Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Με τις μετοχές παγκοσμίως να σημειώνουν απώλειες 20% από τα υψηλά τους εφέτος βάσει του δείκτη MSCI World, αλλά και τον δείκτη-σηματωρό των διεθνών μετοχικών τάσεων να προσεγγίζει την περασμένη Πέμπτη σε απώλειες το σημείο που θεωρείται πως οι αγορές εισέρχονται σε bear market (πτώση 20%) την ώρα που ο Nasdaq βρισκόταν ήδη σε bear market με πτώση 25,3% από τα τελευταία υψηλά του, οι αγορές αντέδρασαν ανοδικά την Παρασκευή. «Με τον S&P 500 να πλησιάζει στην περιοχή του bear market (μακροχρόνια πτωτική αγορά), αυτό αποτέλεσε ένα σήμα για αγορές μετοχών» ανέφεραν διαχειριστές χαρτοφυλακίων.
Μπορεί οι μετοχές να είναι «επιρρεπείς» σε «bear market rallies» (ανοδικές κινήσεις σε πτωτικές αγορές), λόγω της μεγάλης απαισιοδοξίας που επικρατεί, ωστόσο οι αγορές δεν έχουν πιάσει πάτο, εκτίμησε η Bank of America.
Ολο το προηγούμενο διάστημα εξάλλου, το κραχ στα κρυπτονομίσματα και στις κερδοσκοπικές τεχνολογικές μετοχές άρχισε να θυμίζει το σκάσιμο της φούσκας του dot com και την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, την ώρα που οι επενδυτές αρχίζουν να σηκώνουν τα χέρια ψηλά και να πουλάνε αδιακρίτως, ανέφεραν οι αναλυτές. Στο παραπάνω πλαίσιο, την Παρασκευή και μετά από 12 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον τραπεζικό δείκτη στη διάρκεια των οποίων σημείωσε απώλειες 21%, αλλά και την πτώση σχεδόν 10% για την εγχώρια αγορά τον Μάιο και το Χρηματιστήριο της Αθήνας με αφορμή την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI και την προσθήκη των μετοχών Εθνικής και Μυτιληναίου στον βασικό δείκτη MSCI Greece Standard, αντέδρασε ανοδικά (+2,43%), «σβήνοντας» τις απώλειες της εβδομάδας. Πλέον ο δείκτης MSCI Greece μετά τις δύο προσθήκες απαρτίζεται από 8 μετοχές, τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Μυτιληναίος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι δύο προσθήκες θα οδηγήσουν σε καθαρές εισροές (αγορές μείον πωλήσεις) 200 εκατ. ευρώ, ενώ το ειδικό βάρος της Ελλάδας στον παγκόσμιο δείκτη αναδυομένων αγορών της MSCI θα αυξηθεί κατά 0,06%, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ μετά, με βάση το κλείσιμο των μετοχών στις 31ης Μαΐου. Αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακή για την πορεία της εγχώριας αγοράς για τη συνέχεια, σημειώνοντας πως εκτός από το κόστος χρήματος, οι αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων ανεβάζουν και το ασφάλιστρο κινδύνου των μετοχών επηρεάζοντας και τις αποτιμήσεις.
Ισχυρή εικόνααπό τις εισηγμένες
Εχοντας περάσει την τελευταία 25ετία φούσκες, κρίσεις, capital controls, πανδημίες και τώρα και πόλεμο, οι εταιρείες που έμειναν και απαρτίζουν πλέον την Κύρια Αγορά του ΧΑ (εκτός τραπεζών) δείχνουν να ανταποκρίνονται στις συνεχόμενες προκλήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΧΑΕ, τα λειτουργικά περιθώρια κέρδους («Ebitda margin») βελτιώθηκαν το 2021 στο 14,4% (+26,5% σε σχέση με το 2020 και +6,6% σε σχέση με το 2019), ενώ ο καθαρός δανεισμός προς ίδια κεφάλαια («Net Debt to Equity») μειώθηκε στο 0,52 το 2021 (από 0,62 το 2020). Η μέση αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων («ROE») αυξήθηκε κατά +421,5% το 2021, φθάνοντας στο 11,7%, ενώ ο δείκτης Αξία Επιχείρησης προς κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων («EV to EBITDA») υποχώρησε στο 7,4 (από 10,8 το 2020).