Αυξήσεις-«φωτιά» στο ρεύμα

Αυξήσεις-«φωτιά» στο ρεύμα | tovima.gr

Τη στιγμή που σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ δύο στους τρεις καταναλωτές (63,6%) δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, ο πρόεδρος της Ενωσης Τεχνικών της ΔΕΗ Κ. Μανιάτης εξέφρασε πριν από λίγες ημέρες την εκτίμηση ότι οι αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος θα ξεπεράσουν το 30%, όχι μόνο στη ΔΕΗ, αλλά και στους ιδιώτες παραγωγούς, ασκώντας ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Οπως εξήγησε ο κ. Μανιάτης, οι αυξημένες ανάγκες για ρεύμα εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα είχαν ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη άνοδο της τιμής που η χώρα μας αγοράζει ενέργεια, άνοδος που θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές.

Να σημειωθεί ότι στις 2 Αυγούστου καταγράφηκε η μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας και για πρώτη φορά στο χρηματιστήριο Ενέργειας η τιμή του ρεύματος ξεπέρασε τα 145 ευρώ ανά MGh.

Από την περασμένη Πέμπτη άρχισε να εφαρμόζεται η νέα «ρήτρα αναπροσαρμογής χρεώσεων προμήθειας» που υπολογίζεται να εκτινάξει ακόμα περισσότερο τα τιμολόγια που θα καλούνται να πληρώσουν οι έλληνες καταναλωτές. Η νέα ρήτρα, η οποία βασίζεται στην τιμή χονδρεμπορικής και αντικατέστησε τη ρήτρα CO2 στα τιμολόγια ρεύματος, δεν αφορά νέα προγράμματα για οικιακούς καταναλωτές αλλά τα παλαιά οικιακά τιμολόγια. Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας είναι κατά 47% υψηλότερη από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γεγονός που αποτυπώνεται και στους λογαριασμούς ρεύματος που πληρώνουν οι έλληνες καταναλωτές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk