• Αναζήτηση
 • Αρχές Φεβρουαρίου ο Τσίπρας στην Τουρκία

  Η ολοκλήρωση της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών και των επακόλουθων διαδικασιών θα επιτρέψει στον Αλέξη Τσίπρα να κινηθεί και σε άλλα μέτωπα εξωτερικής πολιτικής – χωρίς όμως να αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις. Οπως όλα δείχνουν, στις αρχές Φεβρουαρίου ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στην Τουρκία για να συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η ακριβής ημερομηνία της συνάντησης με τον τούρκο πρόεδρο δεν έχει οριστικοποιηθεί, αν και όλα δείχνουν ότι η συνάντηση θα λάβει χώρα μεταξύ 5 και 7 Φεβρουαρίου, είτε στην Αγκυρα είτε στην Κωνσταντινούπολη. Η επιλογή της οριστικής ημερομηνίας θα εξαρτηθεί ενδεχομένως και από την ημερομηνία εισαγωγής του Πρωτοκόλλου Ενταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

  Η επίσκεψη Τσίπρα δεν αναμένεται να έχει εκπλήξεις. Είναι σαφές ότι η Αθήνα αλλά και η Αγκυρα δεν έχουν τη διάθεση για μείζονες κινήσεις είτε στα διμερή ζητήματα είτε στο Κυπριακό. Αλλωστε, σε αυτή τη φάση η Τουρκία έχει μια πολύ βαριά ατζέντα στο Συριακό, στο οποίο επιδιώκει να συνεννοηθεί τόσο με τη Μόσχα όσο και με την Ουάσιγκτον σχετικά με τα βήματα που θα ακολουθήσουν την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

  Στο Αιγαίο, οι ελπίδες ορισμένων ότι θα μπορούσε να επανεκκινήσει ο διάλογος στις διερευνητικές επαφές θα πρέπει να περιμένουν. Επιπλέον, η Αθήνα θα κινηθεί πολύ πιο προσεκτικά στο μέτωπο της επέκτασης των χωρικών υδάτων, αποφεύγοντας τις υπερβολές των άκαιρων και μάλλον απροετοίμαστων δηλώσεων του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Η Αθήνα θα ήθελε πάντως να αποφευχθεί κορύφωση των τουρκικών προκλήσεων στο πλαίσιο της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης με την κωδική ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα» που θα διεξαχθεί από τις 27 Φεβρουαρίου ως τις 3 Μαρτίου στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα. Οσο για το Κυπριακό, ήδη όλοι οι παίκτες αντιλαμβάνονται ότι κινήσεις μέχρι τον προσεχή Ιούνιο δεν θα πρέπει να αναμένονται. Οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές, ενώ οι εξελίξεις στο μέτωπο των γεωτρήσεων θα καθορίσουν τις επιλογές των εμπλεκομένων.

  Πολιτική
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk