Από «Μέτερνιχ των Βαλκανίων», αποδιοπομπαίος τράγος

Η σχέση του Ν. Κοτζιά με τον Αλ. Τσίπρα, η αλαζονεία της εξουσίας, η εγκατάλειψη από τους φίλους, τα μυστικά κονδύλια και τα παιχνίδια στη Θράκη

«Είστε οι δυνάμεις της αδράνειας, της εκκρεμότητας, του εθνικισμού και όχι του πατριωτισμού!» φώναζε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Κοτζιάς απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση το βράδυ της 16ης Ιουνίου. Ο υπουργός Εξωτερικών απαντούσε στην πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η ΝΔ κατά της κυβέρνησης για το Μακεδονικό και ο κ. Κοτζιάς κατακεραύνωνε την αξιωματική αντιπολίτευση με τον απροφάσιστο ναρκισσισμό με τον οποίο τον εφοδίαζαν ο χαρακτήρας του και ο φάκελος με τα επιλεγμένα 33 απόρρητα έγγραφα τα οποία είχε ζητήσει να αποχαρακτηριστούν για την περίσταση – μια ενέργεια πρωτοφανής στα χρονικά του ΥΠΕΞ.
Τότε δεν είχε απλώς τη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα. Η συμπεριφορά του Πρωθυπουργού, που από τα υπουργικά έδρανα γελούσε κοροϊδευτικά και χειροκροτούσε τον υπουργό του, υποδήλωνε βαθύτερη σύνδεση των δύο πολιτικών. Στον θαυμαστό κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει αποδειχθεί πλειστάκις, το «φαίνεσθαι» και το «είναι» σπανίως συμπίπτουν, αλλά αυτό όφειλε να το γνωρίζει ο κομμουνιστογενής πρώην υπουργός. Ομοίως φαίνεται ότι τυφλώθηκε αναμετρώμενος με την Ιστορία και δεν αντιλήφθηκε ότι ανοίγοντας μυστικές πόρτες όχι μόνο δεν προστάτευε τον εαυτό του, αλλά άφηνε ελεύθερο πεδίο δράσης στον μεγάλο ενδοκυβερνητικό αντίπαλό του, τον Πάνο Καμμένο, και στην ασίγαστη τάση του για συνωμοσιολογία. Ας μην εμφανίζεται έκπληκτος ο κ. Κοτζιάς ούτε για τις κατηγορίες περί διασπάθισης των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών, ούτε περί ύποπτων συναλλαγών με τον Τζορτζ Σόρος προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία των Πρεσπών. Βρώμικο παιχνίδι έπαιξε, με βρώμικο παιχνίδι του απαντούν, δυστυχώς για εκείνον, οι πρώην σύμμαχοί του και όχι οι εχθροί του.

Πόλεμος απαξίωσης

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τα πυρά που ανταλλάσσουν οι κ.κ. Κοτζιάς και Καμμένος και την ωμή αποστασιοποίηση του Μεγάρου Μαξίμου από τον υπουργό που χειριζόταν ένα εμβληματικό ζήτημα για τη διακυβέρνηση Τσίπρα δεν θα απαντηθούν μέσα από τις εννέα σελίδες της επιστολής παραίτησής του. Μια τόσο μακροσκελής επιστολή παραίτησης γράφτηκε προφανώς για να δημοσιοποιηθεί. Ούτε μέσα από την άτσαλη διαχείριση της κρίσης από το πρωθυπουργικό επιτελείο, ενώ στο παρασκήνιο διεξάγεται πόλεμος απαξίωσης του κ. Κοτζιά από μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στον υπουργό Αμυνας, τον οποίο ο Πρωθυπουργός επιτρέπει να εξελίσσεται, παρότι αγγίζει ορισμένα ευαίσθητα ζητήματα, όπως π.χ. τα μυστικά κονδύλια, τα οποία παλαιότερα χαρακτήριζε «όνειδος». Ο κ. Τσίπρας την Παρασκευή έστειλε μήνυμα εκεχειρίας στον πρώην υπουργό του, λέγοντας ότι θεωρεί το θέμα λήξαν και ότι δεν προτίθεται να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησης, παρότι εκείνος τον προκάλεσε. «Ο Νίκος Κοτζιάς άφησε πίσω του σπουδαίο έργο, δεν ήταν απλά ένας υπουργός μου, αλλά ένα ανοιχτό βιβλίο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής» πρόσθεσε.
Τα γεγονότα ή οι προσωπικότητες των πρωταγωνιστών θα καθορίσουν τις εξελίξεις των προσεχών ημερών; Οι διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών μπορεί να αισθάνονται απελευθερωμένοι από την «τρομοκρατία», όπως τη χαρακτήρισε η Ντόρα Μπακογιάννη, του πρώην υπουργού Εξωτερικών. Ωστόσο το ΥΠΕΞ είναι ακέφαλο και, εκτός των άλλων, δεν υπάρχει συνομιλητής με την Τουρκία σε αυτή την κρίσιμη φάση. Ποιον συμφέρει ο καβγάς Κοτζιά – Καμμένου αλλά και ποιος μπορεί να αποτρέψει δύο εκρηκτικές, αλαζονικές και παρορμητικές προσωπικότητες να φάνε τις σάρκες τους;
Μέσα στον θόρυβο των ημερών ακούστηκαν πολλά, ωστόσο η ιεράρχηση των ζητημάτων βοηθά στο να ιχνογραφηθεί μια εικόνα, η οποία πάντως είναι άκρως προβληματική για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Κινήσεις στη Θράκη

Σκοπεύει ο κ. Κοτζιάς να κατεβάσει την Κίνηση «Πράττω» αυτόνομα στις εκλογές, «προικίζοντάς» την με πόρους από τα μυστικά κονδύλια, όπως καταγγέλλουν άσπονδοι φίλοι του; Οι φήμες έχουν φουντώσει μετά την τοποθέτηση Καμμένου στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά στοιχεία δεν έχουν παρουσιαστεί. Υπάρχουν όμως δημοσιεύματα σε Μέσα της Θράκης για τον ρόλο του άτυπου συμβούλου του, ο οποίος είχε γίνει σημείο αναφοράς στην περιοχή υποσκελίζοντας τον ρόλο του Γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ. Τα δημοσιεύματα διατύπωναν ερωτήματα για τη χρηματοδότηση 32 πολιτιστικών κέντρων και βιβλιοθηκών, για την πολιτική του με τους μουφτήδες, ενώ στους διπλωματικούς κύκλους συζητιόταν η επιχείρηση προσεταιρισμού των Ρομά της περιοχής. Αν ο στόχος ήταν «τα ψηφαλάκια», όπως υπονοούν οι συζητήσεις στο ΥΠΕΞ, τότε δεν είναι περίεργο που το γραφείο της Κίνησης «Πράττω» στην Κομοτηνή το εγκαινίασε το πιο προβεβλημμένο στέλεχός της, ο Νίκος Τόσκας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα φέρεται να έχει απομακρυνθεί από τον κ. Κοτζιά. Αν η Κίνηση «Πράττω» κατέβαινε στις εκλογές αυτόνομα, ως δορυφορικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενδέχεται να στερούσε κρίσιμες ψήφους από την Κουμουνδούρου, αλλά και να ενδυνάμωνε τον επικεφαλής της έναντι του κ. Καμμένου, ο οποίος δεν είναι βέβαιο ότι θα ξαναμπεί στη Βουλή.

Του γύρισαν την πλάτη

Πρόσωπα που γνωρίζουν τη διαδρομή του κ. Κοτζιά λένε ότι τους τελευταίους μήνες βρισκόταν προσωπικά σε δύσκολη θέση καθώς, υπερασπιζόμενος τη συμφωνία των Πρεσπών, χρειάστηκε να διαρρήξει δεσμούς με τον φιλικό και υποστηρικτικό του κύκλο, ένα μείγμα παλαιών στελεχών της Αριστεράς και δεξιών εθνικιστών του Δικτύου 21, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι πρόδωσε τη Μακεδονία. Να θυμήσουμε ότι ο Φαήλος Κρανιδιώτης ήταν ο δικηγόρος που τον εκπροσώπησε στη δικαστική διαμάχη με την «Athens Review of Books», μέχρι να μείνει μόνο ο Γιάννης Ματζουράνης. Στον ψυχισμό του, λένε οι ίδιες πηγές, βάρυνε και το γεγονός ότι ένα κομμάτι της κυβέρνησης, αντί να τον αναγνωρίζει ως μάγο της ελληνικής διπλωματίας, τον θεωρούσε «Μέτερνιχ των Βαλκανίων» και υποκινητή της λαϊκής δυσαρέσκειας κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το Μακεδονικό. Επιπλέον, η σχέση του με τον Πρωθυπουργό άρχισε να γίνεται προβληματική όσο και η διόλου ανέφελη πορεία της συμφωνίας στην πΓΔΜ ή η παγωμένη σχέση με τη Μόσχα, η οποία περίπου ζητούσε την αποπομπή του. Εψαχνε, λοιπόν, αφορμή για μια ηρωική έξοδο, προσθέτουν, αν και αμφιβάλλουν ότι αυτή ήταν η έξοδος που φανταζόταν.

Ο υπ. Αμυνας, ο Σόρος και η offshore στην Κύπρο

Κάλυπτε ο κ. Κοτζιάς, όπως φέρεται να τον κατηγόρησε ο υπουργός Αμυνας, τη δραστηριότητα συγκεκριμένης εταιρείας η οποία συνδράμει τα προξενεία σε δέκα χώρες στη διαδικασία χορήγησης θεωρήσεων εισόδου και έχει μητρική εταιρεία μια offshore στην Κύπρο; Πρόκειται για την εταιρεία Global Visa Center World Hellas (GVCW), η οποία ιδρύθηκε από δύο πρώην πρεσβευτές και έναν πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. και η κατηγορία είναι ότι η εταιρεία τους με μετοχικό κεφάλαιο 25.000 κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό το 2015 παρότι είχε ιδρυθεί μόλις δύο εβδομάδες νωρίτερα, ξεπέρασε τις ενστάσεις της αρμόδιας Επιτροπής του ΥΠΕΞ με συνεχείς αποφάσεις υπογεγραμμένες από τον κ. Κοτζιά, και στις αρχές του έτους εγγυήθηκε δάνειο ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ για τη μητρική εταιρεία. Για το θέμα αυτό υπήρξαν δημοσιεύματα, για τα οποία η εταιρεία έστειλε εξώδικες διαμαρτυρίες. Οπως διευκρινίζουν εκπρόσωποί της, ο διαγωνισμός έχει εξετασθεί πολλαπλώς από την ελληνική Δικαιοσύνη, η λειτουργία της είναι νόμιμη και δεν κρύβει φοροαποφυγή ή ξέπλυμα χρημάτων, αλλά πρόκειται για μια ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται σε έναν χώρο τον οποίο καταλάμβαναν ξένες εταιρείες και η οποία αποδίδει το 10% των εσόδων της στο κράτος. Ο υπουργός Αμυνας ανακινεί αυτή την υπόθεση για να συνδέσει μέσω μιας κατασκευής νοερών αλμάτων τον κ. Κοτζιά με τον Σόρος, όμως κάποιοι θυμήθηκαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν είχε εγκρίνει τη σκανδαλώδη εξαγωγή του στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία και διερωτώνται μήπως ο κ. Καμμένος βρήκε ευκαιρία να τον εκδικηθεί. Θα ανεχθεί άραγε ο κ. Κοτζιάς την ηθική εξόντωσή του από έναν υπουργό για τον οποίο έχει δηλώσει ότι όποιος πετάει λάσπη έχει βρώμικα χέρια;
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk