Ισχυρή ανθεκτικότητα παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, οι επιδόσεις της οποίας εν μέσω πολέμου, ενεργειακής κρίσης, διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα και πληθωριστικής έκρηξης ξεπέρασαν τις προσδοκίες, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σημείωσε σε τριμηνιαία βάση αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2% στο δεύτερο τρίμηνο, μετά την αναθεωρημένη αύξηση κατά 2,9% στο πρώτο τρίμηνο, και σε ετήσια βάση ενισχύθηκε κατά 7,7% μετά την αναθεωρημένη αύξηση κατά 8% στο πρώτο.

Ανθεκτικότητα

Ο ρυθμός αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο ξεπέρασε μάλιστα σημαντικά τον μέσο όρο τόσο της ΕΕ (+4,2% σε ετήσια βάση και +0,7% τριμηνιαία) όσο και της ευρωζώνης (+4,1% σε ετήσια βάση και +0,8% σε τριμηνιαία βάση). Η δυναμική των καταναλωτικών δαπανών (+8,1% σε ετήσια βάση) έδειξε ανθεκτικότητα, ειδικότερα στον κλάδο των υπηρεσιών. Επίσης οι επενδύσεις ήταν αυξημένες κατά 8,7% σε ετήσια βάση και δεν υποχώρησαν παρά τον υψηλό πληθωρισμό. Η ισχυρή εφετινή ανάκαμψη στον τουρισμό ήταν ο κύριος λόγος της αύξησης των εξαγωγών κατά 20,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών ήταν αυξημένες κατά 47,4% σε ετήσια βάση.

Τουρισμός

Σε επίπεδο πρώτου εξαμήνου, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 7,8%, ενώ οικονομολόγοι εγχώριων και ξένων τραπεζών εκτιμούν πως εφέτος η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα κυμανθεί στο 5,5%-6%, υποστηριζόμενη από μια πολύ ισχυρή τουριστική σεζόν, από την αύξηση των επενδύσεων αλλά και από τη μείωση της ανεργίας που παρέχει στήριξη στην ιδιωτική κατανάλωση.

Εξάλλου, το τρίτο τρίμηνο είναι και το πιο ισχυρό για τον τουρισμό, ενώ η έναρξη ορισμένων μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών έργων που δημοπρατήθηκαν το προηγούμενο διάστημα καθώς και οι επενδύσεις οι οποίες σχετίζονται με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, που αρχίζουν σταδιακά να διοχετεύονται στην οικονομία, θεωρούνται πρόσθετοι καταλύτες για τη συνολική ανάπτυξη κατά το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Ελκυστικότητα

Επιπρόσθετα, οι ξένες άμεσες επενδύσεις, οι οποίες αποτελούν ένα καλό βαρόμετρο της παγκόσμιας ανταγωνιστικής ελκυστικότητας μιας χώρας, ξεπέρασαν το 3,3% του ΑΕΠ, εκτιμούν ξένες τράπεζες, ενώ συνολικά η Ελλάδα έχει γίνει μια πιο εξωστρεφής οικονομία, καθώς οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, που αντιστοιχούσαν πριν από την κρίση χρέους στο 22% του ΑΕΠ, έχουν πλέον σχεδόν διπλασιατεί, στο 41%. Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα ετοιμάζεται ως το τέλος του έτους να αποπληρώσει για πρώτη φορά νωρίτερα δάνεια ύψους 2,7 δισ. ευρώ που λήγουν το 2023, τα οποία οφείλει στις χώρες της ευρωζώνης από το πρώτο μνημόνιο, στοχεύοντας στην ομαλοποίηση του προφίλ λήξεων χρέους και στον περιορισμό των δανειακών αναγκών της επόμενης χρονιάς σε περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων. Με αυτή την κίνηση θα έχει αποπληρώσει συνολικά 8 δισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους από τα 53 δισ. ευρώ που έλαβε σε μορφή διακρατικών δανείων (GLF).

Ρεκόρ επενδύσεων

Εφέτος η οικονομία έχει ρεκόρ επενδύσεων, εξαγωγών και τουρισμού, ενώ σημειώθηκε και μείωση της ανεργίας, αλλά μόνο εξαιτίας της έκρηξης των τιμών του φυσικού αερίου καταγράφει το τελευταίο 12μηνο απώλειες περίπου 5 δισ. ευρώ. Ορισμένοι οικονομολόγοι αναμένουν πως η οικονομία θα επιβραδυνθεί αυτόν τον χειμώνα, καθώς οι υψηλότερες τιμές συμπιέζουν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Για το 2023, αν και αναμένεται σημαντική μείωση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ, εν τούτοις, όπως εκτιμάται, η χώρα θα υπεραποδώσει έναντι της ζώνης του ευρώ, η οποία θα εισέλθει σε ύφεση επηρεάζοντας έμμεσα μέσω του τουρισμού και την Ελλάδα.