Αρωμα Ταϊλάνδης
Απολαμβάνουμε δροσερά κοκτέιλ και ελαφριά πιάτα με ψάρι και θαλασσινά στο εστιατόριο «Fuga» του καταπράσινου Κήπου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Λίγα είναι τα μέρη που δίνουν την αίσθηση μιας όασης, ειδικά το καλοκαίρι, στο κέντρο της Αθήνας. Ενα από αυτά είναι και ο Κήπος του Μεγάρου Μουσικής. Πανέμορφος, μέσα στο πράσινο, σε κάνει να ξεχνάς τη ζέστη, τον θόρυβο, την ένταση της πόλης και αφήνεσαι στη χαλάρωση που σου προσφέρει η φύση. Σε αυτό το ειδυλλιακό μέρος βρίσκεται το εστιατόριο «Fuga», από τις κουζίνες του οποίου έχουν περάσει κορυφαίοι σεφ, δίνοντας ο καθένας τη δική του ταυτότητα στον χώρο.
Φέτος, σειρά έχει ο Γιώργος Βενιέρης και η ομάδα του «Mr. Pug», των εστιατορίων του που λειτουργούν στο Χαλάνδρι και στη Μύκονο. Η κουζίνα των «Mr. Pug» είναι ταϊλανδέζικη fusion και ταιριάζει πολύ στον χώρο. Τα δύο πιάτα που μας ετοίμασε ο Αλέξης Κορκίδης, επικεφαλής της κουζίνας, λαβράκι στον ατμό με πράσινο κάρι και nem rolls (ταϊλανδέζικα ρολά με φύλλα ρυζιού), φτιάχνονται πολύ γρήγορα και απλά. Επίσης, δεν χρειάζονται σχεδόν καθόλου μαγείρεμα, γεγονός που τα καθιστά ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι. Ολο το μενού με τα φαγητά μπορεί κανείς να τα παραγγείλει και στο μπαρ της «Fuga» μαζί με κοκτέιλ που εμπνέεται ο Παναγιώτης Παπαβραμόπουλος.
Λαβράκι στον ατμό με πράσινο κάρι και μποκ τσόι
Προετοιμασία – παρασκευή: 25΄
Υλικά (για 1 μερίδα)
1 λαβράκι, φιλέτο (ζητούμε από τον ιχθυοπώλη να μας το φιλετάρει)
1 τρυφερό μπουκέτο κινέζικο μπρόκολο
1-2 φύλλα μποκ τσόι (κινέζικο λάχανο)
150 ml γάλα καρύδας
1 κ.σ. πάστα πράσινου κάρι
5 γρ. ζάχαρη από φοίνικα (ακατέργαστη ζάχαρη από συμπυκνωμένους χυμούς μελάσας – τη βρίσκουμε σε ασιατικά σουπερμάρκετ και σε βιολογικές αγορές)
70 γρ. καλαμπόκι
Βράζουμε το καλαμπόκι σε ένα μικρό κατσαρολάκι και το σουρώνουμε. Το απλώνουμε σε ένα ταψάκι και το καψαλίζουμε με ένα φλόγιστρο. Μαγειρεύουμε στον ατμό για 6-7 λεπτά το λαβράκι μαζί με το κινέζικο μπρόκολο και το μποκ τσόι. Ταυτόχρονα, σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το γάλα καρύδας μαζί με την πάστα από το πράσινο κάρι και τη ζάχαρη. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Οταν διαλυθεί η πάστα στο γάλα και έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα, προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα καρύδας. Αφήνουμε να βράσει για 4-5 λεπτά. Οταν το ψάρι και τα λαχανικά είναι έτοιμα τα αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε το καμένο καλαμπόκι και από πάνω τοποθετούμε το λαβράκι και τα λαχανικά μας. Περιχύνουμε με τη σάλτσα με το πράσινο κάρι. Σερβίρουμε, αν θέλουμε, με jasmine ρύζι ατμού.
Nem Rolls με βασιλικό καβούρι & ΚΟΚΤΕΪΛ Huevo de Columbus
Προετοιμασία – παρασκευή: περίπου 5΄
Υλικά (για 1 ρολό)
1 φύλλο ρυζιού
5 γρ. καρότο
5 γρ. ρέβα
5 γρ. αγγούρι
Λίγο τζίντζερ
Λίγη πιπεριά τσίλι
Λίγο φρέσκο κρεμμύδι
5 φύλλα κόλιαντρου
50 γρ. βασιλικό καβούρι Αλάσκας + λίγο ακόμη για το γαρνίρισμα
20 γρ. μαγιονέζα αρωματισμένη με λάιμ + λίγη ακόμη για το γαρνίρισμα
10 γρ. tobiko (αβγά χελιδονόψαρου – τα βρίσκουμε σε ασιατικές αγορές, σε ιχθυοπωλεία και σε κάποια μπακάλικα)
Βρέχουμε το φύλλο ρυζιού μέχρι να μαλακώσει και το απλώνουμε σε μια καθαρή επιφάνεια. Κόβουμε το καρότο, τη ρέβα, το αγγούρι, το τζίντζερ και την πιπεριά σε λεπτά μπαστουνάκια (ζουλιέν) και τα βάζουμε κατά μήκος της μιας μεγάλης πλευράς του φύλλου ρυζιού. Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το κόλιαντρο και τα ρίχνουμε πάνω στα λαχανικά. Προσθέτουμε το καβούρι και αλείφουμε με τη μαγιονέζα. Τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολάκια και τα κόβουμε σε 4 ίσα μέρη, φροντίζοντας να μη διαλυθούν. Γαρνίρουμε το κάθε κομμάτι με λίγο καβούρι, ελάχιστη μαγιονέζα και tobiko.
Για το κοκτέιλ (Το αβγό του Κολόμβου)
Υλικά (για 1 ποτό)
50 ml ρούμι
5 ml μελάσα
10 ml μέλι
15 ml τζίντζερ
25 ml χυμός από φρέσκο λάιμ
30 ml πουρές ανανά
Ρίχνουμε σε ένα σέικερ όλα τα υλικά και τα χτυπάμε καλά. Σουρώνουμε σε ποτήρι με πάγο.
Jardin (Κήπος)
Υλικά (για 1 ποτό)
50 ml λικέρ μανταρινιού
20 ml χαμομήλι
25 ml χυμός λεμονιού
Λίγο λικέρ μαστίχας
Ρίχνουμε σε ένα σέικερ το λικέρ μανταρινιού, το χαμομήλι και τον χυμό λεμονιού και τα χτυπάμε καλά. Βρέχουμε το εσωτερικό ενός χαμηλού ποτηριού με λικέρ μαστίχας. Ακόμη καλύτερα, αν έχουμε μπουκαλάκι με σπρέι, το ψεκάζουμε δύο φορές. Βάζουμε μέσα λίγο πάγο και γεμίζουμε με το κοκτέιλ.

