Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Ξεχωρίζει κανείς από τα βιβλία που διαβάζει κάθε χρόνο όσα ο χρόνος τού επιτρέπει να διαβάσει από εκείνα που αγόρασε ή έφτασαν στα χέρια του. Από αυτά που διάβασα αναφέρω τα εξής:
Ενα από τα καλύτερα ποιητικά βιβλία της χρονιάς (αν όχι το καλύτερο) θα πρέπει να είναι η μετάφραση της Κόλασης του Δάντη από τον Δημήτρη Μαυρίκιο (Ευρασία): δροσερή, άμεση, κατανοητή, χωρίς ίχνος μεταφραστικότητας. Δυνατά είναι τα ποιήματα της συλλογής Pixels του Δημήτρη Κοσμόπουλου (Κέδρος). Τα Χωρικά ύδατα του Δημήτρη Δασκαλόπουλου περιέχουν σημαντικές μελέτες για ποιητές και πεζογράφους του εικοστού αιώνα (Μελάνι). Το βιβλίο της Αλεξάνδρας Ρασιδάκη Υπό ρομαντική οπτική (Αγρα) είναι μια ουσιώδης μελέτη του γερμανικού Ρομαντισμού και της σχέσης του Γεωργίου Βιζυηνού με αυτόν. Πολύ χρήσιμο, όχι μόνο για νεοελληνιστές φιλολόγους, είναι το Καλλιμάχου «Εις Απόλλωνα» (μετάφραση του ύμνου: Νίκος Π. Μπεζαντάκος), κυρίως για την Εισαγωγή και τα Σχόλια της Ρένας Μ. Ζαμάρου (Καρδαμίτσα). Σημαντικό πανοραμικό βιβλίο αναφοράς για τη μελέτη της πεζογραφίας της περιόδου 1974-2010 είναι Το μέτρο και τα σταθμά της Ελισάβετ Κοτζιά (Πόλις).
Τέλος, δύο πολύ αξιόλογες ανθολογίες λογοτεχνικής κριτικής: Το πορτρέτο του συγγραφέα ως κριτικού. Ανθολογία κριτικών κειμένων και Εργογραφία Αρη Μαραγκόπουλου, Επιλογή-επιμέλεια Αννα Κατσιγιάννη, Κατερίνα Κωστίου (Τόπος)· και Για τον Λευτέρη Πούλιο: Κριτικά κείμενα, Ανθολόγηση-εισαγωγή-επιμέλεια Μορφία Μάλλη (Αιγαίον – καίρια η Εισαγωγή της).
Ο κ. Νάσος Βαγενάς είναι ομότιμος καθηγητής της Θεωρίας και Κριτικής της Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.