parties Η νεαρή, ωραιότατη Κάια Γκέρμπερ, η 18χρονη super model κόρη της Σίντι Κρόφορντ, η οποία λατρεύει την ελληνική μουσική... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk