Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Η σχέση των πρωτότυπων μοντέλων με τις εκδόσεις παραγωγής είναι πια τόσο σχετική όσο και η έννοια του χρόνου. Το Q4 e-tron, για παράδειγμα, ήταν πριν από τις 7 Μαρτίου, όταν ξεκίνησε η ελβετική έκθεση αυτοκινήτου, το σπουδαίο νέο βήμα προς τον πλήρη εξηλεκτρισμό της γκάμας της Audi.
Σήμερα το ίδιο αυτοκίνητο «μετρά» ως το πέμπτο e-tron μοντέλο στο χρονοδιάγραμμα των Γερμανών για τη διετία 2019-2020 μετά το SUV e-tron που ήδη κυκλοφορεί στη διεθνή αγορά, το μικρότερο e-tron Sportback που αναμένεται, το Q2L e-tron που προορίζεται για την αγορά της Κίνας και το e-tron GT, ένα πεντάθυρο coupé υψηλών επιδόσεων, το οποίο εξελίσσεται από την Audi Sport και θα περάσει στη γραμμή παραγωγής ταυτόχρονα με το Q4 e-tron που βλέπετε στις φωτογραφίες.
Αυτή η στρατηγική διασπορά ηλεκτρικών μοντέλων σε κάθε σημαντική, για το προφίλ της ηλεκτροκίνησης και της Audi ταυτόχρονα, κατηγορία καθιστά τον ρόλο αυτού του Q4 κομβικό από πολλές απόψεις. Η πρώτη αφορά τις διαστάσεις του, αφού με μήκος 4,59, πλάτος 1,90, ύψος 1,61 και μεταξόνιο 2,77 μέτρα βρίσκεται στο μεταίχμιο, συνδυάζοντας τα αστικά πλεονεκτήματα που αυτές του επιφυλάσσουν με τη μέγιστη δυνατή ευρυχωρία λόγω της νέας αρχιτεκτονικής MEB του ομίλου VW αλλά και της απουσίας των συμβατικών μηχανικών μερών που φέρει κάθε άλλο μοντέλο με κινητήρα εσωτερικής καύσης.
Από την άλλη πλευρά, δεδομένων των αναλογιών του, η coupé σχεδίαση συνιστά διαφήμιση για τον περί αισθητικής τρόπο σκέψης της Audi, η οποία χρόνο με τον χρόνο αποδεικνύεται τολμηρότερη προς τη σωστή, για το κοινό της, κατεύθυνση. Αξιοποιώντας στο έπακρο το γνωστό μότο «υπεροχή μέσω της τεχνολογίας» και την έμπρακτη εμμονή της στο πεδίο της ποιότητας, ενσωματώνει στο Q4 e-tron χαρακτηριστικά που μπορούν να κάνουν τη σχέση μαζί του τουλάχιστον διαδραστική. Αν και οι περισσότεροι ίσως σταθούν στο ομολογουμένως εντυπωσιακό εσωτερικό του, η ουσία βρίσκεται στα λιγότερο εμφανή σημεία του: οι δύο ηλεκτροκινητήρες του – 150 kW στον πίσω άξονα και 75 kW στον εμπρός –
έχουν συνδυαστική απόδοση 225 kW, άρα περισσότερους από 300 ίππους. Η μπαταρία των 82 kWh, τοποθετημένη στο δάπεδο του αυτοκινήτου, για το χαμηλότερο δυνατό κέντρο βάρους και τη βέλτιστη κατανομή του, εξασφαλίζει αυτονομία η οποία θεωρητικά υπερβαίνει τα 450 χλμ. σύμφωνα με το νέο πρωτόκολλο μέτρησης WLTP, ενώ φορτίζεται σε παροχές έως 125 kW, με αποτέλεσμα η επαναφόρτισή της έως το 80% της χωρητικότητάς της να μπορεί να επιτευχθεί σε 30 λεπτά της ώρας.
Η φιλοσοφία διαχείρισης της ενέργειας του Q4 e-tron είναι εξίσου σημαντική με την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη κατανομή της ροπής του, η οποία εξασφαλίζει στο ηλεκτροκίνητο SUV σύμφωνα με τον κατασκευαστή του εξαιρετική πρόσφυση σε κάθε τύπο εδάφους, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, τεκμηριώνοντας στην πράξη τα – quattro – τετρακίνητα χαρακτηριστικά του. Μένει, βέβαια, όλα αυτά να αποδειχθούν και στον δρόμο (όπως συνέβη με την οδηγική εμπειρία μας με το SUV e-tron στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον περασμένο Δεκέμβριο), όπου το Q4 e-tron επιταχύνει από στάση σε 6,3 δευτερόλεπτα με τη μέγιστη ταχύτητά του να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 180 χλμ./ώρα, μια αναγκαία «παραχώρηση» στον βωμό της αποδοτικότητας κάθε mainstream αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου.