Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Συναγερμός έχει σημάνει στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο καθότι οι θεσμοί, τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα, θέλησαν να μάθουν τα τελευταία στοιχεία για το ιδιωτικό χρέος ενώ ταυτόχρονα πιέζουν για την επιτάχυνση των πλειστηριασμών της ακίνητης περιουσίας των οφειλετών σε Δημόσιο και τράπεζες. Και ξέρετε γιατί;
Επειδή το συνδέουν και με τα κόκκινα δάνεια που αποτελούν ανοιχτή πληγή για τις τράπεζες, και με την προστασία της πρώτης κατοικίας εν όψει της εκπνοής του νόμου Κατσέλη τέλος Απριλίου. Θέλησαν συγκεκριμένα να μάθουν ποιοι χρωστούν σε ποιους και πόσα. Αυτός ο συγκεντρωτικός κατάλογος για το ιδιωτικό χρέος πρώτη φορά παρουσιάστηκε στους θεσμούς έτσι ολοκληρωμένος.
Από τον αναλυτικό κατάλογο που παρουσίασαν οικονομικοί υπουργοί οι επιχειρηματίες χρωστούν 135 δισ. ευρώ σε Δημόσιο, τράπεζες, ακόμη και στη ΔΕΗ, και τα νοικοκυριά 95 δισ. ευρώ σε τράπεζες και Εφορία.
Συνολικά το ιδιωτικό χρέος ανέρχεται στα 224 δισ. ευρώ, αν και μεγάλο μέρος θεωρείται πλέον «ανείσπρακτο».
Τι έδειξε η… απογραφή
Πρώτα απ’ όλα υπάρχει ο κατάλογος αυτών που χρωστούν σε τράπεζες από δάνεια που έχουν πάρει. Δάνεια που αφορούν την ανάπτυξη και λειτουργία επιχειρήσεων ή τους ιδιώτες και είναι κατά κύριο λόγο στεγαστικά.
Σύμφωνα με τον κατάλογο αυτόν οι επιχειρηματίες χρωστούν στις τράπεζες 54 δισ. ευρώ και τα φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) χρωστούν 45 δισ. ευρώ.
Δεύτερος κατάλογος περιλαμβάνει τα χρέη προς την Εφορία:
Οι επιχειρηματίες χρωστούν στην Εφορία 66 δισ. ευρώ και τα φυσικά πρόσωπα 18,4 δισ. ευρώ.
Ακολουθούν τα χρέη προς τις κοινωνικές ασφαλίσεις:
Οι επιχειρηματίες χρωστούν 13,5 δισ. ευρώ και τα φυσικά πρόσωπα 21,3 δισ. ευρώ.
Εν συνεχεία καταγράφονται τα χρέη προς οργανισμούς κοινής ωφελείας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.ά.): Οι επιχειρηματίες χρωστούν 1 δισ. ευρώ και τα φυσικά πρόσωπα 1,7 δισ. ευρώ.
Και τέλος, ο κατάλογος που για πρώτη φορά παρουσιάζεται και αφορά ιδιώτες και πόσα χρωστούν μεταξύ τους. Πόσα δηλαδή χρωστά ο ένας στον άλλον: 3,9 δισ. ευρώ ακριβώς.
«Διαφημίστε τους πλειστηριασμούς»
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί ζήτησαν πιο δραστικά μέτρα για τις εκποιήσεις κατοικιών. Συγκεκριμένα, ζήτησαν τη… διαφήμιση των υπό εκποίηση κατοικιών. Και τούτο γιατί, όπως παρατήρησαν, με δυσκολία οι ιδιώτες μετέχουν στους πλειστηριασμούς, καθότι στην Ελλάδα ουδείς θέλει να πάρει το σπίτι του άλλου, έστω και σε πλειστηριασμό, και τα σπίτια αυτά καταλήγουν στην πλειονότητά τους σε τράπεζες.
Ζήτησαν συγκεκριμένα να διαφημίζεται η τιμή των σπιτιών (η οποία θα πρέπει να είναι ελκυστική), η τοποθεσία στην οποία βρίσκονται και εάν είναι δυνατόν να δημοσιεύονται στα ΜΜΕ (ή σε ειδικά έντυπα, ηλεκτρονικά και μη) οι φωτογραφίες των υπό εκποίηση σπιτιών, κάτι βεβαίως που απέρριψε η ελληνική πλευρά.
Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, το 2018 ο αριθμός των πλειστηριασμών αυξήθηκε μετά από μία αισθητή πτώση που είχε τα προηγούμενα χρόνια, λόγω του νόμου Κατσέλη και της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Ενώ το 2009 (μόλις άρχιζε η κρίση) οι πλειστηραιασμοί ήταν (σύμφωνα με την ΕΣΥ) 5.181, μειώθηκαν σε 3.644 το 2010, αυξήθηκαν σε 4.039 το 2011, μειώθηκαν σε 2.975 το 2012 και έμειναν περίπου εκεί με τον νόμο Κατσέλη έως το 2016 (που σημειώθηκε η μεγαλύτερη μείωση) με 724 μόνον και εκτοξεύτηκε ο αριθμός των πλειστηριασμών το 2018 στους 3.388.