• Αναζήτηση

«Απόδραση από την ψυχρότητα»

«Απόδραση από την ψυχρότητα» | tovima.gr

Ομόφωνα, όπως έπρεπε, όλα τα κόμματα – αλλά και δύο πρεσβευτές – καταδίκασαν την απίστευτη αλλά και, ταυτόχρονα, ηλίθια βαρβαρότητα. Και απέναντι στη φονική πρόθεση της βομβικής επίθεσης εναντίον ανθρώπων και μέσων ενημέρωσης στάθηκαν, όπως αναμενόταν.

Αυτό όμως δεν φτάνει! Δεν φτάνει πια αν δεν συνοδευθεί από μια ενωτική, συγκλιτική αντίδραση της κοινωνίας όλης.

Η χώρα αυτή, όσο και αν δικαιούται, όπως και οποιαδήποτε άλλη, να απολαμβάνει τις δικές της ιδεολογικές αντιπαραθέσεις, βρίσκεται σε μια κατάσταση ανάγκης που πρέπει να τις υπερβεί.

Εστω για όσο χρειάζεται.

Ο κόσμος όλος διερωτάται: «Πού πάμε;». Αν συνεχίσουμε την πολωτική μας ομιλία, θα συμβάλουμε ακόμα περισσότερο στον κλονισμό της εμπιστοσύνης του πολίτη, όχι μόνο απέναντι στους φορείς της εξουσίας αλλά στην ίδια την πολιτική. Η οποία πολιτική εξ ορισμού αναιρείται από ανεύθυνες συμπεριφορικές «ακομψότητες». Η λέξη είναι ασθενής για να περιγράψει όσα άγρια βλέπουμε και ακούμε.

Το κύριο απαίτημα συνίσταται στην επανασυνάντηση της κοινωνίας με την πολιτική. Για την οποία όμως και η πρώτη έχει τις ευθύνες της.

Πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή μια εκδήλωση του «Κύκλου Ιδεών» για τη διακινδύνευση της δημοκρατίας στην Ευρώπη – δηλαδή του πλαισίου εντός του οποίου η ελευθερία, η αξιοπρέπεια και η διεκδίκηση της ευτυχίας δείχνουν εφικτές -, ακούστηκε κάτι ιδιαίτερο από μια Κυρία. Εκανε έκκληση «για απόδραση από την ψυχρότητα», και φαντάζομαι ότι εννοούσε την αποκατάσταση μιας άλλης σχέσης ανάμεσα στην κοινωνία και την εξουσία. Σχέσης ταυτόχρονα ορθολογικής και συναισθηματικής. Δηλαδή ανθρώπινης. Η Κυρία Κατερίνα Σχινά υπέδειξε από το δικό της «παρακείμενο» παρατηρητήριο του φιλολογικού ελέγχου της ζωής αυτή την ανάγκη της «απόδρασης από την ψυχρότητα». Πόσες φορές, πράγματι, η λογοτεχνία αλλά και η τέχνη γενικότερα δεν κάλεσαν για μια άλλη σχέση κοινωνίας και πολιτικής;

Νομίζω πως μια θετική απάντηση σε αυτή την έκκληση δείχνει κατεπείγουσα.

Ωστε η βία, η πάσα βία, να τίθεται από την κοινωνία σε πάνδημη απόρριψη.

Ο κ. Γιάννης Μεταξάς είναι επίτιμος καθηγητής πανεπιστημίων, τακτικό μέλος της Academie Europeenne Interdisciplinaire des Sciences.

Νέες Εποχές
Σίβυλλα
Helios Kiosk