Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Σε κατάσταση «υψίστου συναγερμού» βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η ΕΛ.ΑΣ. λόγω της εξέλιξης της επιδεινούμενης υγείας του ηγετικού μέλους της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα που διανύει περισσότερες από 52 ημέρες απεργίας πείνας, με αίτημα τη μεταγωγή του από τις φυλακές Δομοκού στον Κορυδαλλό.
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, που έχει στο πλευρό του τη σύντροφό του Αγγελική Σωτηροπούλου και άλλα οικεία του πρόσωπα, αρνείται σχεδόν μονίμως την υποχρεωτική σίτιση, δεν πίνει νερό. Ανθρωποι από το περιβάλλον του μιλούν για «μια οριακή κατάσταση, με κίνδυνο να πέσει σε κώμα και με άγνωστες συνέπειες ανά πάσα στιγμή για τη ζωή του», συμπληρώνοντας ότι είναι ανυποχώρητος στο αίτημά του.
Φόβοι για επεισόδια
Οι εξελίξεις αυτές των τελευταίων ωρών έχουν θορυβήσει πολλά κυβερνητικά στελέχη και έχουν οδηγήσει σε αλλεπάλληλες συσκέψεις στη λεωφόρο Κατεχάκη και σε πολλές κεντρικές αστυνομικές υπηρεσίες με τη συμμετοχή πολιτικών κα υπηρεσιακών παραγόντων. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. φοβούνται ότι «μπορεί να υπάρξουν επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και άλλων πόλεων αλλά και καταδρομικές επιθέσεις σε κυβερνητικούς, δικαστικούς και αστυνομικούς στόχους που θα παραπέμπουν σε άλλες ζοφερές περιόδους όπως εκείνη της εν ψυχρώ δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Με κίνδυνο να υπάρξουν κινητοποιήσεις – εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και της λήψης περιοριστικών μέτρων – που θα προκαλέσουν γενική αναστάτωση. Επιπλέον ελλοχεύει ο κίνδυνος για ενεργοποίηση ένοπλων οργανώσεων, ίσως και με αιματηρά κτυπήματα, μετά από μια περίοδο «σιωπής» πάνω από δύο χρόνια».
Για τον λόγο αυτόν, στις τελευταίες συσκέψεις έχει αποφασιστεί μια δέσμη μέτρων για τη διαχείριση αυτής της τυχόν έκρυθμης κατάστασης. Ετσι υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στο ωράριο απασχόλησης αστυνομικών ώστε να αυξηθούν οι φρουρήσεις αστυνομικών στόχων και οι περιπολίες και να περιοριστούν τα απρόοπτα από ενέργειες υποστηρικτών του «Λουκά» της 17Ν.
Παράλληλα, αποφασίστηκε η εργασία του προσωπικού να είναι οκτώ ώρες, να ακολουθεί ανάπαυση 8-16 ωρών και μετά επιστροφή στην εργασία. Κι αυτό προκειμένου η αστυνόμευση στον δρόμο αλλά και οι φρουρήσεις να αυξηθούν κατά 50% τουλάχιστον.
Σε επιφυλακή
Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. δίνει συνεχώς εντολές για την προστασία τουλάχιστον 1.000 πολιτικών, δικαστικών, διπλωματικών και αστυνομικών στόχων. Ακόμα ειδικές εντολές δίνονται διαρκώς για μέτρα αυτοπροστασίας αστυνομικών, με τον φόβο επιθέσεων στις κατοικίες που διαμένουν.
Επιπλέον αποφασίστηκε σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες 24ωρη επιφυλακή και παντού να υπάρχουν αστυνομικοί παρατηρητές, ώστε να ανιχνεύουν και να προειδοποιούν για αιφνιδιαστικές-καταδρομικού τύπου επιθέσεις. Εχει ζητηθεί ακόμα απομάκρυνση υπηρεσιακών και κατασχεμένων οχημάτων από τις αστυνομικές υπηρεσίες, οι φρουροί των υπηρεσιών να έχουν έτοιμους για χρήση πυροσβεστήρες και, αν υπάρχει δυνατότητα, να χρησιμοποιηθούν από τους ενστόλους αντιασφυξιογόνες μάσκες.
Επιπλέον έχει διαταχθεί εξονυχιστικός έλεγχος (σε σακίδια, κιβώτια, σακούλες κ.λπ.) στους εισερχομένους σε κάθε υπηρεσία και στους περιβάλλοντες χώρους με τον φόβο μη γίνει εισβολή και κατάληψη αστυνομικού τμήματος, σε απομίμηση ενεργειών της 17Ν.
Τέλος, ζητήθηκε επιτήρηση τουλάχιστον 100 στεκιών αναρχικών, άμεση ενημέρωση του Κέντρου Επιχειρήσεων για κάθε ύποπτη κίνηση καθώς και προέλεγχος των κλήσεων στο «100» για διάφορα συμβάντα (όπως τροχαία, για διαταράξεις ή ακόμα και παραβάσεις για COVID-19), ώστε να αποφευχθεί κάποια παγίδα με στόχο τον τραυματισμό αστυνομικών που θα σπεύσουν επί τόπου.
Στον απόηχο της υπόθεσης επιστολή παραίτησης από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων απέστειλε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή του για τη θέση που έλαβε η Ενωση, ζητώντας να αναθεωρήσει η Πολιτεία τη στάση της.