ΑΒΒΑ Οι παππούδες της ποπ επιστρέφουν
Ενα από τα δημοφιλέστερα συγκροτήματα στην ιστορία παρουσιάζει καινούργια μουσική σχεδόν 40 χρόνια μετά τη διάλυσή του, ενώ ετοιμάζει και ένα «Ηologram Τour».
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Θύματα της πανδημίας, προς μεγάλη θλίψη των εκατομμυρίων φίλων τους, έπεσαν και οι ΑΒΒΑ. Η πολυαναμενόμενη κυκλοφορία των νέων τραγουδιών τους μετατέθηκε για τους προσεχείς, καλύτερους όπως ελπίζουμε όλοι, μήνες, κάπου μέσα στο 2021. Αυτά είναι αν όχι τα κακά, έστω τα απογοητευτικά νέα για όσους βιάζονταν να απολαύσουν τη νέα δουλειά του ιστορικού συγκροτήματος. Τα καλά νέα είναι πως τα δύο καινούργια τραγούδια που είχαν αρχικά ανακοινωθεί έγιναν τελικά πέντε. Γεγονός που κάνει την επανένωση των Μπένι Αντερσον, Μπιορν Ούλβιους, Ανιέτα Φέλτσκογκ και Ανι-Φριντ Λίνγκσταντ ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Απομένει να δούμε πόση απήχηση μπορεί να έχει στα σημερινά ακροατήρια ένα συγκρότημα που έρχεται από τα τιμημένα 70s. Και αν, τη στιγμή που η μουσική τους εξακολουθεί να ακούγεται με πάθος, οι παππούδες και οι γιαγιάδες της ποπ μπορούν να σταθούν δίπλα στα σύγχρονα είδωλα. Οσο και αν οι ίδιοι έχουν δηλώσει πως «η ποπ είναι δουλειά για νέους».
Πρωταθλητές στις πωλήσεις
Οποια και αν είναι τα προγνωστικά, στην πραγματικότητα οι ΑΒΒΑ δεν επιστρέφουν για να δώσουν ξανά εξετάσεις. Αυτές τις έχουν περάσει με άριστα, βλέποντας τα τραγούδια τους να γίνονται διαχρονικές επιτυχίες. Και να ακούγονται ακόμα και από εκείνους οι οποίοι την εποχή της δόξας του συγκροτήματος ήταν αγέννητοι: Με το που ανακοινώθηκε η επανένωσή τους, το «Gold», το άλμπουμ με τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους που είχε κυκλοφορήσει στις αρχές των 90s, σημείωσε αύξηση πωλήσεων κατά 57%. Οι ΑΒΒΑ παραμένουν εξάλλου ένα από τα συγκροτήματα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις δίσκων στον κόσμο μαζί με τους Beatles και τους Rolling Stones, με τις συνθέσεις τους να έχουν κατακτήσει πολλές φορές τις πρώτες θέσεις στις διεθνείς λίστες επιτυχιών. Ανάμεσά τους, το «Waterloo», με το οποίο έγιναν διάσημοι όταν εκπροσώπησαν τη Σουηδία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 1974, ανακηρύχθηκε το καλύτερο τραγούδι στην πολυετή ιστορία της διοργάνωσης. Το «Dancing Queen» συμπεριλήφθηκε το 2015 στο Grammy Hall of Fame. Το «Fernando», που κυκλοφόρησε το 1976, πούλησε περισσότερα από 10.000.000 αντίτυπα, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και κατακτώντας μία από τις πρώτες θέσεις στον κατάλογο των «Best Selling Singles in the World». Το 1977, περίπου 3,5 εκατομμύρια θαυμαστές τους διεκδίκησαν ένα εισιτήριο για δύο συναυλίες τους στο Royal Albert Hall του Λονδίνου. Πρόκειται για πλήθος που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, θα μπορούσε να γεμίσει την τεράστια αίθουσα 580 φορές. Είχε επίσης γραφτεί, έστω και καθ’ υπερβολήν, πως το συγκρότημα, με πωλήσεις σχεδόν 400 εκατομμυρίων δίσκων, έφερνε περισσότερα έσοδα στη Σουηδία και από την αυτοκινητοβιομηχανία της! Η επιτυχία συνεχίστηκε ακόμα και μετά τη διάλυσή τους το 1982: Το μιούζικαλ «Μamma Μia!», βασισμένο στη μουσική τους, με εισπράξεις άνω των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων, από το 1999 εξακολουθεί να παίζεται σε όλον τον κόσμο – ή μάλλον θα εξακολουθήσει, όταν λήξουν τα lockdown που έχει επιβάλει ο κορωνοϊός, ενώ η κινηματογραφική εκδοχή του με τη Μέριλ Στριπ έσπασε το ρεκόρ πωλήσεων DVD όλων των εποχών στη Βρετανία. Προσφάτως η Σερ έκανε μεγάλη επιτυχία ερμηνεύοντας τα τραγούδια τους, ανάμεσά τους και την ισπανική εκδοχή του «Chiquitita» – τα έσοδα από τις πωλήσεις του τραγουδιού διατίθενται για την ενίσχυση της UNICEF.
Επιστροφή μετ’ εμποδίων
Πρόσφατα, ο άγγλος ραδιοφωνικός παραγωγός Τζεφ Λόιντ συνομίλησε μέσω της πλατφόρμας Zoom με τον Μπιορν Ούλβιους, ο οποίος ήταν σε καραντίνα στο ιδιόκτητο νησί του στο αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης, για να μεταφέρει στους φίλους της ποπ τα καλά νέα: Τα πέντε νέα τραγούδια έχουν ήδη ηχογραφηθεί και περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία (κάπου μέσα στους ερχόμενους μήνες) για να κυκλοφορήσουν. Στο μεταξύ, παίχτηκαν δοκιμαστικά και το κοινό (άνθρωποι όλων των ηλικιών) τα δέχτηκε με ενθουσιασμό. Απομένει να δούμε αν θα τα δεχτεί με τον ίδιο ενθουσιασμό όταν θα κυκλοφορήσουν στο εμπόριο.
Αειθαλή… ολογράμματα
Οπως όμως φαίνεται, δεν θα είναι μόνο δισκογραφική η επιστροφή των ΑΒΒΑ. Ο 73χρονος Μπένι, ο 75χρονος Μπιορν, η 70χρονη Ανιέτα και η 74χρονη Ανι-Φριντ (πώς πέρασαν τα χρόνια!) συνεργάζονται και για την επιστροφή τους ως ολογράμματα. Το «ABBAtar Ηologram Τour» έχει προγραμματιστεί για το 2022, οπότε το συγκρότημα θα συμπληρώνει τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του. Είναι και αυτός ένας τρόπος για να συναντήσεις τους θαυμαστές σου, την εποχή που η τεχνολογία κάνει το αδύνατο δυνατό. Σε ένα πάρτι, όπου γερασμένοι θα είναι μόνο οι παλιοί φίλοι του συγκροτήματος, ενώ τα μέλη του, όπως και τα τραγούδια τους θα εμφανιστούν στη σκηνή λαμπερά και αγέραστα. Παλαιότερα η Ανι-Φριντ είχε αποκαλύψει πως είχαν αρνηθεί πρόταση για την επανένωσή τους και για περιοδεία με 100 σταθμούς σε όλον τον κόσμο με budget ένα δισεκατομμύριο δολάρια! «Δεν θα μου άλλαζε γνώμη κανένα χρηματικό ποσό» είχε πει, επιμένοντας πως ο μοναδικός τρόπος για να επιστρέψουν είναι η ηχογράφηση νέων τραγουδιών. Αναμένουμε, λοιπόν, με ενδιαφέρον. Και με την ελπίδα πως οι ΑΒΒΑ των νεανικών μας χρόνων θα καταφέρουν και πάλι να μας χαρίσουν με τις νέες ηχογραφήσεις τους την αισιοδοξία που μας χάρισαν πολλά χρόνια πριν. Την ανεμελιά που πάντα ξυπνάει, έστω για λίγο, μέσα μας, όποτε ακούμε κάποια από τις χαρακτηριστικές μελωδίες τους.

