Απεταξάμην τις δημοσκοπήσεις…
Στο Μαξίμου, παρά τις παγιωμένες τάσεις που καταγράφονται, θεωρούν ότι η μάχη δεν έχει χαθεί – Στοχεύουν στη δεξαμενή των αναποφάσιστων και στους νέους, με σύνθημα «η ψήφος είναι μαγκιά»
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Προ ημερών στο Μέγαρο Μαξίμου, πριν από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, έγινε μια μεγάλη σύσκεψη για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Σε αυτή την «κλειστή» σύναξη αναλύθηκαν εκτενώς τα ευρήματα διαφόρων μετρήσεων της κοινής γνώμης και εξετάστηκε το κυβερνητικό πλάνο της επόμενης περιόδου. Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις εκλογικές μάχες που έρχονται, ενώ η γενική εκτίμηση που επικράτησε ήταν ότι σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν οι δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν μεγάλη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Ελπίζουν ότι
το παιχνίδι «γυρίζει»
Η πρωτιά της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αμφισβητείται από τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά με δόση αισιοδοξίας – και σε τελείως άλλο κλίμα από αυτό που καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις – θεωρούν πως το παιχνίδι «γυρίζει», ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι τάσεις του εκλογικού σώματος εμφανίζονται παγιωμένες.
Στη σκιά των εκτιμήσεων πολιτικών αναλυτών και δημοσκόπων ότι η ΝΔ είναι κοντά στην αυτοδυναμία, κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν πως από τη στιγμή που δεν υπάρχει δίλημμα εκλογών και δεν έχουν τεθεί τα διακυβεύματα της εκλογικής αναμέτρησης ουδείς μπορεί να καταγράψει τις πραγματικές διαθέσεις των ψηφοφόρων.
Μεγάλη σημασία δίνει η κυβέρνηση και στην ψήφο των νέων ψηφοφόρων και θέλει πάση θυσία να μην υπάρξει μεγάλη αποχή. Γι’ αυτό και προετοιμάζονται νέα τηλεοπτικά σποτάκια για να περιοριστεί το φαινόμενο της αποχής, την οποία κάποιοι αναλυτές την υπολογίζουν ακόμα και σε 50%. «Η ψήφος είναι μαγκιά» είναι το μήνυμα του υπουργείου Εσωτερικών και το σποτάκι θα απευθύνεται στους νέους ψηφοφόρους. Σε αυτή την κατηγορία των ψηφοφόρων υπάρχει ακόμη αντοχή του ΣΥΡΙΖΑ, λένε κυβερνητικοί παράγοντες και σημειώνουν ότι με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού θα υπάρξει εκ νέου προσέγγισή τους. Επίσης, θα υπάρξει στόχευση στους δημοσίους υπαλλήλους και σε κατηγορίες εργαζομένων με χαμηλά εισοδήματα που ενισχύονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Στο Μέγαρο Μαξίμου κυριαρχεί η εκτίμηση ότι η πρωτιά της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις σιγά-σιγά μειώνεται, ενώ ο Πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες ετοιμάζονται για επίθεση σε όλα τα μέτωπα, κινούμενοι σε σκληρή γραμμή με στόχο τους αναποφάσιστους.
Κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται αισιόδοξα ότι οι εκλογές θα είναι μάχη «στήθος με στήθος» και απορρίπτουν τις μεγάλες διαφορές που παρουσιάζονται στις μετρήσεις, τις οποίες δεν αποκηρύσσουν στο σύνολό τους. Χωρίς αμφισβήτηση της πρωτιάς της ΝΔ, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους μιλάνε για διαφορές στη ζώνη των πέντε μονάδων. Ωστόσο το πρόβλημα που εντοπίζουν είναι το ετερόκλητο αντικυβερνητικό ρεύμα, ενώ το βασικό πρόβλημα παραμένει να ανατραπεί το κλίμα του «φύγετε».
Στις συζητήσεις στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου επικρατεί η άποψη ότι η εκλογική μάχη θα κριθεί από τον πολύ μεγάλο αριθμό των αναποφάσιστων και επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να κερδίσει και όχι να χάσει δυνάμεις. Και γι’ αυτό οι πιο αισιόδοξοι λένε ότι «είναι ανοιχτό το πολιτικό παιχνίδι», αν και δεν αρνούνται τα πολύ αρνητικά ποιοτικά στοιχεία. Υποστηρίζουν όμως ότι το δυνατό χαρτί παραμένει ο Αλ. Τσίπρας. Ως εκ τούτου όλη η καμπάνια από εδώ και πέρα θα είναι στοχευμένη σε αυτόν για να επιτευχθεί ο στόχος της επανασυσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Το επιχείρημα που προβάλλεται από ανώτερα κυβερνητικά στελέχη είναι ότι δεν μπορεί να εξαγάγει κανείς συμπέρασμα για τον νικητή των εκλογών, από τη στιγμή που η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 25%-28%, ενώ το 1/3 των ψηφοφόρων αυτών βρίσκεται στη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» και τον Σεπτέμβριο του 2015 ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ.
«Κλειδί» οι κεντρώοι
και οι κεντροαριστεροί
Υπό τις σημερινές συνθήκες ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι το πολιτικό παιχνίδι παίζεται στο Κέντρο και ότι η στάση των κεντρώων και των κεντροαριστερών ψηφοφόρων θα γείρει την πλάστιγγα των εκλογών. Ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει και το επόμενο διάστημα να προσελκύσει ψηφοφόρους από τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς. Γι’ αυτό και τίθεται πλέον με πιο ευθύ τρόπο από τον Πρωθυπουργό το δίλημμα των εκλογών, με κατηγορίες ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η «προσωποποίηση» του ΔΝΤ και ο βασικός υπερασπιστής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, ενώ προβάλλεται συνεχώς η θεωρία της δημιουργίας του προοδευτικού μετώπου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικών Δυνάμεων.
Προς αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται μία ακόμα κίνηση με την παρουσία και ομιλία του σε εκδήλωση που διοργανώνεται στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου από τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες, παρουσία του Ούντο Μπούλμαν, επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ έχουν κληθεί να μιλήσουν ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Ο Πρωθυπουργός σε συνομιλίες του επιμένει ότι το κλίμα αντιστρέφεται και ότι οι εκλογές θα προκηρυχθούν στη λήξη της τετραετίας ενώ οι κάλπες θα στηθούν τον Οκτώβριο. Η νεότερη γενιά υπουργών επιμένει για τον Οκτώβριο με το επιχείρημα ότι χρειάζεται και άλλος χρόνος για να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία για την κυβέρνηση και ότι δεν έχει να προσφέρει σε τίποτα μια εκλογική μάχη τον Μάιο.Τις τελευταίες πέντε ημέρες άρχισε στο εσωτερικό της κυβέρνησης να συζητείται το σενάριο να γίνουν οι εκλογές στις 24 ή 31 Μαρτίου ή στις 7 Απριλίου, αλλά στο πρωθυπουργικό γραφείο ο δείκτης δείχνει ακόμη Οκτώβριο, ενώ ιστορικά στελέχη επιμένουν για τον Μάιο.
Κόμμα εν υπνώσει, βουλευτές σε ακινησία
Παρά την προσπάθεια του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη να οργανώσει όσο το δυνατόν καλύτερα το κόμμα εν όψει των εκλογών, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πάρα πολλές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται με τη νοοτροπία κόμματος του 3%-5%. Σε πολλούς δήμους επελέγησαν ως υποψήφιοι δήμαρχοι, κομματικά στελέχη και ουσιαστικά αγνοήθηκε το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα για διεύρυνση και άνοιγμα σε ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις. Επίσης, οι οργανώσεις δεν κατάφεραν να ενσωματώσουν κεντρώους και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους και δεν έχουν ανοιχτεί ιδιαίτερα στις τοπικές κοινωνίες.
Ουσιαστικά παρατηρείται μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και των οργανωμένων μελών. Η προσπάθεια που γίνεται είναι μεγάλη από τον κεντρικό επικοινωνιακό μηχανισμό, υπό τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, αλλά υπάρχει πρόβλημα με πάρα πολλούς βουλευτές που ενδιαφέρονται πρωτίστως για την προσωπική τους επανεκλογή βάζοντας το κόμμα σε… δεύτερη μοίρα. Οι περισσότεροι δεν έχουν δώσει ούτε μία συνέντευξη σε τοπικά και περιφερειακά ΜΜΕ για να προβάλουν το κυβερνητικό έργο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, προ ημερών έγιναν συστάσεις σε βουλευτές από ανώτερα κυβερνητικά στελέχη να αλλάξουν στάση.
Παράλληλα, με οδηγίες του κυβερνητικού εκπροσώπου ξεκίνησε ένας κύκλος συνεντεύξεων υπουργών στην Περιφέρεια. Σε πολλούς δήμους η εικόνα δεν είναι καλή, τουλάχιστον αυτή την περίοδο, ενώ σε πρόσφατη δημοσκόπηση για Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Περιφέρεια Αττικής οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, Κατερίνα Νοτοπούλου και Ρένα Δούρου κινούνται σε χαμηλές πτήσεις. Πολύ αρνητική είναι η κατάσταση στη Μακεδονία για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επιδρά καθοριστικά η Συμφωνία των Πρεσπών.

