Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Στην αντεπίθεση περνά η Κίνα καθώς κορυφώνεται η εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να εγγράψει σε μαύρη λίστα την κινεζική εταιρεία Huawei και να εκβιάζει με κυρώσεις οποιαδήποτε επιχείρηση, αμερικανική ή αλλοδαπή, συνεχίσει να συναλλάσσεται με αυτήν. Ο επικεφαλής της Huawei κάλεσε τις ΗΠΑ να μην υποτιμούν την εταιρεία του, ενώ το Πεκίνο απειλεί να διακόψει τις εξαγωγές σπανίων γαιών στις ΗΠΑ, κίνηση που εκτιμάται ότι θα μπλόκαρε τη λειτουργία σειράς νευραλγικών αμερικανικών βιομηχανιών.
Μιλώντας την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου ο νομικός σύμβουλος της Huawei Σονγκ Λιουπίνγκ υποστήριξε ότι «η μαύρη λίστα αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο», καθώς θα πλήξει δισεκατομμύρια καταναλωτές. Είπε επίσης ότι θα πληγούν ευθέως αμερικανικές επιχειρήσεις και θα επηρεαστούν θέσεις εργασίας και χαρακτήρισε ανήκουστο το γεγονός να χρησιμοποιεί ένα ολόκληρο έθνος τη δύναμή του για να καταδιώξει μια ιδιωτική επιχείρηση. Η Huawei είναι η μεγαλύτερη σε πωλήσεις στον κόσμο κατασκευάστρια εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.
Η Ουάσιγκτον καταδιώκει τη Huawei για λόγους εθνικής ασφάλειας, ωστόσο φημολογείται ότι η κινεζική εταιρεία έχει αναπτύξει τεχνολογία που δύσκολα «σπάει» από τους χάκερ, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δουλεύουν για λογαριασμό των κυβερνήσεων. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν κρύβει ότι οι κυρώσεις κατά της Huawei μπορεί να τεθούν στο τραπέζι των εμπορικών διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου – «αιχμαλωτίζοντας» την κινεζική εταιρεία δημιουργεί τετελεσμένο, το οποίο θα χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό ατού.
Απειλές
Από την άλλη πλευρά, ο ιδρυτής και πρόεδρος της Huawei Ρεν Ζενγκφέι είπε ότι «οι αμερικανοί πολιτικοί υποτιμούν την ισχύ της Huawei». Ο Ρεν υποβάθμισε τον αντίκτυπο των αμερικανικών κυρώσεων στην εταιρεία του και καυχήθηκε ότι «ουδείς θα μπορέσει να φτάσει την τεχνολογία της Huawei στα δίκτυα 5G στο εγγύς μέλλον».
Ταυτόχρονα το Πεκίνο απειλεί να χρησιμοποιήσει το «υπερόπλο» του, που είναι οι σπάνιες γαίες. Πρόκειται για 17 σπάνια μεν χημικά στοιχεία, που όμως υπάρχουν σε σχετική αφθονία στο κινεζικό υπέδαφος – και εξάλλου η Κίνα εξορύσσει και εκμεταλλεύεται με περισσή ανεμελιά, δεδομένου ότι η εξόρυξη είναι πολύ επιβαρυντική για το περιβάλλον. Τα μέταλλα αυτά χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πάμπολλων βιομηχανικών προϊόντων, από ανεμογεννήτριες και συσκευές υψηλής τεχνολογίας μέχρι υβριδικά οχήματα και συσσωρευτές.
Η Κίνα είναι (και λόγω αδιαφορίας για το τοπικό οικοσύστημά της) μακράν η μεγαλύτερη παραγωγός και εξαγωγός σπανίων γαιών. Και οι ΗΠΑ, που δεν διακρίνονται για τις περιβαλλοντικές τους ευαισθησίες, εξαρτώνται κατά 80% από τις εισαγωγές σπανίων γαιών από την Κίνα! Δεύτερη προμηθεύτρια των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τα σημαντικά για τη βιομηχανία της αυτά μέταλλα είναι η Εσθονία (καλύπτει το 6% των συνολικών εισαγωγών) και ακολουθούν η Γαλλία και η Ιαπωνία, που καλύπτουν η καθεμιά το 3% των αμερικανικών εισαγωγών.
Πολεμική ορολογία
Πέραν των άμεσων εισαγωγών, αμερικανικές εταιρείες εξόρυξης σπανίων γαιών στέλνουν στην Κίνα τα στοιχεία για επεξεργασία σε κινεζικές βιομηχανικές μονάδες, για να τα επανεισάγουν στη συνέχεια. Σύμφωνα με το BBC, η εναλλακτική για την Ουάσιγκτον λύση να στραφεί σε εισαγωγές από τη Μαλαισία δεν είναι πειστική για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή οι ποσότητες που παράγονται εκεί δεν καλύπτουν τις ανάγκες των ΗΠΑ και, δεύτερον, επειδή η μαλαισιανή κυβέρνηση μελετά να περικόψει δραστικά τις εξορύξεις σπανίων γαιών για περιβαλλοντικούς λόγους. Πέρυσι η αμερικανική Γεωλογική Μελέτη χαρακτήρισε «αποφασιστικής σημασίας» τις σπάνιες γαίες για την οικονομία και την εθνική άμυνα της χώρας.
«Η Κίνα σκέφτεται σοβαρά να αναστείλει τις εξαγωγές σπανίων γαιών στις ΗΠΑ» τουιτάρισε την περασμένη Τρίτη ο αρχισυντάκτης της κρατικής κινεζικής εφημερίδας «Global Times». Την επομένη η εφημερίδα δημοσίευσε σχόλιο που περιελάμβανε μια έκφραση που, επειδή δεν χρησιμοποιείται συχνά, έχει σαφείς διπλωματικές συνδηλώσεις. «Μην πείτε ότι δεν σας προειδοποιήσαμε» είναι η επίμαχη πρόταση. Οπως σημειώνει το Bloomberg, είχε δημοσιευθεί στην «Global Times» το 1962, πριν από τον πόλεμο της Κίνας με την Ινδία. Είχε γραφεί επίσης στις αρχές του 1979, τις παραμονές της σύντομης πολεμικής σύρραξης Κίνας – Βορείου Βιετνάμ, έπειτα από την επίθεση των Βιετναμέζων κατά των Κόκκινων Χμερ στην Καμπότζη, που υποστήριζε το Πεκίνο.
Κατ’ απαίτηση Τραμπ η Ιαπωνία εξοστρακίζει την κινεζική τεχνολογία
«Ο,τι πεις εσύ, πρόεδρε!». Οι Ιάπωνες δεν περίμεναν να αποχαιρετήσουν τον εκλεκτό επισκέπτη τους Ντόναλντ Τραμπ για να εφαρμόσουν τις εντολές του. Προτού περάσει ένα 24ωρο μετά τη συνάντηση του αμερικανού προέδρου με τον πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, έσπευσαν αμέσως μετά τη συνάντηση κορυφής να ανακοινώσουν ότι κάποιες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας θα προστεθούν στον κατάλογο των ξένων επιχειρήσεων που απαγορεύεται η δραστηριοποίησή τους στην Ιαπωνία.
«Η απόφαση αυτή, που θα εφαρμοστεί την 1η Αυγούστου 2019, είναι το αποτέλεσμα των κλιμακούμενων πιέσεων που ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε ό,τι αφορά τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των κυβερνοαπειλών και της μεταφοράς ύποπτης τεχνολογίας» μεταδίδουν από το Τόκιο οι ανταποκριτές του Reuters Λέικα Κιχάρα και Τετσούσι Καζιμότο. Η ιταλική κυβέρνηση δεν αποκάλυψε ποιες εταιρείες και από ποιες χώρες θα υπαχθούν στις περιοριστικές ρυθμίσεις. Περιορίστηκε να διευκρινίσει το αυτονόητο, ότι πρόκειται για εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών. Ωστόσο, δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία ή συνωμοσιολογικές αρετές για να συμπεράνει κανείς ότι στο στόχαστρο της ιαπωνικής κυβέρνησης μπήκαν, έπειτα από απαίτηση του αμερικανού προέδρου προσωπικώς, κινεζικές εταιρείες.
Στο στόχαστρο η Huawei
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μετέβη, άλλωστε, στο Τόκιο μόνο για να παρακολουθήσει αγώνες σούμο. Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών του με τον ιάπωνα πρωθυπουργό ήταν θέματα που άπτονται του διεθνούς εμπορίου και της διεθνούς ασφάλειας. Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει όλες τις χώρες της υφηλίου να πάψουν να χρησιμοποιούν κινεζική τεχνολογία, υποστηρίζοντας συγκεκριμένα ότι το Πεκίνο «ενδεχομένως» χρησιμοποιεί προϊόντα της κορυφαίας κινεζικής εταιρείας έξυπνων κινητών Huawei Technologies για να κατασκοπεύει τη Δύση.
Στόχος του Τόκιο είναι να αποτρέψει διαρροές τεχνολογίας και πληροφοριών σημαντικών για την εθνική ασφάλεια. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών, Εμπορίου και Τηλεπικοινωνιών, οι νέοι κανόνες ασφαλείας θα εφαρμοστούν σε 20 τομείς στον κλάδο των πληροφοριών και των επικοινωνιών. Οι ξένοι επενδυτές θα πρέπει να αναφέρουν στην ιαπωνική κυβέρνηση τις συμμετοχές τους σε ιαπωνικούς ομίλους και σε περίπτωση που κατέχουν μερίδιο 10% ή μεγαλύτερο εισηγμένων ή εξαγοράζουν μετοχές μη εισηγμένων επιχειρήσεων, θα υπόκεινται σε ελέγχους από τις ιαπωνικές αρχές.