Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Στα 100 δολάρια το βαρέλι προέβλεψε η Goldman Sachs ότι θα φθάσει εφέτος η τιμή του Brent και σαν να βάλθηκαν οι αγορές να την επιβεβαιώσουν από την αρχή κιόλας της χρονιάς – οι ειδικοί της τράπεζας θεωρούν ότι αυτό θα συμβεί το τρίτο τρίμηνο του 2022, όταν δηλαδή θα μπαίνει ο επόμενος χειμώνας. Την περασμένη Τετάρτη η τιμή του Brent (συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου) ανέβηκε το σκαλοπάτι των 90 δολαρίων το βαρέλι, για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2014 ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις διεθνώς. Το βαρέλι του αμερικανικού WTI ενισχύθηκε επίσης κατά 2% τη συγκεκριμένη ημέρα και έκλεισε στα 87,35 δολάρια.
Ρωσία, Ουκρανία
«Η αγορά αφομοιώνει τους κινδύνους νέων γεωπολιτικών επεισοδίων στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα» συνοψίζει σε σημείωμά του τη συγκυρία ο Μπαρτ Μελέκ, υπεύθυνος στρατηγικής της TD Securities για τις πρώτες ύλες. Και εξηγεί ότι οι εξελίξεις μπορούν να επιφέρουν κυρώσεις που «θα μειώσουν τις ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο».
Λίγες ώρες νωρίτερα οι ΗΠΑ είχαν διαμηνύσει στη Ρωσία ότι δεν αποκλείουν μια ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που αποτελεί βασική απαίτηση της Μόσχας και αντικειμενικά τη βασική αιτία της κρίσης – διαρκής επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. Επίσης την Τετάρτη μια συνάντηση ρώσων, ουκρανών, γερμανών και γάλλων διαπραγματευτών στο Παρίσι δεν φάνηκε να συμβάλλει στην πρόοδο των διπλωματικών προσπαθειών για εκτόνωση της κρίσης.
Τα διαθέσιμα
Εν τω μεταξύ επαμφοτερίζοντα ήταν τα νέα από την κατάσταση των αμερικανικών διαθεσίμων αργού πετρελαίου – ένα οικονομικό στοιχείο που «μετρά» πολύ στις αγορές για τη διαμόρφωση κλίματος ανοδικού ή πτωτικού των τιμών. Την εβδομάδα που έληξε στις 21 Ιανουαρίου τα εμπορικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 2,4 εκατ. βαρέλια, πολύ περισσότερο από το 1 εκατ. βαρέλια που ανέμεναν οι ειδικοί να αυξηθούν. Αλλά… «αν δεν έχεις την ασφάλεια των στρατηγικών αποθεμάτων, η αγορά δεν μπορεί να εκτιμήσει την είδηση» σχολίασε ο υπεύθυνος ερευνών της Confluence Investment Management, Μπιλ Ο’ Γκρέιντι.
Οντως, τα στρατηγικά πετρελαϊκά αποθέματα των ΗΠΑ – αυτά που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση μόνο σε έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις – μειώθηκαν κατά 1,2 εκατ. βαρέλια τη συγκεκριμένη εβδομάδα. Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν εδώ και μήνες «αντλεί» ποσότητες αργού από τα στρατηγικά αποθέματα για να συγκρατήσει τις τιμές. Ετσι, από τις αρχές Σεπτεμβρίου τα αποθέματα αυτά της κυβέρνησης έχουν μειωθεί κατά 30,5 εκατ. βαρέλια.
Προσφορά – ζήτηση
Ενας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει την εποχή αυτή τις διεθνείς αγορές πετρελαίου και τις τιμές είναι η μείωση της παραγωγής, όπως σημείωσε ο Μπιλ Ο’ Γκρέιντι. Συγκεκριμένα, πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι η παγκόσμια παραγωγή περιορίστηκε από τα 11,7 στα 11,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως και υπολείπεται αισθητά από τα 13 εκατ. βαρέλια που ήταν προ διετίας, προτού δηλαδή ξεσπάσει η πανδημία. «Βρισκόμαστε σε έναν παράξενο κόσμο όπου οι τιμές του αργού εκτινάσσονται στα ύψη αλλά δεν δελεάζουν τους παραγωγούς για να αυξήσουν την προσφορά» παρατηρεί ο Ο’ Γκρέιντι.
«Ως εκ τούτου ο μοναδικός τρόπος για να σταθεροποιηθούν οι αγορές είναι να μειωθεί η κατανάλωση» διαπιστώνει ο αμερικανός αναλυτής. Κάτι όμως που πιθανότατα θα συμβεί, εφόσον οι προβλέψεις για τον ρυθμό ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση της πανδημίας φαίνεται πως θα είναι εφέτος αισθητά χαμηλότερος συγκριτικά με πέρυσι.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη το ΔΝΤ αναθεώρησε για το 2022 στο 4,4% την αναμενόμενη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας από 5,9% που ήταν το 2021, ενώ κατέβασε τον πήχη των αναπτυξιακών προσδοκιών για όλες τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη. Χαμηλότερη ανάπτυξη, όμως, σημαίνει εν προκειμένω και χαμηλότερη ζήτηση για πετρέλαιο, άρα και εκτόνωση των πιέσεων στις τιμές.