Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών για τη δίκη παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε ότι αναμένεται μια δραματική, διχαστική και γεμάτη ανατροπές διαμάχη, με τους μετασεισμούς της να προκαλούν αναταράξεις για πολλά χρόνια.
Καμία όμως από τις πικρές φραστικές ανταλλαγές δεν είναι πιθανή να αλλάξει την πραγματικότητα, καθότι το αποτέλεσμα είναι ήδη προδιαγεγραμμένο. Η Γερουσία απέρριψε σχεδόν όλες τις τροπολογίες που είχαν καταθέσει οι Δημοκρατικοί και ο αμερικανός πρόεδρος, τρίτος στην Ιστορία της χώρας που παραπέμπεται σε δίκη, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα αθωωθεί από τις κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της λειτουργίας του Κογκρέσου.
Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία στο Σώμα και σύμφωνα μάλιστα με τα ισχύοντα, για την αποπομπή του Τραμπ απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή η σύμφωνη γνώμη 67 γερουσιαστών επί συνόλου 100. Εκτός αυτού, το ρεπουμπλικανικό μέτωπο είναι αρραγές και σύσσωμοι οι εκπρόσωποί του επιδεικνύουν απόλυτη κομματική πειθαρχία. Η χώρα έχει για τα καλά εισέλθει στα αχαρτογράφητα νερά μιας άνευ προηγουμένου θεσμικής κρίσης, την ώρα που προετοιμάζεται για την κούρσα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. «Η αλήθεια θα λάμψει. Το ερώτημα είναι εάν θα γίνει εγκαίρως» αναφώνησε ο Ανταμ Σιφ, Δημοκρατικός βουλευτής και επικεφαλής της κατηγορούσας αρχής σε μια σαφή προτροπή προς τον επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Μιτς Μακόνελ να σταθεί στο ύψος της συνταγματικής ευθύνης που έχει επωμιστεί.
O δεύτερος κατηγορείται ότι επιχειρεί να νοθεύσει την όλη πορεία της δίκης, καθώς προώθησε fast track διαδικασία, η οποία σημαίνει επί της ουσίας ότι η δίκη θα διεξαχθεί πολύ γρήγορα.
Συγκεκριμένα, ο Μακόνελ πρότεινε 12ωρες καθημερινές συνεδριάσεις με την κάθε πλευρά να έχει συνολικά 24 ώρες περιθώριο για να παρουσιάσει τα στοιχεία της. Ως εκ τούτου, η όλη διαδικασία ενδέχεται να έχει ολοκληρωθεί ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.
Βασικός ισχυρισμός των Δημοκρατικών που ξεδίπλωσαν από την αρχή του κατηγορητηρίου τους είναι ότι ο Τραμπ ενορχήστρωσε σχέδιο ώστε η Ουκρανία να τον βοηθήσει για να εκλεγεί εκ νέου στις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου. Οι Ρεπουμπλικανοί κάνουν λόγο για μια δίκη-παρωδία, μια πράξη πολιτικής σκοπιμότητας, για επικίνδυνη επίθεση στο δικαίωμα των ψηφοφόρων να εκλέγουν ελεύθερα τον πρόεδρό τους, αλλά και για παρέμβαση στο εκλογικό αποτέλεσμα του 2020.